Kaupallinen yhteistyö Nights of the Northern Lightsin kanssa.

Viime aikoina lasi-iglumajoituksia on näkynyt paljon upeissa Instagram-kuvissa. Me emme olleet vielä jokin aika sitten todella innostuneita iglumajoituksista johtuen siitä, että kuvien perusteella lasi-iglut olivat vierivieressä eikä yksityisyydestä ollut tietoakaan. Se on kaukana siitä, mitä tasokas iglumajoitus ja loma Lapin rauhassa meidän mielikuvissamme on.

Autenttinen lasi-iglumajoitus kuitenkin jäi meitä kiinnostamaan, jonka vuoksi yritimme etsiä eri vaihtoehtoja. Löysimme meille sopivan vaihtoehdon koko Suomen ja Euroopan Unionin pohjoisimmasta kylästä, Nuorgamista. Kaldoaivin erämaasta löytyi yksi ainoa lasi-iglu, eikä muita majoituksia ole useaan kilometriin – Nights of the Northern Lightsin AuroraHut -erämaaiglu. Luontoa ja rauhaa rakastavalle täydellinen vaihtoehto!

AuroraHut Nuorgamissa – lasi-iglu erämaan rauhassa

Nuorgamin hyvät puolet ovat kuitenkin tavallaan myös sen haasteita. Matka eteläisestä Suomesta Nuorgamiin on kieltämättä pitkä. Nuorgamintien varrella olevalta parkkipaikalta on lasi-igluun matkaa jalan vielä puolisen kilometriä. Tänä aikana liikenteen äänet jäävät kuulumattomiin ja siirrytään täysin erämaan rauhaan.

Meidän mielestämme ylimääräinen ajomatka ilman muuta kannattaa! Esimerkiksi Kaldoaivin erämaahan on Nuorgamista käsin mahdollista lähteä tutustumaan todella helposti. Jostain syystä Kaldoaivin erämaa ei ole saavuttanut samanlaista suosiota kuin esimerkiksi Luoteis-Suomen Käsivarren erämaa. Tämä tarkoittaa kuitenkin, että patikoimaan pääsee ilman ruuhkia, mikä ei esimerkiksi Käsivarressa olevassa Saana-tunturilla ole mahdollista.

Aurorahut lasi-iglu Nuorgamissa
Kaldoaivin erämaata, poroaita
maisemat Aurorahut lasi-iglulta Nuorgamissa
maisemat Aurorahut lasi-iglulta Nuorgamissa
Aurorahut lasi-iglu Nuorgamissa
Aurorahut lasi-iglu Nuorgamissa
Aurorahut lasi-iglu Nuorgamissa

Lumikenkäilyä Kaldoaivin erämaassa

Lyhyen välimatkan päässä Nuorgamin lasi-iglusta löytyy 5,5 kilometrin, varsinkin sulanmaan aikana, hyvin merkitty Skaidijärven polku, joka kulkee varsin hienoissa maisemissa. Reitillä on myös kota vähän yli 2 km päästä lähtöpaikasta, joten reitin voi kulkea myös noin neljän kilometrin edestakaisena janareittinä kodalle ja takaisin.

Näin lumisenakin aikana Kaldoaivin erämaan näkymät oli mahtavia, mutta Skaidijärven polun merkkitolpat olivat valitettavasti välillä jääneet lumen alle. Lisäksi meidän Kaldoaivissa ollessamme horisontista näytti nousevan myös varsin tummia pilviä, jonka vuoksi päätimme kääntyä takaisin vajaan parin kilometrin lumikenkäilyn jälkeen.

Kaldoaivin erämaa Skaidijärven polku kartta
lumikenkäilemässä Kaldoaivin erämaassa Skaidijärven polkua
lumikenkäilemässä Kaldoaivin erämaassa Skaidijärven polkua
lumikenkäilemässä Kaldoaivin erämaassa Skaidijärven polkua
lumikenkäilemässä Kaldoaivin erämaassa Skaidijärven polkua
lumikenkäilemässä Kaldoaivin erämaassa Skaidijärven polkua
lumikenkäilemässä Kaldoaivin erämaassa Skaidijärven polkua

Nuorgamin Aurorahut -erämaaiglun vuokrahintaan sisältyy lumikengät, ja tätä aktiviteettia kannattaakin ehdottomasti kokeilla.

lumikenkäilemässä Kaldoaivin erämaassa Skaidijärven polkua

Ruokailu iglumajoituksen aikana

Toisaalta pitkän välimatkan lisäksi syrjäinen sijainti tuo myös muita haasteita, sillä majoituksen puolesta ruokailuja ei ole mahdollista järjestää. Kauppa on kuitenkin muutaman kilometrin päässä ja lasi-iglussa olevalla kaasuhellalla ruoka valmistuu näppärästi. Lasi-iglun terassilla on myös pieni hiiligrilli, jolla voi grillata Tenojoelta kalastamansa lohet ja Nuorgamin K-kaupan tarjonnasta loihditut kasvisnyytit!

Nuorgamissa ei oikein ollut myöskään ravintoloita ja me päädyimme käymään syömässä päivisin maukkaat pizzat 35 kilometrin päässä Utsjoella sijaitsevassa Pub Rastigaisassa. Tenojoen vartta kulkevan ajomatkan ajoi kuitenkin mieluusti kauniita maisemia katsellen.

maisemat Aurorahut lasi-iglulta Nuorgamissa
maisemat Aurorahut lasi-iglulta Nuorgamissa
maisemat Aurorahut lasi-iglulta Nuorgamissa

Revontulien katselua lasi-iglusta

Monet haluavat majoittua lasi-iglussa nähdäkseen revontulia. Siihen tarkoitukseen Nuorgamin AuroraHut -iglu sopii erittäin hyvin. Mitä pohjoisempana ollaan, sitä paremmat todennäköisyydet revontulien näkemiseen ovat. Nuorgam Suomen pohjoisimpana kuntana on sen vuoksi hyvä vaihtoehto tässäkin mielessä.

Meillä sattui säiden puolesta vähän huono tuuri. Pimeän aikaan oli pilviä, joten revontulia ei tietenkään jo senkään vuoksi näkynyt. Jos haaveena on nähdä revontulia lasi-iglussa, suosittelemme yöpymään muutaman yön, jotta pilvetön ja värikäs taivas osuu varmasti kohdalle. Kannattaa kuitenkin muistaa, että Nuorgam tarjoaa revontulien näkemiseen Suomen parhaimmat mahdollisuudet yhdessä Kilpisjärven kanssa. Toisaalta me koimme tunnelman joka tapauksessa varsin ainutlaatuiseksi, joten ei revontulien puute juurikaan haitannut.

Aurorahut lasi-iglu Nuorgamissa
rentoutumista lasi-iglussa Nuorgamissa
Aurorahut lasi-iglu Nuorgamissa
Aurorahut lasi-iglu Nuorgamissa

Revontulien sijaan ihailimmekin iglun läheisyydessä liikkuvia poroja!

Aurorahut lasi-iglu Nuorgamissa
Aurorahut lasi-iglu Nuorgamissa
poroja Kaldoaivin erämaassa Nuorgamissa
poroja Kaldoaivin erämaassa Nuorgamissa

Aktiviteetteja Nuorgamin erämaaiglun läheisyydessä

Talvisin voi iglumajoituksen yhteydessä lumikenkäilyn lisäksi käydä hiihtämässä ja halutessaan rauhoittua pilkkimään. Vauhtia kaipaavat voivat vuokrata moottorikelkat. Nights of the Northern Lightsin henkilökunta auttaa mielellään kiinnostavien aktiviteettien toteuttamisessa ja heidän kauttaan voi tarvittavia välineitä vuokrata. Nights of the Northern Lightsin väeltä kannattaa tiedustella myös saunan ja ulkoporealtaan vuokrausta.

Nuorgam on erinomainen kohde myös muina vuodenaikoina. Tenojoki tarjoaa loistavat puitteet kalastamiseen ja erämaa tarjoaa syksyisin upean marjasadon. Kokemattomampi patikoija voi tiedustella Nights of the Northern Lightsin väeltä opasta Kaldoaivin erämaahan, jotta itse voi kartan lukemisen sijaan keskittyä ihmettelemään luonnon kauneutta. Myös läskipyöriä on mahdollista vuokrata.

Koronapandemian ollessa ohi, Nuorgamista on lyhyt matka myös Norjan puolelle ja Varangin niemimaa tarjoaa autoilijalle ja miksei patikoijallekin upeita näkymiä! Mielestämme hienoimman kevättalven ja alkukesän aktiviteetin Norjan puolella tarjoaa kuitenkin lintusaari Hornøya, jossa oikeaan aikaan pääsee näkemään hauskoja lunneja ja muita lintuja aivan lähietäisyydeltä.

Aurorahut lasi-iglu Nuorgamissa
maisemat Aurorahut lasi-iglulta Nuorgamissa
ahma valokuvattuna Erä-Eeron piilokojusta

Nuorgamin erämaaiglu tarjosi meille juuri sen, mitä iglumajoitukselta toivoimme: tasokkaan majapaikan upeissa maisemissa ja rauhallisen sijainnin vain meille kahdelle.

34 Kommentit

 1. Olette kyllä todella saaneet olla rauhassa luonnon helmassa! En ollut koskaan kuullutkaan tuollaisesta Kaldoaivin erämaasta. Hienolta kokemukselta näyttää ja kiva, että porot tulivat myös moikkaamaan <3

  Vastaa
  • Nuorgamin erämaaiglussa todella sai olla omassa rauhassa! Kaldoaivin erämaa taitaa ollakin vähemmän tunnettu. Moni varmaan porhaltaa ohi matkalla Norjaan, vaikka olisi kyllä hyvä kohde pysähtyä. Ruska-aikaan olisi kiva mennä kiertämään tuo Skaidijärven polku kokonaan, nyt kun jäi kesken.

   Vastaa
 2. Me kuljetamme Sevettijärveltä ilmateitse Kaldoaivin erämaahan ja vielä hienommalle seudulle Vätsärin erämaa. http://www.flylapland.fi #flylapland #kaldoaivinerämaa #vätsärinerämaa

  Vastaa
  • Kiitos Jouni kommentistasi! Lentokuljetus onkin upea lisä Lapin laajoilla alueilla. Ja upeaa tuo, että kanootin saa halutessaan kyytiin mukaan. Sivuillanne oli myös mainittu maisemalennot ja revontulikuvauslennot erämaahan, kuulostaa mahtavalta.

   Vastaa
    • Kiitos Sini! Tämä oli kyllä ihana majapaikka, kuin meille tehty.

     Vastaa
 3. Kyllä tuolla kelpaisi rauhasta ja luontomaisemista nauttia! Hyvän igluvaihtoehdon todellakin onnistuitte löytämään. 🙂 itseäkin ahdistaa ajatus vieri vieressä olevista igluista, joten tämä on kyllä todella sellaisen vastakohta. Luonnon helmassa mukavuuksista tinkimättä, ei huono yhdistelmä. Harmi, ettei revontulet osuneet kohdalle, mutta nuo porot kyllä ovat ihan paras asia! 🙂

  Vastaa
  • Kiitos Tiina Johanna! Tämä iglu on kyllä oikea helmi. En olisi halunnut yöpyä vieri vieressä olevissa igluissa, mutta igluyö kuitenkin kiinnosti. Onneksi myös tällainen vaihtoehto on saatavilla. Näin lasiseinät pääsevät oikeuksiinsa, kun ei tarvitse pitää verhoja edessä. Revontulet eivät tällä kertaa osuneet kohdalle, mutta porot olivat kyllä mukava yllätys!

   Vastaa
 4. Kaukana etäisyydet ovat selvästikin pitkiä! Minkähänlaiset fasiliteetit noin vessan ja suihkujen osalta noissa lasi-igluissa on? Me olemme yöpyneet vain niissä ensimmäisissä, ”alkuperäisissä”, Kakslauttasessa, ja niissä oli vessa, mutta suihkussa käytiin läheisessä isommassa saunarakennuksessa, mutta tuo näyttää siltä, että ihan lähellä ei muitakaan rakennuksia ole.

  Vastaa
  • Muistankin Pirkko, kun yövyitte Kakslauttasessa! Tässäkin iglussa on wc. Suihku on erillisessä rakennuksessa kauempana, siellä myös sauna ja poreallasmahdollisuus. Suihku tosiaan kuuluu igluyöpymisen hintaan. Sulan maan aikana halutessaan voi käydä peseytymässä myös läheisessä lammessa.

   Vastaa
 5. No vau, tämä majoitus todella tarjoaa Pohjois-Lapin luonnon eksotiikkaa, ja olisi varmasti huikea paikka revontulien, ja varmaan myös ihan ”vaan” tähtitaivaan katseluun. Porotkin toki ovat mukavaa seurattavaa. Itse en ole käynyt ihan noin pohjoisessa kuin ehkä joskus lapsena, mutta Kaldoaivin erämaa-alue olisi kyllä kiinnostava vaelluskohde.

  Vastaa
  • Juuri näin Anne! Tämä paikka kyllä kruunaa Lapin reissun. Nuorgamin iglussa on ihana rauhoittua patikoinnin tai lumikenkäilyn päätteeksi ja katsella tähtitaivasta, mahdollisesti jopa niitä revontulia. Minua viehättää myös ajatus syksyisestä patikkareissusta Kaldoaiviin, samalla voisi poimia marjoja kotiin vietäväksi.

   Vastaa
 6. Muuten hyvä, mutta Nuorgam ei ole oma kuntansa, vaan kuuluu Utsjokeen. Piti oikein kartalta katsoa, missä tuo paikka on. Itse majoituin tuosta vähän matkan päässä muutama vuosi sitten ja vaikkei mikään iglu ollutkaan, sain nauttia hienoista revontulista.
  Lunta oli jotain 75 cm eikä minulla ollut lumikenkiä. toisaalta, minun painoiselleni lumikengät ovat yhtä tyhjän kanssa.

  Vastaa
  • Oikeassa olet Stacy, kiitos kun huomautit. Kävin korjaamassa tekstiin.

   Ihan mahtavaa, että sait nauttia upeista revontulista! Tuolla aivan pohjoisessa todennäköisyys niiden näkemiseen on tosiaan suurempi, vaikka joskus harvoin on tullut revontulia ihan täällä etelässäkin nähtyä. On se silti mukavampi, kun voi mukavasti peiton alta lasi-ikkunoiden ja -katon läpi katsella taivasta.

   Me kun olimme Kaldoaivissa jo keväällä, oli lunta jo selvästi vähemmän. Paikoitellen ei olisi enää lumikenkiä tarvinnut, mutta paikoitellen lunta vaikutti olevan paljonkin, joten lumikengät olivat ehdottomasti hyvä lisävarustus reissuun.

   Vastaa
 7. No nyt olette kyllä olleet keskellä ei mitään. Upean näköinen paikka! Voisiko jopa sanoa, että luksusta erämaassa. Me aina kaipaamme luonnon keskelle, niin tuo on kirjaimellisesti sitä. Minua myös kiinnostaa nuo Pirkon mainitsemat asiat… eli miten vessailu oli järjestetty? Ja suihkua siellä ei varmaankaan ollut? Mutta kuulostaa, että muuten oli kivat järjestelyt kun kuitenkin mahdollisuus kokkailuunkin oli.

  Vastaa
  • Tämä kyllä oli luksusta erämaassa! Me myös viihdymme parhaiten luonnossa, joten tämä igluyö oli meille ihana kokemus. Wc tosiaan löytyy iglun sisältä. Suihkua iglussa ei ole, se löytyy erillisestä rakennuksesta ja tässä tapauksessa ei siis ole ihan näköpiirissä. Lämpimämpänä ajanjaksona voisi mennä peseytymään läheiseen lampeen, viehättvä ajatus sekin. Suihkurakennuksesta löytyy myös sauna ja ulkoporeallas.

   Vastaa
 8. Tuo olis kyllä ihana! Ja aivan mahtavalla paikalla, kommentoinkin IG:n puolella, että mitkä maisemat teillä ollu siellä. Oi että! Ootte tänä talvena jo kiitettävän monta kertaa ajellu pohjoiseen! 🙂 Kiva kun saa olla aivan omassa rauhassa, luonnon keskellä. Haha, Rastigaisa, se oli kyllä hauskan hämyinen paikka, mutta kiva ja sai hyvät pitsat ! 🙂

  Vastaa
  • Kiitos Elina! Tämä Nuorgamin lasi-iglu on kyllä loistavalla sijainnilla. Upeat maisemat ja upeat ulkoilumaastot. Joskus kun mennään Norjaan, voisi tuossa hyvinkin pysähtyä ja kiertää kokonaisuudessaan Skaidijärven polun. Kuluneen vuoden aikana ollaan nautittu Suomen luonnossa ja käyty nauttimassa myös Lapin maisemista. Oli kyllä upea ruska viime syksynä ja myös talvi oli mitä mahtavin! Itse nautin jokaisesta vuodenajasta ja on ollut kiva patikoida ympäri vuoden.

   Rastigaisassa meidän on tullut pysähdyttyä useamman kerran, hyväksi todettu pitsapaikka!

   Vastaa
 9. Onpas rauhoittavan näkönen paikka. Vaikuttaa juuri teidän tyyliseltänne. 🙂 Kuvista päätelleen nuo lasi-iglut ovat tosiaan melkoisia akvaarioita, joten varmasti ihan kiva, ettei mökkinaapurit ole ihan katseluetäisyydellä. Saa vähän sitä omaakin rauhaa. Tuolla kyllä yöpyisin itsekin mieluusti!

  Vastaa
  • Tämä lasi-iglu oli juuri meidän tyylisemme! Ja akvaarioilta nuo vierekkäin olevat lasi-iglut tuntuvatkin, täällä Nuorgamin lasi-iglussa pystyi välittömästi rentoutumaan ja sai nauttia ihan omasta rauhasta. Ihana paikka yöpyä.

   Vastaa
 10. Hienoja erämaa maisemia! Iglumajoitus joskus olisi omissakin haaveissa, en ole koskaan edes käynyt Rovaniemeä korkeammalla. Harmi ettei revontulia näkynyt.

  Vastaa
  • Maisemat olivat kyllä komeat. Igluyöpyminen oli mahtava kokemus, toki revontulet olisivat kruunanneet sen. Ilmankin niitä todella kiva kokemus, toivottavasti Tiina sinäkin pääset lähiaikoina toteuttamaan haaveesi.

   Vastaa
 11. Varmasti aivan upea paikka rauhassa oloon.
  Parisen vuotta sitten Matkamessuilla tutustuin näihin lasi-igluihin ja näyttivät kyllä näppäriltä.

  Harmi, kun ette päässeet revontulia näkemään. Itse en ole koskaan kunnon revontulia nähnyt ja
  olisi upeaa joskus päästä vastaavaan paikkaan sellaisia katselemaan.

  Vastaa
  • Minä olen muutaman kerran päässyt näkemään revontulia etelässä, ja vain kerran sellaisia komeita vihreitä. Pohjoisessa on kyllä huomattavasti paremmat mahdollisuudet niiden näkemiseen, mitä pohjoisempana, sen paremmat. Meillä oli harmillisesti nämä igluyöt pilvisiä, mutta ilman revontuliakin kokemus oli upea. Toivottavasti Katri saat kokea igluyön revontulineen lähivuosina.

   Vastaa
 12. Olipa kiva kuulla tästä yksinäisestä iglusta, aivan erilainen kokemus kuin siellä, missä iglut ovat vierivieressä. Ja miten karun kauniit maisemat! Erämaatunnelma välittyi todella hyvin upeista kuvista. 🙂 Ikävää, ettei revontulia näkynyt, mutta kokemus oli varmasti muutenkin ikimuistoinen.

  Vastaa
  • Kiitos Sonja! Tämä on kyllä täydellinen sijainti lasi-iglulle, maisemat ovat uskomattomat. Ajattelen, että jos igluelämykseen panostaa, on ehdottomasti mukavampi tällainen omassa rauhassaan sijaitseva yksittäinen iglu, niin voi pitää verhot auki ja nauttia lasi-iglun ikkunoista avautuvasta maisemasta. Sehän osittain se idea onkin.

   Vastaa
 13. Revontulet jäivät meiltäkin näkemättä pohjoisessa lasi-iglussa viime talvena, mutta ei se silti pahemmin haitannut. Jäipä jotain mitä odottaa tulevaisuudessa.

  Vastaa
  • No niinpä Ahti! Revontulia tulee varmasti bongailtua tulevaisuudessa. Iglumajoitus oli upea kokemus jo itsessään.

   Vastaa
  • Minä olen yleisesti herkkä pelkäämään, mutta tuolla en pelännyt. Iglu on kuitenkin sen verran vankkaa tekoa verrattuna esimerkiksi telttaan, että ei pelota vaikkapa porolauman laiduntaminen lähettyvillä. Luonto on minulle myös sen verran rauhoitttava, ettei mielikuvituskaan ala laukkaamaan. Voin siis hyvin suositella myös herkemmille.

   Vastaa
 14. Onpa mahtavan oloinen kokemus. Juuri noin minäkin haluaisin eräluontoa kokea ? telttailu ei ole mun juttu, koska haluan nukkua sängyssä ja tuo iglu tuo taivaan lähelle!

  Vastaa
  • Minulla on Tanja samanlaiset ajatukset luonnossa yöpymiseen. Haluan nukkua yöt sängyssä, hyvät unet ovat minulle tärkeitä ja teltassa en nuku niin hyvin. Aamulla on mukava herätä mieli ja kroppa levänneenä. Tällainen iglu on kyllä loistava yöpaikka! Kuten sanoit, luonto on lähellä mukavuudesta tinkimättä.

   Olemme joskus kokeilleet teltassa yöpymistä, esimerkiksi Afrikan safareilla ja Amazonin sademetsässä. Ne ovat olleet osa kokemusta ja olemme tietoisesti valinneet joukkoon telttaöitä. Voi olla, että jatkossakin tulee vastaan jokin kohde, jossa haluamme kokeilla telttaa. Pääasiassa kuitenkin kunnon sänky on ehdoton valinta.

   Vastaa
 15. Hienot kuvat ja kokemus! Mä pääsen testaamaan AuroraHutin Kuopiossa, ja kieltämättä kaupungissa muita ihmisiä lähellä sopii minulle paremmin kuin erämaa 🙂 Mutta upeita elämyksiä joka tapauksessa.

  Vastaa
  • Kiitos Eija! Igluyöpyminen oli kyllä hieno kokemus. Ja ilahduin, kun löysimme meille juuri sopivan iglun. Tällä tavalla ihan omassa rauhassa luonnon keskellä viihdymme parhaiten. Ihanaa, että olet löytänyt itsellesi sopivan iglukokemuksen.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa