Lake Nakuru on monelta osin hieman erikoinen kansallispuisto. Ensinnäkin puisto on aidattu, mikä on poikkeuksellista. Lisäksi puisto on varsin pieni, vain 188 neliökilometriä, josta järvi peittää kolmanneksen. Lake Nakuru oli joitain vuosia sitten kuuluisa flamingostaan, mutta järvellä oli kuitenkin joitain vuosia sitten iso tulva, jonka vuoksi suuri osa flamingoista siirtyi muille lähialueen järville. Parhaimmillaan flamingoja arvioidaan olleen järvellä jopa kolme miljoonaa. Flamingoja on viime vuosina jälleen palannut Lake Nakurun kansallispuistoon ja vuonna 2017 niitä oli jo 300 000.

Koska flamingoja on nykyään huomattavasti vähemmän, on Lake Nakuru nykyään kuuluisa eräistä toisista eläimistä, nimittäin sarvikuonoista. Lake Nakurun kansallispuistossa on mahdollista nähdä sekä silmälläpidettäviksi luokiteltuja isosarvikuonoja (white rhino) että äärimmäisen uhanalaisia pensassarvikuonoja (black rhino).

Sarvikuonojen tarina Afrikassa surullinen. Äärimmäisen uhanalainen pensassarvikuono oli maailman runsaslukuisin sarvikuonolaji ja niitä arvellaan olleen Afrikassa useita satojatuhansia. 1960-luvun lopulla niitä oli enää 70 000 yksilöä ja määrä jatkoi putoamista niin, että vuonna 1981 pensassarvikuonoja oli enää 10 000-15 000. 1990-luvulla ja aivan 2000-luvun alussa tilanne oli pahimmillaan, kun pensassarvikuonojen lukumäärä oli alle 2 500 yksilöä. Vuonna 2008 kannan raportoituneen hieman toipuneen, jolloin lukumäärä oli 4 240 yksilöä. Nämä luvut ovat mielestämme aivan käsittämättömiä. Kuinka tällainen on edes mahdollista? Isosarvikuonojen tilanne ei ole ehkä aivan yhtä kriittinen kuin pensassarvikuonojen, sillä isosarvikuonoja elää luonnossa noin 20 000 yksilöä. Salametsästys muodostaa kuitenkin kummallekin sarvikuonolajille ja niiden selviämiselle edelleen ison haasteen. Itse asiassa huolimatta mittavasta salametsästyksen vastaisesta työstä, on salametsästyksen määrä vain lisääntynyt.

Lake Nakuru oli upea ja käymisen arvoinen paikka. Sarvikuonojen ja flamingojen lisäksi siellä nimittäin asuu Rothschildinkirahveja, joka on nubiankirahvin yksi alalaji. Rothschildinkirahveja on olemassa enää alle 1 700 ja sitäpidetään erittäin uhanalainen. Lake Nakuru on yksi parhaista paikoita nähdä niitä, ja mekin onnistuimme siinä.

Keniassa pitäisi olla syksyllä kuivakausi. Martinin mukaan näin ei kuulemma ollut. Ilmastonmuutos on aiheuttanut sen, että syksyllä voi olla myös sadekausi.

Lake Nakurun kansallispuistossa tapahtui asia, joka näin jälkikäteen jopa hieman hirvittää. Kansallispuistossa on alue, jossa pääsee jalkaisin katsomaan flamingoja. Kuvasimme niitä vailla huolia. Sitten lähellemme, pienen puron toiselle puolen, käveli afrikanpuhveli. Aloimme kuvata myös sitä. Oppaat jotain huutelivat, mutta ajattelimme heidän huutelevan pidemmällä oleville aasialaisille turisteille. Kuvasimme rauhassa ja jatkoimme matkaamme. No, oppaat olivat huutaneet meille. He yrittivät varoittaa meitä ja saada meidät kiirehtimään takaisin autoille. Afrikanpuhveli voi nimittäin hyökätä ihmisten kimppuun. Tilanne oli ilmeisestikin jo vaarallinen, sillä meidän jo jatkettua matkaa yrittivät oppaat lähteä hakemaan paikalle jääneitä aasialaisia turisteja jeepillä turvaan. Jeeppi kuitenkin jäi liejuun kiinni. Jälkikäteen saimme kuulla, että afrikanpuhvelia pidetään ihmisille vaarallisimpana safareilla nähtävistä eläimistä.

Lake Nakurussa oli jotain taianomaista. Näimme lähietäisyydeltä sarvikuonoja, kun näimme pensassarvikuonoja (black rhino) ja isosarvikuonoja (white rhino) lähellä toisiaan. Näimme lisäksi isosarvikuonon poikasensa kanssa. Tämän lisäksi saimme loistavia kuvia hirviantiloopista (eland).

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa