Matkamme jatkui lentäen Johannesburgista kohti Kapkaupunkia. Kun palautimme auton Johannesburgin lentokentälle, meille väitettiin, että yksi pölykapseli oli naarmuuntunut ja pitäisi vaihtaa. Emme mielestämme olleet matkan aikana mihinkään osuneet, mutta emme halunneet aikataulusyistäkään alkaa kiistämään asiaa. Kuittasin asian allekirjoituksella ja annoin luvan veloittaa luottokortilta tarvittavan, vielä siinä vaiheessa tuntemattoman summan rahaa. Loppujen lopuksi summa taisi olla muutaman kympin eli todella pieni juttu. Saimme kuitenkin hyvän muistutuksen, että aina kannattaa autoa vuokratessa olla riittävän kärsivällinen ja tarkastaa auto todella huolellisesti. Ehkä meillä oli ollut liian kiire päästä lähtemään kohti Krugeria, ettemme olleet huomanneet pientä naarmua pölykapselissa?

Pääsimme kuitenkin illansuussa mukavasti Kapkaupunkiin. Saimme vuokra-auton nopeasti käyttöömme ja yritimme jälleen tarkastaa auton huolellisesti ja muutama lisänaarmu autosta löytyikin. Ne merkittiin asiakirjoihin, jotta autoa palauttaessa ei tarvitsisi asioista kiistellä.

Kapkaupungin liikenne osoittautui varsin vauhdikkaaksi. Tuntui, että pimentyneessä illassa ajettiin todella kovaa ja tarkkana sai olla, että pysyi muun liikenteen mukana. Majatalomme isäntä oli meitä vastassa vilkkaan tien varrella ja ohjasi meidät rauhallisemmalle sivukadulle, johon auton sai hyvin parkkiin. Hän kertoi meille perusasiat Kapkaupungista, missä oli lähimmät ruokapaikat ja kahvilat sekä muistutti, että pimeällä ei ulkona kannata välttämättä liikkua.

Huomasimme jo tässä vaiheessa, että Kapkaupunki on täysin omalaisensa paikka. Olimme olleet muutamia viikkoja eri puolilla Afrikkaa, mutta vastaavaan kaupunkiin emme olleet aiemmin törmänneet. Emme tosin olleet oikeastaan käyneet esimerkiksi Johannesburgissa, mutta Kapkaupunki oli siisti ja todella kehittynyt eikä se oikeastaan sen vuoksi vaikuta lainkaan afrikkalaiselta kaupungilta. Toisaalta se on yhtä kaukana myös aasialaisista, eteläamerikkalaisista, eurooppalaisista tai pohjoisamerikkalaisista kaupungeista. Kapkaupungin tunnuspiirteitä on hankala selittää, kaupunki on koettava itse.

Kapkaupungissa ja sen läheisyydessä on valtavasti nähtävää. Kapkaupunki on erityisen kuuluisa siellä olevasta Pöytävuorestaan, mutta siellä on ovat myös entinen vankilasaari Robben Island, jossa myös Nelson Mandela oli vangittuna sekä Hyväntoivonniemi, joka sijaitsee noin 50 km Kapkaupungista etelään. Usein näkee sanottavan, että Hyväntoivonniemi olisi Afrikan eteläisin kärki tai paikka, jossa Atlantti ja Intian valtameri risteävät. Näin ei kuitenkaan ole, vaan Afrikan mantereen eteläisin piste on Hyväntoivonniemeä paljon vähemmän kuuluisa Cape Agulhas. Cape Agulhas on myös paikka, jossa valtameret risteävät ja paikka on sen vuoksi erittäin tuulinen. Hyväntoivonniemeä pitäisikin kutsua eteläkärjen sijaan Afrikan mantereen lounaiskärjeksi.

Meillä oli Kapkaupungissa aikaa neljä kokonaista päivää. Enemmänkin siellä ja sen ympäristössä olisi saanut aikaa kulumaan. Meidän oli tarkoitus tehdä valkohaisukellus läheisessä Gaansbain kaupungissa, joka on niistä kuuluisa. Olimme varanneet retken kehutulta järjestäjältä, joka kuitenkin päivää ennen perui retken. Järjestäjän mukaan sääolot olivat hankalat ja lisäksi haita ei ollut viime päivinä juuri näkynyt. Asia harmitti jonkin verran, mutta toisaalta ajattelimme, että ehkä kyseessä oli siinä mielessä luotettava järjestäjä, ettei se vienyt meitä surkeisiin oloihin retkelle, jossa ei edes näkyisi haita.

Vaikka meille jäi jonkinlainen optio retken siirtämisestä johonkin toiseen päivään, ei se lopulta toteutunut eikä järjestäjä edes vastannut enää viesteihimme. Olimme maksaneet retken kokonaisuudessaan etukäteen ja järjestäjä palautti meille koko maksamamme summan. Hyvä puoli retken peruuntumisessa oli kuitenkin se, että näin meille jäi aikaa tutustua itse Kapkaupunkiin enemmän. Ensimmäisen kokonaisena päivänä aioimme kuitenkin suunnata Hermanukseen katsomaan valaita. Hermanuksen sanotaan olevan yksi maailman parhaista paikoista nähdä valaita rannikolta käsin ilman, että varaa erityistä veneretkeä. Tästä retkestä kirjoitamme lisää erikseen seuraavaksi.

0 kommenttia

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa