Kaupallinen yhteistyö Visit Lahden ja Salpausselkä Geoparkin kanssa
Olemme asuneet Lahdessa jo kymmenen vuotta. Silti moni Lahden keskustan tuntumassa olevista
luontokohteista on jäänyt meiltä kokematta. Salpausselkä Geoparkin myötä innostuimme tutustumaan näihin kotikaupunkimme helposti saavutettaviin luontokohteisiin tarkemmin. Lahdessa asuville ja Lahdessa kaupunkilomaa viettävillä keskustan tuntumassa kiertävä Lehmusreitti tarjoaa helpon ja nopean tavan päästä virkistäytymään luontoon ja tutustumaan alueen Geopark-kohteisiin.
Lehmusreitti – pistäydy kaupungista luontoon
Lehmusreitti on noin 13 kilometrin mittainen kaupunkiluontopolku, joka kiertää mukavasti useita Lahden keskustan välittömässä läheisyydessä olevia luontokohteita. Reitti kiertää koko ajan enintään kahden kilometrin päässä Lahden kauppatorista ja on todella helposti saavutettavissa myös Lahden kattavan julkisen liikenteen turvin.
Lehmusreitin virallinen aloituspaikka taitaa olla Lahden matkustajasatamassa, mutta käytännössä sen voi aloittaa mistä kohtaa tahansa. Jos on liikkeellä omalla autolla, satama on näppärä paikka aloittaa reitin kulkeminen, sillä satamassa on reilusti parkkitilaa. Lehmusreitti on rengasreitti, joten jos on liikkeellä omalla autolla, päätyy reitin kokonaan kierrettyään samaan paikkaan.
Bussilla liikkuessa aloituspaikalla ei ole niin väliä, vaan kannattaa valita aloituskohta, joka parhaiten sopii bussireitteihin. Myös oma polkupyörä tai kaupunkipyörä ovat käteviä vaihtoehtoja Lehmusreitin eri kohteisiin tutustumiseen.
Lehmusreitti on monipuolinen, ja kulkee erilaisissa metsissä: on kuusikkoa, mäntykangasta, puistoa ja rehevää lehtoa. Salpausselkä Geopark -alueelle ominaisia järvimaisemia pääsee reitin varrella ihastelemaan, ja jääkauden merkkejä on näkyvillä reilusti.
Lehmusreitti – vaativuus ja reittimerkinnät
Lehmusreitti sisältää useita nousuja korkeille ja varsin jyrkille mäille, joten ihan helppo reitti ei ole kyseessä. Myös 13 kilometrin pituus voi tuntua pitkältä. Toisaalta reittiä ei ole pakko kulkea kokonaan. Lehmusreitin eri osiin on mahdollista tutustua myös osa tai kaksi kerrallaan. Opaskarttaan on myös merkitty vaihtoehtoiset kulkureitit vaikeimmille osuuksille, jolloin pääsee kulkemaan teitä pitkin ja korkeuserot jäävät pienemmiksi. Lehmusreitti on merkitty vihreillä lehmuksenlehtimerkeillä.
Me kuljimme reitin kokonaan ja aloitimme reitin ohjeistuksen mukaisesti Lahden Matkustajasatamasta. Aamuvarhain aloittaessamme Matkustajasataman kahvilat olivat vielä kiinni. Hieman myöhemmin liikkeellä ollessa pystyy pysähtymään kahvihetkellä ennen patikoinnin aloittamista, tai vaihtoehtoisesti istahtaa kahvihetkelle patikoinnin jälkeen.
Lehmusreitti – reittikuvaus
Reitin ensimmäinen vastaantuleva kohde on Kariniemenmäki ja siellä oleva Lanupuisto. Kariniemi on lehtomäki Vesijärven tuntumassa, jossa sijaitsee viihtyisä pientaloalue. Siellä on erittäin hyvä tarkkailla linnustoa. Alueella kiertää puulajipolku, jonka lisäksi rinteessä kasvaa monipuolista lehtojasvillisuutta, kuten valkovuokkoja ja kieloja. Mielestämme paikan mielenkiintoisinta antia ovat kuitenkin kuvanveistäjä Olavi Lanun 12 teosta. Taiteilijan toiveesta teosten annetaan sammaloitua ja sulautua osaksi luontoa. Lanupuiston teokset muistuttavat siitä, keitä olemme, mistä olemme tänne tulleet ja mihin kuulumme.
Lanupuistosta matkamme jatkuu Niemenkallioille. Niemenkalliot on mielenkiintoinen paikka, sieltä löytyy sekä kalliota että lehtimetsää. Paikoitellen jyrkiltä kallioilta avautuu myös hienoja näkymiä Vesijärvelle. Lehdon kasvusto on runsasta ja monipuolista, ja sen puustoon kuuluvat muun muassa haavat, metsälehmukset ja vaahterat.
Vesteråsinpuisto on saanut nimensä Lahden ruotsalaisen ystävyyskaupungin mukaan. Alueelle on rakennettu 1941-42 ruotsalaisia tyyppitaloja.
Vesteråsinpuistosta lähdemme Vesitorninmäelle, jossa emme olleet vuosiin käyneet. Vesitorni itsessään on upea ja ihailemisen arvoinen ilmestys, mutta tornin lisäksi alueella sijaitsee myös paljon kiinnostavaa ja hienolta näyttävää kallioista maastoa.
Metelinmäki on nimensä mukaisesti tunnettu paukkuvista kallioistaan, jossa on vanhojen tarinoiden mukaan asunut Metelinkansa, hiidet ja muut. Aamukävelyllämme kalliot olivat aivan hiljaiset, emmekä hiisiä nähneet.
Mustankallionmäen alueella on myös nähtävissä silokalliopaljastumia, joiden luode-kaakkosuuntaiset uurteet kertovat mannerjään kulkusuunnasta. Kallion paljastuminen osoittaa, etteivät nämä rinteet ja mäet kuulu enää Salpausselkään, joka koostuu pääasiassa sorasta ja hiekasta. Korkeimmillaan Mustankallionmäki on jopa 150 metriä merenpinnan yläpuolella.
Lotilanharju ja Sairaalanmäki ovat puolestaan reitin seuraavia kohteita, joiden jälkeen vuorossa on kaunis kaupungintalonpuisto. Siellä on komeat puistolehmusrivistöt, sekä tällä hetkellä remontissa oleva Lahden kaupungintalo. Komean kaupungintalon on suunnitellut Eliel Saarinen, ja se rakennettiin vuonna 1912.
Kaupunginpuistosta jatkamme matkaa kohti Radiomäkeä ja siellä olevaa Lahden vanhinta hautausmaata. Radiomäellä on myös urheilukenttä ja kaksi radiomastoa, joista Lahden kaupunki on saanut myös lempinimensä, mastokaupunki. Mastoissa näkyy pimeällä hienot koristevalot, jotka näkyvät kauas. Radiomäellä tosiaan sijaitsee myös urheilukenttä, jossa on kesäisin mahdollista harrastaa jalkapalloa ja yleisurheilua, ja talvella alueella on puolestaan jääkiekkokaukalo. Alueen kasvusto on todella monipuolinen, johon kuulu esimerkiksi Lahden nimikkokasvi häränsilmä. Radiomäellä on myös vanha kivinen näkötorni, jota käytetään nykyään muuttolintujen tarkkailuun. Myös Radio- ja TV-museo Mastola sijaitsee Radiomäellä.
Radiomäeltä kohti hyppyrimäkiä siirtyessämme ohitamme ensin Lahden jäähallin ja Lahden messukeskuksen, jonka jälkeen alamme kiipeämään jyrkästi ylöspäin. Seuraavaksi tulevat vastaan Lahden hiihtostadion ja Lahden hiihtomuseo.
Pääsemme katselemaan ylhäältäpäin myös Lahden mäkimontussa sijaitsevaa maauimalaa. Maauimala on kesällä 2023 auki 25.8 asti maanantaista torstaihin kello 6.30-20, perjantaisin 10-20 ja lauantaista sunnuntaihin 10-17. Maauimalasta on poistuttava tunti sulkemisajan jälkeen. Kertahinta aikuisilta on 6 euroa, ja eläkeläisiltä, lapsilta, opiskelijoilta, työttömiltä ja varusmiehiltä 3 euroa.
Hyppyrimäet ja varsinkin Lahden suurmäki näyttävät vierestä katsottuna valtavalta. Ajatella, että jotkut tosiaan hyppäävät sieltä. Suurmäen näköalatorniin on mahdollista päästä ihailemaan kesäaikaan maisemia. Se on kesällä 2023 yleisölle avoinna elokuun loppuun asti maanantaista perjantaihin kello 10-17. Viikonloppuisin torni on avoinna kello 11-17. Pääsylippu torniin maksaa aikuisilta 8 euroa. Eläkeläiset, lapset, opiskelijat ja työttömät maksavat lipusta 4 euroa.
Häränsilmä on upea, jääkauden lopulla syntynyt, kaunis suppalampi. Tämä on erittäin hienonnäköinen ja taisi olla meidän näkökulmastamme koko Lehmusreitin kiinnostavin nähtävyys. Paikalla olevasta laiturista huolimatta Häränsilmässä ei ole suositeltavaa uida.
Häränsilmän jälkeen kuljimme Pikku-Vesijärven puiston vierestä takaisin Lahden matkustajasatamaan. Pikku-Vesijärven keskiössä on musikaalinen suihkulähde eli vesiurut. Näiden esityksiä voi ihailla kesä-syyskuussa klo 13 ja klo 18. Loka-marraskuussa puolestaan vesiurkuesitys täydentyy upealla värivaloshowlla, jolloin esityksiä järjestetään kerran päivässä. Tämä kannattaa ilman muuta käydä kokemassa! Pikkuvesijärven ympärille levittäytyy myös laajoja nurmialueita, ja siellä on penkkejä sekä piknik-pöytiä.
Satamaan saavuttuamme aamu olikin jo vaihtunut päiväksi. Pysähdyimme kierrokseemme tyytyväisenä teekupposten ääreen satamakahvilaan. Lahden satamassa Vesijärven rannalla sijaitsee useampia kahviloita, ja alue on suosittu paikallisten keskuudessa. Satamassa sijaitsee myös Pro Puu -keskus, jossa on galleria sekä puisia käsityötuotteita myyvä myymälä.
Mikä on Geopark?
Geopark on yhtenäinen maantieteellinen alue, joka sisältää kansainvälisesti merkittäviä geologisia kohteita, maastonmuotoja ja maisemia. Euroopan geopark-verkosto on perustettu vuonna 2000 ja maailmanlaajuinen vuonna 2004. YK:n kasvatus, tiede- ja kulttuurijärjestö Unesco on nimennyt geopark-kohteita vuodesta 2015. Tällöin ne nousivat Unescon maailmanperintökohteiden ja biosfäärialueiden rinnalle kertomaan planeettamme ja ihmiskunnan kulttuuriperinnön monimuotoisuudesta.
Geopark-alueet kertovat maiseman ja maastonmuotojen syntytarinaa nostaen samalla esille alueen kulttuuriperintöä, kohteita, palveluita ja tuotteita. Keskeisiä tavoitteita ovat luonnon ja kulttuuriperinnön vaaliminen, kestävän kehityksen edistäminen ja paikallisidentiteetin vahvistaminen.
Kesällä 2023 Unescon maailmanlaajuiseen geopark-verkostoon kuuluu 195 kohdetta 48 maassa. Suomessa Unescon geopark-kohteita on neljä: Lauhanvuori-Hämeenkangas, Rokua, Saimaa sekä tuorein jäsen, huhtikuussa vuonna 2022 hyväksytty Salpausselkä Geopark.
Entäpä mikä on Salpausselkä Geopark?
Muinaisten jäätikköjokien kerrostamat Salpausselän reunamuodostumat edustavat Suomen kansainvälisesti tunnetuinta jääkautista perintöä, ja Lahden seudulla selänteet ovat näyttävimmillään. Ne muodostavat Salpausselkä Geopark -alueella ainutlaatuisen, mannerjäätikön sulamisvesien virtausta kuvastavan kokonaisuuden yhdessä viuhkamaisesti pohjoiseen suuntautuvien harjujen kanssa.
Alueella on satoja järviä, pienistä suppalammista aina Suomen toiseksi suurimpaan järveen Päijänteeseen. Jää ja vesi ovat osaltaan muovanneet myös alueen ikivanhaa, lähes kaksi miljardia vuotta sitten syntynyttä kallioperää, johon voi tutustua useissa jylhissä kohteissa.
Salpausselkä Geopark -alueella pääseekin näkemään ja kokemaan veden eri tavoin muovaamaa maisemaa. Salpausselkä Geopark kattaa Asikkalan, Heinolan, Hollolan, Lahden, Padasjoen ja Sysmän kuntien alueet. Tällä kertaa tutustumiskohteenamme olivat Lahden keskustan tuntumassa sijaitsevat Geopark-kohteet. Salpausselkä Geopark -alueen merkittävimpiä kohteita Lahden urheilukeskuksen lisäksi ovat esimerkiksi Vierumäki sekä Salpausselän-Tiirismaan laaja ulkoilualue Lahdessa ja Hollolassa, Salpausselkien väliin patoutunut Vesijärvi ja Päijänteen kansallispuisto , jonka kenties kuuluisin kohde on Kelventeen saari. Muun muassa näihin mainittuihin Salpausselkä Geoparkin kohteisiin meidän on tarkoitus käydä tutustumassa tämän vuoden aikana.
Ovatko Lahden keskustan läheiset kohteet sinulle tuttuja?
Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:
20 Kommentit
Lähetä kommentti
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa
Olipa hyvä paikallinen kuvaus sellaiseen kohteeseen, joka heti alkoi meitäkin kiinnostaa. Luonto ja nähtävyydet ovat kiva yhdistelmä. Lahti ei meille oikeastaan tuttu ole, ohi ajaessa tulee välillä poikettua Luhdan tehtaanmyymälään ja sen korkean terassin kahvilaan ja Sibelius-talolla olemme joskus vierailleet konsertissakin, mutta eipä juuri muuta. Kiitos vinkistä! Aila
Oi, mahtavaa kuulla Aila, että kiinnostuitte. Lehmusreitti on siitä kiva, että voi kiertää myös osan siitä, jos aikaa tai haluja pidempään kävelyreissuun ei ole. On tosiaan kiva, kun tällä reitillä ollaan selkeästi luonnossa, mutta samalla reitin varrella on paljon nähtävää ja palveluita. Mikäli poikkeatte Lahteen, olkaa ihmeessä yhteydessä!
Mielenkiintoinen reitti. Lahdessa olemme usein käyneet erilaisilla museomatkoilla ja Lanun patsaspuistossakin kävelleet. Mutta miten hienoa, että kaupungin ympäristöstä löytyy hyvin merkittyjä reittejä, joiden varrella on mahdollisuus myös nähdä niitä ei-luonto -kohteitakin. Ja tosiaan, ensi kerralla voisi varautua kulkemaan vaikka tuolla mastojen alueella. Mielenkiintoinen tarina metelöivistä kallioista!
Onpa mukava kuulla Mari, että Lahti on museomatkoilta tuttu. Lanupuiston periaate, että patsaat saavat sammaloitua on hieno. Mielenkiintoista nähdä, millaista siellä näyttää esimerkiksi kahdenkymmenen vuoden kuluttua.
Radiomäki on kiva. Siellä on näköalapaikka, jossa on yksi penkki, kivat näkymät. Polut ovat leveitä ja helppokulkuisia. Sieltä voit halutessasi jatkaa eteenpäin mäkihyppytornille katselemaan maisemia vieläkin korkeammalta. Tykkäsin erityisesti Radiomäen ja sataman/Lanupuiston välisestä osuudesta, sillä siinä oli paljon nähtävyyksiä ja palveluita.
Lanupuisto on näistä meille. tuttu ja olisi kiva nähdä enemmänkin. Hienossa paikassa uimala tuolla mäkimontussa, joskus lapsena olen tainnut olla mäkihyppykisoja seuraamassa. Tosi hieno muuten tuo dronekuva lammesta!
Lahden maauimala on upea. Muutoinkin tykkään tuosta alueesta. On kiva käydä hiihtämässä mäkihyppytornien juurella, myös maastopyöräily/polkujuoksureitit ovat mahtavat. Meistä saatte Katri ja Ilkka ehdottomasti seuraa Lahti-visiitille, voidaan yhdessä kiertää Lehmusreittiä ja muitakin nähtävyyksiä. Häränsilmä näytti upealta ylhäältä kuvattuna, tykkään itsekin noista dronekuvista.
Lahti on monipuolinen kohde, ja itsellä siellä on vielä paljon uutta koluttavaa varsinkin luontokohteiden osalta. Tämä Lehmusreitti vaikutti sopivan mittaiselta päivän kaupunkiretkeltä luontoon. Palauttaville sitten Taivaanrantaan ja Tirraan 😉
Lahden alueella on paljon luontokohteita. Ja kun ottaa huomioon vielä Hollolan ja Heinolan, riittää polkuja kierrettäväksi useiksi päiviksi. Meilläkin on vielä tutkimattomia reittejä.
Lahti on tuttu kaupunki 70-luvun lopusta, jolloin liftattiin iltaisin Hollolan käsi- ja taideteollisuuskoulusta kirjastoon kuuntelemaan musiikkia ja bilettämään 🙂 Nyt Kellokoskella asuessa olemme miehen kanssa pari kertaa käyneet Lahdessa kirpputoreilla ja jossain muualla, sellainen reissu on juuri suunnitteilla lauantaille! Tästä jutusta voisi kyllä ottaa vinkkiä vähän muihinkin kohteisiin Lahdessa, kiitos!
Tämä julkaisuhan tuli siis juuri sopivaan aikaan sinulle Raija! Oli hauska kuulla nuoruuden muistoistasi. Kiva myös kuulla, että suuntaat nyt lauantaina uudelleen Lahteen. Ehkä innostut käymään jossain Lehmusreitin kohteista muun ohjelman yhteydessä. Tämä on siitä kiva reitti, kun se kulkee niin lähellä keskustaa. Toivottavasti Lahti-reissusi on mieluinen.
Huikea tuo juttunne otsikkokuva! Ehkä pitäisi joskus miettiä oikeasti Lahteakin ”kohteena” eikä vaan välietappina, jossa on korkeintaan pysähdytty pitämään taukoa Vesijärven rannalla!
Kiitos Pirkko, Häränsilmä on todella kaunis yläilmoista. Pidän läheisistä alueista muutenkin (urheilukeskus, Pikku-Vesijärvi ja satama). Kannattaa ehdottomasti harkita Lahtea myös ihan käyntikohteena.
Ihanaa, että kaupunki on panostanut luontoreitteihin tuolla tavalla. Itselle ne ainakin ovat eräänlainen henkireikä arjen keskellä, ja myös lapset rakastavat samoilla luonnossa. Puhutamattakaan kuntoilijoista. Lahti on itselleni aika tuntematon kaupunki, keskusta sentään on tullut tutuksi. Täytyy laittaa nämä mieleen tulevaisuutta ajatellen.
Lahteen on perustettu myös todella kattava maastopyöräily/polkujuoksuverkosto, johon on merkitty eri pituisia ja eri vaativuustasoisia reittejä. Olen tästä erittäin iloinen, ihan mahtavaa, kun liikuntareittejä kehitetään. Itselleni myös luonto on tärkeä rauhoittumisen ja palautumisen kannalta, ja ideaalitilanteessa käynkin päivittäin edes lyhyellä metsälenkillä.
Kiva juttu tämä Lehmusreitti ja Geopark postaus. Tykkään -myös- näistä kaupunkiluontokohteista!
Hienot ja jykevät nuo hyppytornit, olen käynyt joskus Jyväskylässä hyppytornissa ja olihan sieltä upeat näköalat ???? jännää että tuossa alastulossa on uima-allas.
Lahden maauimalan sijainti mäkimontussa on aivan mahtava. Upeat puitteet uimiseen. En ole ennen käynyt mäkihyppytornissa ja se oli mielenkiintoinen kokemus. Tällaiset kaupunkiluontokohteet ovat kivoja, tarjoavat helpon pääsyn luontoon. Mukava kuulla Tanja, että tykkäsit Lehmusreitin ja Salpausselkä Geoparkin esittelystä.
Tässähän oppi paljon uutta Lahdesta ja geoparkista! Hienoja maisemia!
Aika mielenkiintoisella paikalla tuo maauimala. Ja samaa mieltä, että on se ihmeellistä, että noin korkealta hypätään mäkeä 🙂
Lahden maauimala on kyllä mahtava. Ja samaan vierailuun on helppo yhdistää mäkihyppytornit ja Häränsilmä. Kannattaa siis pistäytyä Lahdessa kesällä.
Lahden alueella tuli tallattua aika moni polku, mutta Salpausselän geopark sellaisenaan on sen verran uusi kohde, että en ole varma, olenko käynyt juuri sen alueella. Todennäköisesti olen.
Lahden seudun polut eivät ole helpoimmasta päästä, mutta korkeuserot lisäävät päivään sekä haastetta että mielenkiintoa. Näköalat ei kuin paranee kun korkeutta on jonkin verran.
Todennäköisesti Nadine olet, sillä Salpausselkä Geopark hyödyntää ennalta olemassa olevaa polkuverkostoa. Se on totta, että alueelta löytyy mäkiä, mutta onneksi myös tasaisempia ja helpompia reittivaihtoehtoja löytyy. Ja tällä Lehmusreitillä voi onneksi vaikeiden osuuksien kohdalla kulkea vaihtoehtoista reittiä pitkin. Ja se on totta, että korkealta pääsee nauttimaan hyvistä näkymistä kauas.