Kohteena maailma blogin Rami heitti bloggaajille haasteen kirjoittaa 10 unelmakohteestaan. Me ihan tuoreena bloggaajina emme saaneet haastetta, mutta haluamme siltikin kirjoittaa omat unelmamme, sillä aihe on erittäin kiinnostava.

Olemme jo päässeet matkustamaan monessa unelmakohteessamme. Olemme matkustaneet esimerkiksi Etelämantereella, Amazonin viidakossa, Galapagossaarilla, Machu Picchulla ja Afrikan useilla savanneilla. Olemme matkustaneet myös mm. Japanissa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa. Tänä vuonna teemme pitkän, vähän yli viiden viikon safarimatkan, lisäksi matkustamme Brasilian Pantanaliin etsimään jaguaareja ja marraskuussa Indonesian Raja Ampatiin, Bunakeniin ja Komodolle snorklausmatkalle. Yleensä emme halua kertoa tulevia matkojamme ennen kuin ne on todellisuudessa varattu, mutta aiomme ensi vuonna tehdä pitkän matkan eteläiseen Aasiaan ja kierrellä muutamia viikkoja Intian kasallispuistoja ja piipahtaa samalla myös Sri Lankassa, Nepalissa ja Bhutanissa. Myöhemmin ensi vuonna on tarkoitus tehdä myös pidempi matka Pohjois-Amerikkaan, jossa kohteena ovat Alaska, Kanadan Kalliovuoret ja tietyt Yhdysvaltojen kansallispuistot. Lisäksi aiomme käydä ensi vuonna läntisessä ja eteläisessä Kiinassa, Guilin, Hunanin, Sichuanin ja Yunnanin maakunnissa.

Noita tulevia matkojamme emme sisällytä näihin unelmamatkoihimme, koska olemme päättäneet jo, että toteutamme ne. Sen sijaan listamme sisältää kohteita, jotka saattaisivat joskus tulevaisuudessa tulla toteutettavaksi. Koska pidämme erittäin paljon luontokohteista, näkyy se meidän listallamme selvästi. Moni kohde onkin sellainen, että se sopisi useamman kohdan alle, kuten maa, luontokohde, saari jne. Tässä kuitenkin meidän listamme:

1. Paikka – Etelä-Georgia ja Falklandin saaret

Etelä-Georgia ja Falklandin saaret. Nämä sijaitsevat Etelä-Amerikan kärjen itäpuolella. Saaret kuuluvat Isolle-Britannialle, joka on ehkä hieman yllättävää. Me kävimme Etelämantereen risteilyllä vuodenvaihteessa ja harkitsimme pitkään, että olisimme sisällyttäneet matkaan myös Falklandin ja Etelä-Georgian, joista jälkimmäisessä ei käytännössä ole pysyvää asutusta. Tämä olisi kuitenkin pidentänyt matkamme kestoa niin paljon, ettei se olisi ollut mahdollista. Keston lisäksi myös matkan kustannukset olisivat nousseet liian paljon, sillä ainakaan me emme löytäneet mitään järkevän hintaista vaihtoehtoa. Kaikki meidän löytämämme vaihtoehdot olisivat kaksinkertaistaneet jo valmiiksi kalliin risteilyn hinnan. Sellaisia risteilyjä, jotka menevät vain Falklandille ja Etelä-Georgialle ilman, että käyvät myös Etelämantereella.

Falklandin saarille menee harvakseltaan myös lentoja, mutta Etelä-Georgiaan ei. Sinne ainoa mahdollisuus päästä taitaa olla risteily. Koska emme heti uudelleen ole valmiita matkustamaan Etelämantereelle, ei Etelä-Georgia välttämättä ole realistinen kohde. Falkland sen sijaan voisi hyvinkin olla. Kun seuraavaksi päädymme Patagoniaan, on todennäköistä, että matkaamme sisältyy käynti Falklandin saarilla. Todennäköisesti matkustaisimme sinne lentämällä.

Etelä-Georgia on kuuluisa massiivisesta kuningaspingviiniyhdyskunnasta. Kuningaspingviinejä pystyy kuitenkin näkemään myös Falklandin saarilla. Myös kaikki muut Etelä-Georgiasta löytyvät pingviinilajit on mahdollista löytää Falklandin saarilta, joten ehkä se todellisuudessakin on hyvä korvaava vaihtoehto Etelä-Georgialle.

2. Tapahtuma – Maha Kumbh Mela

-https://kumbhmela2013tours.wordpress.com/2012/09/28/maha-kumbh-mala-2013-feel-elated-with-divine-presence/

Tähän meillä oli kaksi vaihtoehtoa. Olemme viettäneet uutta vuotta muun muassa Sydneyssä ja Chilen Valparaisossa, jossa on Etelä-Amerikan suurin ilotulitus. Olemme miettineet, että uuttavuotta olisi hienoa viettää myös Brasilian Rio de Janeirossa, kaupungissa, josta me molemmat pidämme.

Kuitenkin ehkä suurempi haave olisi päästä katselemaan Intiassa joka kahdestoista vuosi järjestettävää Maha Kumbh Mela -tapahtumaa. Kyseessä on kolme kuukautta kestävä hindujen pyhiinvaellusjuhla. Kumbh Mela järjestetään kolmen vuoden välein ja tapahtumapaikka vaihtelee neljän kaupungin (Nashik, Ujjain, Haridwar ja Allahabad) välillä. Maha (=suuri) Kumbh Mela järjestetään aina Allahabadissa, joka sijaitsee Varanasin lähellä Uttar Pradeshin osavaltiossa. Tapahtuma järjestettiin viimeksi vuonna 2013, joten seuraavaksi se on 2025. Vuonna 2013 siihen osallistui arvioiden mukaan 120 miljoonaa ihmistä. On todennäköistä, että emme kokisi tapahtumaa välttämättä miellyttäväksi, mutta kokemus kiinnostaa siitä huolimatta. Matkaan voisi olla luontevaa yhdistää myös muita Intian kohteita.

3. Kotimaan kohde – Kuhmon piilokoju

-https://www.paivanlehti.fi/karhu-on-kansalliselain-mutta-mika-on-kukka-nama-ovat-9-kansallissymboliamme-luonnossa/

Haluaisimme matkustaa Venäjän rajalle Kuhmoon katselemaan karhuja ja jos olemme onnekkaita, myös susia. Karhun kohtaaminen luonnossa on yleensä erittäin harvinaista. Kuhmossa, jossa karhujen ja susien esiintymistiheydet ovat Suomen korkeimpia, se kuitenkin onnistuu.

Kuhmossa on muutamia yrityksiä, jotka järjestävät suurpetojen katseluja. Piilokojussa vietetty yö maksaa noin 150 euroa. Haaveenamme on toteuttaa matka Kuhmoon jo ensi kesänä.

4. Kaupunki – Montreal

-https://dminc.com/location/montreal-canada/

Kuten todettua, pidämme yleensä luontokohteista kaupunkikohteita enemmän. On kuitenkin olemassa joitain kaupunkeja, joista olemme pitäneet varsin paljon eivätkä kaupunkilomatkaan ole meille vieraita. Parhaimmillaan ne ovat mukava lisä yhdistettynä matkaan, joka kohdistuu johonkin luontokohteeseen.

Kun ensi vuonna vierailemme Kanadan Kalliovuorilla, vierailemme todennäköisesti myös Vancouverissa. Sellaisena haavekaupunkikohteena, jonne emme vielä ole päättäneet tänä tai ensi vuonna mennä, voisimme mainita Montrealin. Montreal on siinä mielessä mielenkiintoinen kaupunki, että enemmistö puhuu siellä englannin sijaan ranskaa. Emme ole ikinä käyneet katsomassa NHL-ottelua ja on vaikea ajatella parempaa paikkaa käydä sellaista katsomassa kuin Montreal. Matkaan on helposti yhdistettävissä myös Toronto ja miksei myös Ottawakin. Myös Niagaran putoukset ovat lähellä, vaikka tiedostammekin, että upeaa luontokokemusta etsivä joutuu todennäköisesti pettymään eikä Niagaran putouksia voi oikein edes verrata esimerkiksi upeisiin Iguasson putouksiin.

5. Maa – Madagaskar

-https://www.intakt-reisen.de/afrika/madagaskar/

Madagasgar on kiehtova matkakohde. Se on melko vähän vierailtu, vaikka viime vuosina turismi on lisääntynyt merkittävästi. Vuosittain maahan saapuu noin 300 000 turistia. Koska turismia on vielä vähän, on maa tavallaan haastavakin matkakohde. Myöskään perusinfrastruktuuri ei luonnollisesti ole lähelläkään länsimaista tasoa ja liikkuminen paikkojen välillä on hidasta. Lisäksi maa on varsin iso, 1,5 kertaa Suomen kokoinen, joten liikkuminen on hidasta.

Madagasgarissa mielestämme on mahdollisuus nähdä useampaa lajia puoliapinoita. Kiinnostavia kohteita ovat ainakin Andasibe-Mantadian kansallispuisto idässä, Ranomafanan kansallispuisto kaakkoisosassa, Isalon kansallispuisto, joka sijaitsee Ranomafasta lounaaseen, Avenue of the Baobabs, joka sijaitsee pääkaupunki Antananarivosta hieman lounaaseen sekä Tsingy de Bemarahan kansallispuiston kivimetsät pääkaupunki Antananarivosta länteen.

6. Saari – Havaiji

-https://www.planetware.com/tourist-attractions-/hawaii-big-island-of-hawaii-us-hi-h.htm

Havaiji koostuu kahdeksasta pääsaaresta ja niistä neljä tunnetuinta ovat saarten taloudellinen ja hallinnollinen keskus Oahu, jossa sijaitsee Honolulu ja sen kansainvälinen lentoasema, Hawai’in saari eli Big Island, joka on saarista suurin sekä lisäksi Maui ja Kauai.

Eniten turisteja käy Oahussa. Tämä johtuu ehkä siitä, että saarille tullaan pääasiassa Oahun kautta, joten Oahun valitsemalla pääsee helpolla. Meitä Oahu kuitenkin kiinnostaa vähiten, kun taas eniten meitä kiinnostaa Big Island, mutta myös Mauin kauniit rannat sekä Kauain upeat vehreät maisemat olisivat varmasti käymisen arvoisia paikkoja.

Big Island ei ehkä hieman yllättävästi ole tunnettu rannoista ja paljon kauniimpia rantoja löytyy Mauin saareelta. Rantojen sijaan Big Island on tunnettu tulivuorista ja Big Island on yksi maailman parhaimmista paikoista nähdä virtaavaa laavaa. Lisäksi Big Island on Havaijin paras paikka snorklata, Kealakekuan lahdelta pitäisi löytyä kauniita värikkäitä koralleja, paljon kaloja sekä kilpikonnia. Lisäksi lahdella on mahdollista päästä uimaan delfiinien kanssa.

7. Extreme – Trans-Siperia

-https://www.planetrail.co.uk/holidays/the-golden-eagle-trans-siberian-express

Harkitsimme tätä vakavasti joitain vuosia sitten, mutta emme kuitenkaan toteuttaneet sitä silloin. Senkin jälkeen tämä on kuitenkin välillä käynyt mielessä, mutta ainakaan vielä emme ole matkaa toteuttaneet.

Junaradan pituus on yli 9 000 kilometriä ja ulottuu Moskovasta aina Vladivostokiin saakka. Rata onkin maailman pisin yksittäinen junarata. Matka Moskovasta Vladivostokiin kestää 6,5 vuorokautta. Trans-Siperian päärata haarautuu Ulan-Uden kaupungissa Baikaljärven lähellä Itä-Siperiassa. Sieltä on mahdollista jatkaa Trans-Mongolian rataa pitkin Mongolian halki Pekingiin saakka.

8. Majoitusmuoto

-https://huilohuilo.com/our-accommodation/nothofagus-hotel-standard-room/

Majoitukset ovat yleensä meitä vähiten kiinnostava asia matkalla. Olemme yleensä tyytyväisiä melko vähään ja meille riittää perussiisti huone, jossa on mukava sänky. Muuta emme tarvitse. Jos kuitenkin unelmamajoituskohdetta alamme miettimään, olisi se varmasti jotain tämänkaltaista: https://huilohuilo.com/en/ Upeannäköinen paikka keskellä eteläisen Patagonian sademetsää Chilessä. Vuoria, vesiputouksia ja järviä.

9. Luontokohde – Costa Rica

Meidän monet kohdevalinnat sopisivat myös tähän kohtaan ja niistä käy hyvin ilmi se, millaiset matkat meitä erityisesti kiinnostaa. Luontokohteena haluamme kuitenkin nostaa esiin Costa Rican. Costa Ricaa voi pitää monella tapaa luontomatkailijan paratiisina. Costa Rica on suojellut suuremman osan pinta-alastaan kuin mikään muu valtio ja Costa Ricassa on peräti 186 suojelualuetta, joista 32 on kansallispuistoja.

Costa Rican kansallispuistoista meitä kiinnostavat eniten maan suosituin kansallispuisto San Josesta 132 kilometriä lounaaseen Tyynenmeren rannalla sijaitseva Manuel Antonio, Corcovadon kansallispuisto maan lounaiskulmassa, joka on myös Costa Rican suuri kansallispuisto, Monteverden pilvimetsät San Josesta pohjoiseen, jonka lähellä sijaitsee myös tulivuori Arenal sekä pääkaupunki San Josesta itään Atlantin valtameren rannalla sijaitseva Tortugueron kansallispuisto. Tortugueron kansallispuisto on Costa Rican tärkein ja yksi koko maailmankin tärkeimmistä merikilpikonnien muninta-alueista.

10. Ruoka ja juoma – Meksiko

-https://www.oldelpaso.co.uk/mexican-recipes/shredded-chicken-burrito

Kävimme joitain vuosia sitten Kaliforniassa. San Diegossa, lähellä Meksikon rajaa ollessamme, söimme ensimmäistä kertaa burritoja. Vastoin odotuksiamme pidimme burritoista varsin paljon ja olemme niitä sen jälkeen silloin tällöin syöneet, kun niitä tarjoavia paikkoja on vastaan tullut. Emme ole koskaan käyneet Meksikossa, joten olisi hauskaa päästä maistamaan aitoja meksikolaisia burritoja, jotka lukemamme mukaan ovat varsin erilaisia kuin esimerkiksi Kaliforniassa tarjolla olevat, vaikka Kalifornialaiset burritoja tarjoavat paikat ovat yleensä Meksikosta tulleen maahanmuuttajan omistamia. Saattaa olla, että pidämme enemmän amerikkalaisesta versiosta, mutta yhtä kaikki, olisi mukava päästä testaamaan burrito siellä, mistä se on kotoisin.

4 Kommentit

 1. Mielenkiintoisia kohteita teillä, ja paljonkin olette jo ehtineet näkemään Maapallon upeista kohteista. Itse en ole ollut kertaakaan safarilla, ja se näyttäisi nyt menevät minun ”bucket listaan” teidän upeiden kuvien myötä. Pitääkin alkaa seuraamaan teidän blogia koska kiinnostavia matkoja on nähtävästi tulossa. Bhutanista voin sanoa että vahva suositus – vaikka matka tulee kalliiksi. Nepalin jälkeen Bhutan tuntuu jotenkin aivan oudolta, vaikka maat ovat todella lähellä tosiaan.

  Vastaa
  • Tosi kiva, että jätit kommentin ja että kuvat miellyttävät! Olemmekin käyneet lukemassa sinun Bhutania koskevat kirjoituksesi. Mitä sinun mielestäsi Bhutanissa kannattaisi yrittää ainakin nähdä Takstangin luostarin lisäksi? Afrikkapostaukset jatkuvat vielä jonkin aikaa, jonka jälkeen blogiin tulee Etelä-Amerikkaa koskevia postauksia viime vuoden matkoilta. Safarimatka kannattaa toteuttaa, sillä ne ovat ainakin meidän suosikkikohteitamme. Toivottavasti saat omaan tulevaan safarimatkaasi ideoita postauksistamme!

   Vastaa
 2. Mahtavia kohteita olette löytäneet toivelistallenne!

  Toivottavasti nämä kaikki toteutuvat. Olisi kiva lukea erityisesti Madagaskarista, sademetsässä yöpymisestä ja tuosta hindujuhlasta. Niin, ja tietysti ruoka kiinnostaa kulinaristia aina. 😀

  Vastaa
  • Kiitos kommentista! Amazonin sademetsässä on jo tullut yövyttyä teltassa useampikin yö, joten siitä kokemuksesta voisi kirjoittaa. Toivottavasti matkatoiveet toteutuvat itse kullakin. ?

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa