Robben Island on saari Etelä-Afrikassa Kapkaupungin edustella noin 7 kilometrin päässä rannikolta. Saarella toimi aikoinaan pahamaineinen vankila, jossa pidettiin Etelä-Afrikan apartheidin aikana poliittisia vankeja. Kuuluisin vangeista, on varmasti Etelä-Afrikan myöhempi presidentti Nelson Mandela. Nelson Mandela joutui viettämään saarella 18 vuotta, mutta vangittuna hän oli kaiken kaikkiaan 27 vuotta. Nelson Mandela vapautui vankilasta 1990. Nobelin rauhanpalkinnon Nelson Mandela sai vuonna 1993 ja Etelä-Afrikan presidenttinä hän toimi 1994-1999. Nelson Mandelan merkityksestä ja arvostuksesta Etelä-Afrikassa kertoo se, että Etelä-Afrikan kaikissa nykyisissä seteleissä on Nelson Mandelan kuva!

Robben Islandin vankila suljettiin vasta 1991, jolloin Etelä-Afrikassa harjoitettu rotuerottelupolitiikka apartheid loppui. Saari on lisätty Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 1999.

Robben Islandille matkustetaan lautalla, joka lähtee V & A Waterfrontin satamasta. Saarelle ei ole mahdollista mennä itsenäisesti, vaan on varattava retki. Retki pitää sisällään lauttamatkat ja opastetun kierroksen, ja kesto on kokonaisuudessaan noin 3,5 tuntia. Lauttamatka itsessään kestää hieman yli puoli tunti suuntaansa riippuen lautasta. Merenkäyntiä voi joskus olla runsaastikin, joten pahoinvoinnista kärsivien kannattaa varautua pahoinvointitableteilla. Lauttoja menee kolme kertaa päivässä (klo 09, 11 ja 13) ja retket ovat yleensä myyty täyteen, joten kannattaa olla varhain liikkeellä.

Käytännössä homma toimikin niin, että lautan saavuttua rantaan, jaetaan ihmiset muutamaan eri ryhmään, jotka menevät siis kukin omaan bussiinsa. Kaikissa busseissa on kuljettajan lisäksi paikallinen opas. Ainakin meidän oppaamme kertoi saaren historiasta todella informatiivisesti ja ymmärrettävästi ja opasta oli todella kiinnostavaa kuunnella.

Bussikierroksen jälkeen siirrytään samoissa ryhmissä tutustumaan itse vankilaan. Eräs mielenkiintoinen Robben Island -retkiin liittyvä seikka on, että varsinaisilla vankilakierroksilla oppaina toimivat entiset saarella olleet poliittiset vangit. Jossain vaiheessa tämä ei tietenkään enää ole mahdollista, sillä tänäkin päivänä vuonna 1991 suljetun vankilan useat entiset vangit alkavat olla jo varsin iäkkäitä.

Myös meidän oppaamme, entinen vanki hänkin, oli mukava ja informatiivinen. Ennen muuta hienoa oli huomata, että hän jaksoi vastailla kärsivällisesti ryhmäläistemme kysymyksiin. Me jäimme pohtimaan ihmettelemään, että saarella vuosikausina karuissa oloissa olleet poliittiset vangit halusivat palata saarelle oppaina kerta toisensa jälkeen.

Me pidimme Robben Islandin -retkeä erittäin mielenkiintoisena. Tietenkään karuja oloja katsellessa ja tarinoita kuunnellessa ei tietenkään kovin hilpeä olo ole, mutta uskoisimme, että vähän herkemmätkin henkilöt voivat nauttia kierroksen tuomasta informaatiosta.

Reissut eivät ole aivan halvimmasta päästä, sillä reissun hinta lähentelee nykyään jo 35 euroa henkilöä kohden. Robben Island on kuitenkin varsin vaikuttava kohde jo historiansa puolesta, joten sitä ei kenenkään Kapkaupungissa vierailevan käyvän kannata jättää väliin.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa