Olemme olleet useilla safareilla, mutta Krugerissa olimme ensimmäistä kertaa yösafarilla. Internettietojen mukaan majapaikkojen järjestämien yösafareiden lähtöajat ja kestot vaihtelevat eri lähteiden perusteella huomattavasti. Meidän safari oli kuitenkin kestoltaan tunnin ja se alkoi kahdeksalta illalla. Todennäköisesti aika saattaa hieman vaihdella vuodenajan mukaan. Yösafari Krugerissa on myös varsin edullinen, sillä hinta on vain noin 16 euroa henkilöltä.
Mikä sitten tekee yösafarista kiinnostavan? Ensinnäkin monet eläimet tuntuvat olevan öisin äänekkäitä, jonka vuoksi tunnelma safarilla on hyvin erilainen päivään verrattuna. Samalla pystyy kuulemaan esimerkiksi hyeenan ulvontaa, mutta eläinten näkeminen on luonnollisesti paljon vaikeampaa.
Oppaan/kuskin merkitys safarilla on aina suuri, niin myös yösafarien kohdalla. Krugerin oppaista on saanut lukea keskenään varsin erilaisia mielipiteitä ja totuus lieneekin se, että oppaiden taso vaihtelee. Tämä on valitettavasti hieman arpapeliä, sillä itse ei asiaan voi juurikaan vaikuttaa. Meidän oppaamme Berg-en-Dalissa oli onneksi erinomainen. Toisaalta 16 euron sijoitus ei kuitenkaan ole järin suuri, joten mielestämme riski kannattaa
Yösafarilla Krugerissa onkin hyvä mahdollisuus nähdä leopardi tai hyeenoja aktiivisena. Niin ikään leijonia saattaa nähdä aktiivisina toisin kuin varsinkaan keskipäivällä, jolloin ne makoilevat ja nukkuvat.
Yösafarilla on mahdollista nähdä myös joitain sellaisia eläimiä, joita ei käytännössä päivisin näe. Tällaisia ovat esimerkiksi Afrikan suurin jyrsijä piikkisika (porcupine), genetti (genet), maasusi (aardwolf), galago eli korvamaki (bushbaby) ja maasika (aardvark), joista jälkimmäisen näkeminen on kuitenkin todellisuudessa erittäin harvinaista.
Yösafarillamme kahdelle osallistujalle annettiin suurempi kohdevalo ja muillakin saattoi olla käytössä taskulamppuja. Oppaan ajaessa hitaasti eteenpäin, me muut valaisimme sivuja ja lähinnä etsimme eläinten silmiä. Pimeässä eläinten silmät näkyvät melko helposti. Kun joku huomasi silmät, huudahti hän ”eyes”, jolloin opas pysäytti auton ja muut myös kohdistivat valon samaan suuntaan.
Me näimme omalla yösafarillamme lukuisia genettejä, galagoja, impaloita ja afrikanpuhveleita. Lisäksi näimme useampia leveähuulisarvikuonoja (white rhino), joista yksi oli poikanen! Oppaamme kertoi, että pensassarvikuonoja (black rhino) on todella paljon hankalampi nähdä (jonka toki tiesimme), koska ovat paljon ujompia. Kysyimme häneltä, että koska hän on nähnyt sellaisen viimeksi. Hänen vastauksensa yllätti meidät, sillä hän oli kuulemma nähnyt pensassarvikuonon eilen! Niitäkin siis on mahdollista nähdä Krugerissa. Toki oppaamme lisäsi, että edellisestä havainnosta on selvästi pidempi aika. Huomasimme kuitenkin tulevan aamupäivän aikana, että alueella tosiaan on paljon leveähuulisarvikuonoja.
Onko yösafarissa sitten jotain huonoja puolia? Ei paljoa, mutta muutama tulee mieleen. Vaikka eläinten autot (avoimeen) 20-paikan autoon kuuluvatkin, pitää autojen moottorit varsin kovaa ääntä. Optimitilanteessa moottorin ääneen ei kiinnittäisi mitään huomiota, mutta nyt niin ei kyllä ollut, vaan se hieman häiritsi. Toinen huono, kuitenkin itsestään selvä, puoli on se, että ne tapahtuvat ”myöhään” illalla. Kun rytmimme Krugerissa (ja safarilla yleensäkin) on se, että liikkeelle lähdetään heti auringon alkaessa nousta ja toisaalta safarilla ollaan niin kauan, kunnes aurinko laskee, jää levolle suhteellisen vähän aikaa. Yösafari tietysti rajoittaa tätä aikaa entisestään. Meidän safarillamme oli meidän lisäksi toinen, kolmen hengen turistiryhmä, joten meitä oli vain 5 turistia tällä yösafarilla. Mikäli safariauto olisi täynnä, voisi olla vaikeampi nähdä eläimiä.
Yösafari kokemuksena oli kuitenkin ehdottomasti positiivinen. Oikeastaan meitä jäi hieman harmittamaan se, ettemme tehneet yösafareita vielä useampia!
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa
0 kommenttia