Tokio on Japanin pääkaupunki ja sen kaupunkialue on maailman suurin yhtenäinen metropolialue, jossa asuu noin 37,5 miljoonaa ihmistä. Tokiossa ei ehkä ole mitään yksittäistä nähtävyyttä yli muiden, mutta kiinnostavaa nähtävää siellä kuitenkin riittää pidemmäksikin aikaa. Toisaalta muutamassakin päivässä ehtii näkemään paljon. 

Toisin kuin muita Japanin kaupunkeja, Tokiota kannattaa lähestyä sen valtavan kokonsa vuoksi kaupunginalueittain. Tokiota kiertää Yamanote-rautatielinja, joka yhdistää kätevästi toisiinsa monet Tokion tärkeimmistä kaupunginosista. Linjalla voi liikkua vapaasti Japan Railway Passeilla. Linjat ovat ruuhka-aikaan tosin todella täynnä ja siihen aikaan kyytiin ei välttämättä jokaiseen vuoroon mahdu, ja jos mahtuu, niin ihmiset ovat sulloutuneet vaunuihin niin tiiviisti kuin ikinä on mahdollista. Tätä ei voi ymmärtää vierailematta Tokiossa tai muussa vastaavassa kaupungissa. Vaunut ovat tosiaan aivan täyteen pakattuja. 

Shinjuku

Shinjukun kaupunginosassa sijaitsee Metropolitan Government Building, joka on 243 metriä korkea. Rakennuksessa on näköalapaikat 202 metrissä ja mikä parasta, näihin ei ole lainkaan pääsymaksua, vaan niissä pääsee vierailemaan ilmaiseksi. Hyvä idea on vierailla iltapäivällä ennen pimeän tuloa, jolloin vähän aikaan viipyessä pystyy näkemään Tokion yläilmoista sekä valoiseen että pimeään aikaan kaupungin valojen sytyttyä.   

Tokiossa olisi myös mahdollisuus käydä Tokio Skytree Towerissa jopa 450 metrin korkeudessa ja/tai 350 metrin korkeudessa, selvästi siis korkeammalla. Me koimme, että näimme Tokion tarpeeksi hyvin yläilmoista Metropolitan Government Buildingistä käsin. 

Metropolitan Government Building Shinjuku Tokio Japani
Metropolitan Government Building Shinjuku Tokio Japani
Metropolitan Government Building Shinjuku Tokio Japani

Shibya

Shibyan kaupunginosan keskuksena toimii rautatieasema ja sen edessä sanotaan olevan maailman vilkkain risteys, joka myös taitaa olla maailman kuuluisin risteys. Risteyksessä jalankulkijoiden valojen muuttuessa vihreäksi risteystä ylitetään peräti viidestä suunnasta samaan aikaan. Risteyksen ja rautatieaseman välissä on myös kuuluisa Hachiko-koiran patsas.

Hachiko-koira on kuuluisa uskollisuudestaan omistajalleen. Hachiko tuli joka päivä odottamaan omistajaansa Shibyan rautatieasemalle tämän palatessa töistä. Omistajan kuoltua äkillisesti, palasi Hachiko päivittäin Shibyan rautatieasemalle juuri ennen omistajansa käyttämän junan saapumista asemalle.

Shibya risteys Tokio Japani
Shibya risteys Tokio Japani
Shibya risteys Tokio Japani

Akihabara

Akihabaraa kutsutaan usein elektroniikkakaupunginosaksi. Siellä on valtavasti kauppoja, joissa myydään elektroniikkaa ja tietokoneita, mutta myös elokuvia, animea ja mangaa. Kannattaa pysähtyä myös Akihabarassa, vaikka kovin kauaksi aikaa näkemistä ei riitäkään.

Harajuku

Harajuku on Shibyan vieressä sijaitseva kaupunginosa. Harajuku on todella vilkas ja sen pääkatu on usein aivan täynnä paikallisia/japanilaisia. Sivukaduilla on kuitenkin selvästi hiljaisempaa. Täällä näkyi myös ryhmä mikroautoilijoita Mario-nintendopelin teemaan pukeutuneina, ja tämä näyttikin todella hauskalta.

Harajuku Tokio Japani
Harajuku Tokio Japani
Harajuku Tokio Japani
Harajuku Tokio Japani

Tokion kalamarkkinat

Tsukijin kalamarkkinat olivat pitkään tunnettu nähtävyys, mutta markkinat suljettiin 2018. Kuitenkin uusi markkina-alue perustettiin Toyosun alueelle, jonne turistit ovat myös tervetulleita. Toyosun alueesta meillä ei ole vielä kokemusta, mutta seuraavalla Tokioon suuntautuvalla matkalla aiomme käydä katsomassa myös Toyosun alueen markkinat.

Tsukijin kaupunginosassa kävimme syömässä mitä herkullisinta sushia. Ja varmasti tuoretta!

Tsukijin kalamarkkinat Tokio Japani
Tsukijin kalamarkkinat Tokio Japani
Tsukijin kalamarkkinat Tokio Japani
sushi Tokiossa Japanissa

Roppongi

Roppongissa kävimme muutamaan kertaan pikaisesti. Sitä voisi varmasti kuvata Tokion yöelämän keskukseksi. Alueella on myös ostoskeskuksia ja Eiffel-tornin kaltainen Tokyo Tower.

Tokyo Tower Roppongissa Tokiossa

Asakusa

Asakusaa voi ehkä kutsua Tokion vanhaksi kaupungiksi, sillä siellä on säilynyt muuta kaupunkia perinteisempää tunnelmaa. Toisaalta aluetta kuvataan usein myös Tokion viihdekeskukseksi. Alueen merkittävin nähtävyys on Sensō-jin buddhalainen temppeli, joka on itse Tokiota useita satoja vuosia vanhempi. Temppelille johtaa Nakamise-dōri-niminen katu ja kadun varrella on paljon pieniä kauppoja ja ravintoloita.

Asakusan läheisyydessä sijaitsee myös edellä mainittu Tokyo Skytree, 634 metriä korkea televisio- ja näköalatorni. Se on maailman korkein torni ja toiseksi korkein rakennelma. Kävimme itsekin tornin luona, mutta emme käyneet näköalatasanteilla.

Sensō-jin temppeli Tokiossa Japanissa
Sensō-jin temppeli Tokiossa Japanissa
Sensō-jin temppeli Tokiossa Japanissa
Sensō-jin temppeli Tokiossa Japanissa
Tokyo Skytree näköalatorni Asakusa Tokio Japani
Tokyo Skytree näköalatorni Asakusa Tokio Japani

Tokiossa on joitain temppeleitä, joihin moni käy tutustumassa. Vaikka mekin olemme käyneet Sensō-ji-temppelillä, niin suosittelisimme mieluummin suuntaamaan temppelivierailujen osalta Kiotoon. Kiotosta voi myös tehdä päiväretken Kioton tapaan joskus pääkaupunkina toimineeseen Naraan. Jos aika ei riitä siihen, Tokiosta kannattaa tehdä päiväretki Kamakuran tai Nikkōon kaupunkiin, joiden temppelit ovat Tokion temppeleitä upeampia. 

Tokion hienous ei ole perinteisessä japanilaisessa kulttuurissa vaan metropolin omalaatuisissa kaupunginosissa.

26 Kommentit

 1. Hurja metropoli kooltaan! Jännä, ettei siellä ole pitkää listaa mitään must-see-kohteita. Paljon kiinnostavia juttuja silti ja ehkä tuo kaupungin kokoluokan hahmottaminen olisi paikan päällä jo itsessään melkoinen kokemus.

  Vastaa
  • Tokio on kyllä hurjan kokoinen. Siinä saa jo kulumaan aikaa pelkästään kaupunginosasta toiseen siirtyessä. Pakko silti kehua, että julkinen liikenne on erittäin hyvin toteutettu Tokiossa. Sitä on helppo käyttää ja käytännössä kaikkialle pääsee junia/metroja käyttäen.

   Mikäli käy Japanissa pelkästään Tokiossa, haluaa varmasti käydä myös perinteisissä japanilaisissa temppeleissä. Me kuitenkin jättäisimme nämä muihin kaupunkeihin, kuten Kiotoon. Elokuvien ystäviä voisi myös kiinnostaa Studio Ghiblin museo, jossa on esillä esimerkiksi Hayao Miyazakin tuotantoa. Tokion hienous on mielestäni juurikin sen omalaatuisissa kaupunginosissa, joihin kannattaa mennä ihmettelemään ja tunnelmoimaan.

   Vastaa
 2. Kiitos kattavasta kuvasta Tokion eri osista.
  Jännä metropoli kyllä, olisi kiva käydä, vaikka näin korona-aikaan ajatus ihmistungoksesta ei suuresti houkuttele. Muuten Japani kyllä kiehtoo kovasti.

  Vastaa
  • Kiitos Arja! Mukava kuulla, että pidit lukemastasi. Japani on minustakin erittäin kiehtova maa. Tokio on hyvin erilainen kuin esimerkiksi perinteinen Kioto, kiinnostavia molemmat.

   Näin korona-aikaan sitä katsookin tulevia matkakohteita hieman eri näkökulmasta kuin ennen. Ihmistungos ei tosiaankaan tällä hetkellä houkuttele.

   Vastaa
 3. Olipas mielenkiintoinen postaus. Olinkin lukenut aiemmin, että Tokioon kannattaa tutustua kaupunginosa kerrallaan, ja että ei kannata lyhyellä lomalla haukata kaikkea. Tästä jutusta löytyi monta kiinnostavaa yksityiskohtaa ja nähtävyyttä. En edes tiennyt, että legendaarinen kalatori suljettiin.

  Pisti silmään, että hieman reilummalla kädellä oli laitettu kalaa teidän nigirien päälle kuin mitä Suomen Cittarissa saa 🙂

  Vastaa
  • Hyvä huomio Sandra! Japanissa syömämme sushit erosivat tosiaan Suomessa syömistä me siinä, että kalaa oli selvästi enemmän ja riisiä puolestaan vähemmän. Ja missään emme ole maistaneet yhtä herkullista ankeriasta! Seuraavalla Japanin reissulla panostamme jälleen myös syömisiin, japanilainen ruoka on herkullista.

   Vastaa
 4. Tokio on vaikuttava paikka – välillä täysin futuristinen ja välillä vanhaa kulttuuria. Muistan kun saavuin pitkän yölennon jälkeen Shibyan asemalle Naritan lentokentältä ja piti löytyy majoitus Harajukun suuntaan. Ihmisiä joka puolella ja oli vaikeuksia löytää asemalta ulos oikeaan suuntaan. Ei tarvinnut kauan aikaa karttaa ihmetellä kun tokiolainen tuli kysymään mihin menossa ja auttoi kädestä pitäen ulos oikeasta ovesta. Yhteistä kieltä ei ollut, mutta hotellin osoitteen perusteella osasi ohjata. Vietin viikon Tokiossa ja käytin juurikin juna ja metroyhteyksiä kaupunginosasta toiseen siirtymiseen – kun vain oppi metrojen värikoodauksen ja sen että metrosta poistuessa ensin selvitti mikä on oikea uloskäynnin numero. Tokio tuntui todella turvalliselta paikalta liikkua – myös pimeällä, ja ihmiset olivat todella ystävällisiä. Yhteistä kieltä ei usein ollut – puhuin englantia ja sain vastauksia japaniksi kumarrusten kera. Opettelin muutaman sanan japania ja palvelu muuttui vieläkin paremmaksi. Toinen asia jonka muistan ovat automaatit joista sai vaikka ja mitä – kuumaa kahvia, kylmää kahvia, lounaita yms. Tokioon olisi kiva joskus taas palata – ja vaikkapa käydä samalla kertaa Kiotossa.

  Vastaa
  • Japani on hyvin turvallinen maa. Olen Japanissa yksinkin reissatessani liikkunut pimeällä, eikä ole ollut turvaton olo.

   Japanin osoitteiden ymmärtäminen on kyllä hieman haastavaa, muistan kuinka reissumme loppuvaiheessa Osakassa opimme ymmärtämään osoitteiden rakenteen ja oli kyllä palkitsevaa löytää etsimänsä ruokapaikka ilman tien kysymistä. Meidän liilkumistamme helpotti hieman se, että olen aikoinaan opiskellut japania, vaikka nekin taidot nopeasti unohtuvat. Kysyminen oli helpompaa kuin ohjeiden ymmärtäminen, heh.

   Joissain ruokapaikoissakin tilaus tehtiin automaattiin, maksu samaten. Kone tulosti lapun, jonka kanssa mentiin tiskille näyttämään oma tilaus. Pari kertaa kävimme Mikon kanssa tällaisessa paikassa syömässä, ensimmäisellä kerralla hieman jännitti, tuliko tilattua, mikä oli tarkoituskin. Hyvin se kuitenkin onnistui.

   Vastaa
 5. Tokio ja Japani muutenkin näyttää olevan teille tuttu paikka ja mieleinen myöskin. Varmaan ihan omanlainen maailmansa, jota kuvaat tosi mukavasti: )

  Vastaa
  • Kiitos Jaana. Japani on meille mieluinen kohde. Ja on hienoa omata paikallinen ystävä. Kun ollaan puolin ja toisin vierailtu toistemme kotimaassa, on päässyt enemmän japanilaiseen kulttuuriin sisään.

   Vastaa
 6. Olimme viisi vuotta sitten viikon Tokiossa. Hassusti meillä ei ole mitään kuvaa suurkaupungin pilvenpiirtäjä silhuetista. Hassusti jopa yllätyin noista kuvistasi, vaikka totta kai niitä on. Johtuu varmasti siitä, että asuimme ystäväperheellämme Suomen suurlähetystön alueella (en muista aluetta). Lenkkeilimme siellä puistoissa ja kävimme heidän kanssa lapsiperhejutuissa. Kerran oli lapsills hoitaja ja käytiin raflassa syömässä, mutta sekään ei ollut missään pilvenpiirtäjässä. Mutta ihmismäärä jäi mieleen etenkin 10v:n legendaksi jääneestä sanonnasta ”Mistä näitä mustapäitä vain riittää”?

  Vastaa
  • Kaupungeista voi saada hyvinkin erilaisen kuvan! Teidän viikkonne Tokiossa oli lapsiystävällisiä aktiviteetteja sisältävä. Kävittekö Mari muuten Studio Ghiblin museossa? Sinne haluaisin vielä päästä, ja lapsetkin viihtyisivät varmasti. On ollut varmasti mielenkiintoista päästä näkemään Tokiossa asumista ystäväperheenne kautta.

   Vastaa
  • Mukava Rami, kun linkitit oman Tokio-listauksesi. Paljon samoja asioita olimmekin nostaneet esiin. Tokio tuntuukin ihan kuin pienempien kaupunkien keskittymältä, niin erilainen tunnelma eri kaupunginosissa on. Pidin paljon Hamarikyun puutarhasta, siellä oli oikea kukkameri! Pitääkin harkita, lisätäänkö sitä omaan listaan.

   Vastaa
 7. Kiitos ennakkoinfosta. Jos korona suo, olemme vuoden kuluttua Japanissa, jossa en olekaan vielä vieraillut. Sitä ennen onkin hyvä palata ajatuksella noihin kaupunginosiin.

  Vastaa
  • Toivottavasti Asko pääsette reissuun! Kertomasi perusteella kuulostaa mahtavalta, mukava, että harrastuksen kautta pääsee ulkomaille vierailemaan. Toivottavasti näistä Japani-kirjoituksistamme on sinulle hyötyä.

   Vastaa
 8. Tokio on vielä näkemättä. Olisikohan Japani maa, joka saattaisi avautua matkailijoille pikemminkin ennemmin kuin myöhemmin? Voi olla, että oman listamme toteuttamisjärjestykseen vaikuttaa lähivuosina myös se mikä on mahdollista, enemmänkin kuin se, että mihin eniten haluaisin.

  Vastaa
  • Toisaalta Japani ei taida olla riippuvainen turismista, joten matkailun avaaminen ei välttämättä ole heillä heti tilanteen rauhoituttua tavoitteena… Toivottavasti koronatilanne helpottaa ja päästään matkustamaan niihin kohteisiin, mihin eniten halutaan. Minulle Japani on kyllä maa, johon haluaisin lähivuosina palata uudelleen.

   Vastaa
 9. Musta vaikuttaa että Japani on kuin homejuusto, jotkut tykkää tosi paljon, toisia ei kiinnosta yhtään. Kuulun itse jälkimmäisiin, mutta totta puhuen en oo koskaan maistanu. 🙂 Luulen, että Tokion ihmispaljous ahdistaisi, kun inhoan ryysiksessä kulkemista Suomessakin. Mutta jos menisin, niin kalamarkkinat ja vanhat temppelit olis mun juttu, sitten sushia päälle.

  Vastaa
  • Se on mielestäni vain positiivista, että meitä ihmisiä kiinnostaa eri asiat. Sama pätee tietenkin matkailuunkin. Mennessäni ensimmäistä kertaa Japaniin minua kiinnosti nähdä maan erilainen kulttuuri ja japanilaiset puutarhat, mutta ihastuinkin Japaniin paljon enemmän. Mikäli Anna joskus matkustat Japaniin ja vanhat temppelit ovat kiinnostuksesi kohde, valitse matkallesi myös Kioto. Kaupunkien tunnelma on aivan erilainen.

   Vastaa
 10. Tokiossa sukkulointi on varmasti oma taitolajinsa. Osa noista kaupunginosista on nimeltä tuttuja, osasta en ollut kuullukaan. Kyllähän tuolla olis ihan kiva joskus käydä jo pelkän yleissivistyksen takia.
  Tuntuu että tuo ihmispaljous vetää vertoja jopa Mexico Citylle. Siellä kyllä varmaankin samanlainen ruuhka metrossa. Ihan älytöntä. Ihmiset tuppautuu niin ahtaasti että metron ovet ei mene edes kiinni.

  Vastaa
  • Minä koin Cilla Maria juuri samalla tavalla. Minua kiinnostaa Japanin perinteiset ja vanhaa historiaa huokuvat kaupungit sekä luontokohteet. Tokio oli kuitenkin kiinnostava nähdä jo yleissivistyksen kannalta. Ja tuli siellä käytyä kaksi kertaa, ensin yksinäni ja myöhemmin Mikon kanssa.

   Japanissa onneksi ihmiset jonottavat juniin ja metroihin säntillisissä jonoissa, ja jos pahimpia ruuhkia välttää, niin pääsee helpommalla. Täyteen ahdetut metrovaunut eivät ole miellyttävä kokemus, ja nykyaikana se tuntuu ajatuksena entistäkin epämiellyttävämpänä. On se uskomatonta, kuinka paljon ihmisiä yhdessä kaupungissa asuu, kun täällä Suomessa saamme nauttia tilasta ja rauhasta ympärillämme.

   Vastaa
 11. Kattava kooste Tokion eri osista! Mullekaan ei tule mieleen mitään erityistä must-nähtävyyttä Tokiosta, vaan mielestäni siellä on mukava vaellella eri osissa ja vain katsella ympärilleen.
  Tokio ei muutenkaan ole erityisesti lempikohteeni Japanissa, mutta usein tulee lennettyä sen kautta Japaniin ja sieltä pois, niin yleensä tulee edes sen viikon verran oltua matkan alussa ja lopussa.
  Niille muuten, jotka eivät osta railpassia, myös ladattavat Simca- ja Suica-kortit ovat käteviä pidemmille matkoille. Itse teen yleensä niin, että otan metron tiettyyn osaan ja kävelen sitten siellä ympäriinsä. Ruuhka-aikoja tosiaan kannattaa vältellä, muina aikoina metroissa saattaa olla jopa hyvinkin väljää.
  Onneksi japanilaisella järjestelmällisyydellä jonottaminen sujuu kuitenkin näppärästi.

  Vastaa
  • Kiitos Tanja! Juurikin näin, Tokiossa on mukava kiertää eri alueilla katsellen ja ihmetellen. Tokio ei ole myöskään minun lempikohteeni Japanissa, sillä pidän valtavasti luontokohteista ja rauhallisista historiallisista kaupungeista japanilaisine puutarhoineen. Itse olen lentänyt Japaniin Osakan kautta siirtyen ensimmäisiksi päiviksi Kiotoon. Se onkin ihana aloitus Japanin lomalle. Voisin kyllä hyvinkin mennä Tokioon vielä uudelleen.

   Kiitos vinkistä Simca- ja Suica-korteista!

   Vastaa
 12. Huhhuh – 37,5 miljoonaa asukasta. Tuota ihmismäärän paljoutta ei varmasti käsitä kunnolla edes ennenkuin Tokiossa käy paikan päällä. Bongasin muistaakseni Suvin matkassa -blogista postauksen aikoinaan tuosta mikroautoilusta ja vitsit miten hauskalta puuhalta se näyttikään. 😀

  Vastaa
  • Totta Veera, sitä ihmismäärää on vaikea kuvitella! Mikroautoilua oli kyllä hauska katsella, mutta itse en kyllä viihtyisi ratissa. Jätän mielelläni tuon kaltaiset aktiviteetit vauhdista pitäville hurjapäille.

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa