Sallan kansallispuisto sijaitsee nimensä mukaisesti Sallassa, itäisessä Lapissa. Se on Suomen kansallispuistoista uusin, ja on perustettu vuoden 2022 alussa, jolloin Sallan kansallispuistosta tuli Suomen 41. kansallispuisto.  

Sallan kansallispuiston alue on lähes sadan neliökilometrin kokoinen, mutta se on yhteydessä myös laajempaan luonnonsuojelualueeseen, jossa myös on patikointireittejä. Alueella on käynyt vuosittain hieman yli 50 000 kävijää. On kuitenkin oletettavaa, että kansallispuistoaseman myötä kävijämäärä kasvaa. Silti kävijämäärä on suhteellisen vähäinen verrattuna suosituimpiin Lapissa oleviin kansallispuistoihin, kuten Pallas-Ylläs-tunturin kansallispuistoon ja Urho Kekkosen kansallispuistoon.  

Pahakurun kierros syksyllä, Sallan kansallispuisto
Pahakurun kierros syksyllä, Sallan kansallispuisto
Pahakurun kierros Sallan kansallispuisto

Sallan kansallispuiston luonto

Sallan kansallispuisto on maastoltaan monipuolinen. Sen alueella on lukuisia soita, mukaan lukien sellaisia, jotka sijaitsevat tunturien ja vaarojen rinteillä. Suurin osa Sallan kansallispuiston soista on Pohjois-Suomelle tyypillisiä aapasoita. Lisäksi kansallispuiston halki kulkee useita harjujonoja, jonka lisäksi alueella on vanhoja mäntyjä.

Pahakurun kierros Sallan kansallispuisto
Pahakurun kierros Sallan kansallispuisto
Kylmäheteen kota Sallan kansallispuisto
maisemia Pahakurun kierroksella Sallan kansallispuistossa
maisemia Pahakurun kierroksella Sallan kansallispuistossa

Sallan kansallispuisto – eläimet

Sallan kansallispuiston tunnuksessa on metso. Metso onkin kansallispuiston alueella vakituinen asukki. Vanhat metsät tarjoavat metsolle todella hyvät asuinolosuhteet. Metson sanotaan olevan mahdollista nähdä myös kansallispuistossa kävellessä. Meillä ei Sallan kansallispuistossa käynyt niin hyvää tuuria, mutta useamman teerin näimme, jotka myös viihtyvät Sallan vanhoissa metsissä. 

ruskaa Sallan kansallispuistossa
ruskaa Sallan kansallispuistossa
Pahakurun kierros Sallan kansallispuisto
teeri Sallan kansallispuistossa
teeri Sallan kansallispuistossa

Myös tikat viihtyvät Sallan kansallispuistossa, sillä vanhoissa metsissä olevista lahopuista löytyy runsaasti ravintoa tikoille. Lisäksi kansallispuistossa voi nähdä useita eri pöllölajeja, kuten hiiri- ja lapinpöllöjä. Lisäksi kansallispuiston alueella kulkiessa voi nähdä eri haukkalajeja, kuten piekanaa, kanahaukkaa, sekä ampu- ja tuulihaukkaa. Myös maakotkan voi hyvällä tuurilla bongata. 

Sallan kansallispuistossa liikkuu runsaasti myös karhuja. Karhu kuitenkin välttää ihmistä, joten mesikämmenen vastaantulo on äärettömän epätodennäköistä. Hirviä ja poroja Sallan metsissä sen sijaan saattaa tulla vastaan. 

ruskaa Sallan kansallispuistossa
ruskaa Sallan kansallispuistossa
ruskaa Sallan kansallipuistossa
Pahakurun kierros Sallan kans

Pahakurun kierros

Me halusimme kulkea varsinaisen kansallispuiston alueella olevan pisimmän rengasreitin, 18 kilometrin pituisen Pahakurun kierroksen. Luontoon.fi-sivusto kertoo sen esittelevän lähes kaikki Sallan kansallispuiston hienoimmat kohteet. Sulan maan aikaan reitin arvioitu kulkuaika on 5-6 tuntia. Reittimerkintänä on punaiset neliöt puissa.

Sallan tunturikeskus reittien lähtöpiste
opaskyltit Pahatunturin kierros Sallan kansallispuisto
näkymät Sallan tunturikeskuksen järveltä
Pahakurun kierros Sallan kansallispuisto
suo Sallan kansallispuistossa Pahakurun kierroksen varrella
Pahakurun kierros Sallan kansallispuisto
Pyhätunturi Salla

Pahakurun kierros syksyllä

Pidimme reitistä kovasti, sillä sen varrella pystyi tutustumaan vanhoihin metsiin ja upeisiin tunturimaisemiin. Lisäksi reitin varrella sijaitsee koko kansallispuiston jyrkin kuru, Pahakuru. Tai itse asiassa ei aivan reitin varrella, vaan paikkaa varten on tehtävä 600 metrin pisto kohti Pahakurun tulentekopaikkaa, josta johtaa pitkähköt portaat kurun pohjalle. Tämä pisto kannattaa kuitenkin ilman muuta tehdä.

Pahakuru Sallan kansallispuisto
Pahakuru Sallan kansallispuisto
portaat Pahakurun pohjalle Sallan kansallispuistossa
portaat Pahakurun pohjalle Sallan kansallispuistossa
Pahakuru Sallan kansallispuisto

Meidän mielestämme reitti oli pääpiirteittäin helposti merkitty, mutta erityisesti reitin alussa ja lopussa on risteyksiä, joissa on syytä olla tarkkana, jotta kääntyy oikeaan suuntaan.

Me kiersimme Puhukurun kierroksen vastapäivään ja lähdimme liikkeelle tunturikeskuksesta. Viimeiset 2,5 kilometriä kulkevat autotien viertä pitkin eikä tällä osuudella ole erillistä reittimerkintää.

Pahakurun kierros Sallan kansallispuisto
Pahakurun kierros Sallan kansallispuisto
Salla

Lisäksi kansallispuistoaseman vahvistamisen jälkeen rakenteita ollaan uudistamassa, joten nykyisiä taukopaikkoja ollaan purkamassa ja toisaalta uusia rakennetaan tilalle.

Iso-Pyhätunturin taukopaikka
opaskyltti Sallan kansallispuisto
ruskaa Pahakurun kierroksella, Salla
ruskaa Pahakurun kierroksella, Salla
Pahakurun kierros, Salla
Pahakurun kierros, Sallan kansallispuisto
Kaippahanojan laavu, Sallan kansallispuisto

Yöpyminen kansallispuiston kupeessa

Me majoitumme täällä, ja pidimme tästä huoneistohotellista kovasti. Huoneessamme oli sauna ja takka, jota iltaisin myös poltimme. Olimme Sallan kansallispuistossa viime syksynä ruska-aikaan. Ja upealta Sallan kansallispuistossa näyttikin syksyllä.

Salla sijaitsee kuitenkin Koillismaalla, ja Koillismaa on Suomen runsaslumisimpia alueita. Sallassa myös kovat pakkaset ovat tavallisia. Salla onkin tunnettu myös talvisista tykkylumista, joten talvi on syksyn lisäksi varmasti erinomainen vierailuaika.

Pahakurun kierros, Sallan kansallispuisto
Pahakurun kierros Sallan kansallispuisto
suomaisemaa Sallan kansallispuistossa
suomaisemaa Sallan kansallispuistossa

Oletko sinä käynyt Sallan kansallispuistossa? Mitä reittiä suosittelet?

34 Kommentit

  1. En ole käynyt Sallassa,mutta reitit ja maisemat näyttivät siltä,et kirjaan ylös. Rakastan pitkospuita?

    Vastaa
    • Jes, kiva kuulla, että Salla kiinnostaa. Pitkospuut ovat kivoja ja mielestäni kauniin näköisiä. Mieluiten kävelen kuitenkin pehmeällä metsäpolulla. Mutta vaihtelu on retkeillessä kivointa.

      Vastaa
  2. Oho, yllättävää minkälaisiin eläimiin siellä voikaan törmätä! Kiva, että perus talitinttien ja peurojen lisäksi on muutakin tarjolla 😀

    Vastaa
    • Sallan eläimistö on monipuolista. Mutta useinhan retkeilijä ei eläimiä näe, vaikka ne meidät ihmiset näkevätkin. Se on aina hienoa, kun sattuu näkemään jonkin linnun tai muun eläimen ulkoillessaan. Pahakurun kierroksella teerien näkeminen ilahdutti meitä paljon.

      Vastaa
    • Sallassa ei ole tullut käytyä. On kai hyväkin, että Sallassa ei hirveää turistiryntäystä ole. On joku paikka vielä rauhallisempikin.
      Ihania Ruska kuvia.

      Vastaa
      • Kiitos Sari. Luultavasti nyt kun Salla on saanut kansallispuistostatuksen, tulee kävijämäärät lisääntymään selvästi. Saa nähdä, kuinka suosittu siitä tulee ja minkälaiseksi kansallispuiston reitit muodostuvat. Me tykkäämme ehdottomasti kierrellä rauhassa, mutta onneksi aikaisin liikkeelle lähtemällä ja reittivalinnoilla olemme suosituillakin retkeilyalueilla saaneet kulkea omassa rauhassamme.

        Vastaa
  3. On ollut kiva lukea vaelluksistanne eri kansallispuistoissa! Pitää ehdottomasti taas joskus itsekin lähteä vähän vähän pohjoisempaan vaeltamaan.

    Vastaa
    • Voi kiitos Maria, kiva kuulla. Pohjoisen vaellusreissumme ovat olleet todella kivoja. Ja kuten olen aimminkin maininnut, niistä voi tehdä aivan omanlaisia. Kaikkien ei tarvitse viihtyä viikkoa telttailemassa. Mekin suosimme näitä päiväretkiä. Oli niin mukavaa patikoinnin jälkeen viettää iltaa takan ääressä ja käydä saunomassa.

      Vastaa
    • Salla oli toinen ja hyvä vaihtoehto, kun päädyimme ystävän kanssa sitten kuitenkin Pieneen karhunkierrokseen Kuusamossa. Moneen reittiin ei yhtenä viikonloppuna aika ja jalkojen kunto riittänyt. Mutta ehdottomasti pitää käydä Sallassa, kaunista.

      Vastaa
      • Joo, yhtenä viikonloppuna ei kaikkeen ehdi. Salla kannattaa pitää mielessä, ainakin meidän siellä käydessä paikka oli hyvin rauhallinen ja siellä sai nauttia luonnosta ilman suurempia väkijoukkoja. Toki Pieni Karhunkierros on myös upea patikointikohde, jossa olemme käyneet monta kertaa.

        Vastaa
  4. Tosi kaunista ruskaa ja hienoja luontokuvia taas kerran! Sallan kansallispuisto on nimenä tuttu, ja voi olla että olen käynytkin siellä joskus lapsuudessa, mutta niin varhain, ettei varsinaisesti ole mitään selkeitä muistikuvia paikasta. Tuollakin voisi ajella ja pistäytyä poluilla, jos joskus Suomessa käydessä päädytään vähän pidemmälle kierrokselle Lapissa.

    Vastaa
    • Kiitos Anne. Oi, Lapissa riittää paljon kierreltävää. Voin uskoa, että jos tulette joskus ruska-aikaan pohjoiseen, niin teillä on valinnanvaikeus kaikkien hienojen kohteiden kanssa. Mutta sehän on vain positiivista.

      Vastaa
  5. Sallassa ollaan käyty, muttei uudessa kansallispuistossa. Sitä odotan kuitenkin kovasti! Oon ymmärtänyt, et siellä on reitit vähän vielä vaihessa, joten ehkäpä ensi vuonna pääsee sielläkin käymään 🙂

    Vastaa
    • Ensi vuoden ruska-aikaan rakenteiden uudistamisessa ollaan luultavasti jo hyvässä vaiheessa. Onkin kiva idea pistäytyä Sallassa silloin. Luontoon.fi-sivuston kansallispuistojen ajankohtaista-osiosta löytyy mukavasti tietoa, mitä uudistamisia on tehty ja tekeillään.

      Vastaa
  6. En ole käynyt Sallan kansallispuistossa, itse asiassa Salla on minulle vielä käymätön kohde. Hienoja maisemia olette kuvanneet, kuvien kautta saa hyvin tuntumaa, millaista kansallispuistossa on.

    Vastaa
    • Kiitos Päivi. Mahtavaa kuulla, että kuvien kautta välittyy kansallispuiston olemus. Me tykkäämme kiertää kansallispuiston reittejä kattavasti, mutta ymmärrän hyvin, että kaikille tämä ei ole mahdollista tai edes mieluisaa. Siten on hienoa, jos blogimme reittikuvauksien avulla on helpompi valita se itseä kiinnostava reitti.

      Vastaa
  7. Suomaisemat ovat aina kauniita. Olen käynyt monessa paikassa, jossa osa reitistä menee suon yli, ja ne oli aina upeita.

    Minäkin uskon, että Sallan kansallispuistossa vierailee enemmän ihmisiä, kun sen maine alkaa leviämään. Itsellekin sen perustaminen oli uutinen. Sen lisäksi siellä päin voi yöpyä näinkin mukavasti, saunoineen ja takkoineen.

    Vastaa
    • Suomaisemat ovat meidänkin mielestämme upeita. Minulla kestää aina suo-osuudet selvästi kauemmin, kun pysähtelen vähän väliä ihailemaan väriloistoa ja suokasveja. Sallan kävijämäärät lisääntyvät varmasti huimasti kansallispuistostatuksen myötä. Ja tuo kansallispuiston juuressa oleva huoneistohotelli oli todella kiva, yövymme siellä varmasti jatkossakin.

      Vastaa
  8. Sallassa on käyty useammankin kerran, mutta kansallispuistossa ei ole (virallisesti) vielä käyty. Puiston alueen polkuja on tallattu, mutta silloin se ei vielä ollut kansallispuistoa. Eiköhän tämä tule piakkoin korjattua!
    Ihanat kuvat teidän reissulta, olisi ihana päästä joskus Lappiin ruskan aikaankin, mutta kun ei siihen aikaan vuodesta ole lomaa…

    Vastaa
    • Voi kiitos Menninkäinen. Toivottavasti sinulle joskus ilmaantuu mahdollisuus käydä syksyn ruska-aikaan Lapissa. Ja ovathan ne maisemat hienot muuhunkin vuodenaikaan. Talvinen Lappi on myös todella upea ja ollaan tykätty Mikon kanssa käydä patikoimassa talvisinkin. Ehkäpä seuraavalla kerralla kun Sallan retkipolkuja kierrät, on taukotupia jo uudistettu ja pääset nauttimaan uusista hienoista retkeilyrakenteista. Kiitos kun luit ja kommentoit.

      Vastaa
  9. Siis hetken jo ihmettelin, että miten voi olla noin vieraan näköisiä rakenteita ennen kuin tajusin, että kuvat on viime vuodelta 😀 Just tällä hetkellä tuolla reitillä ei oikein ole taukopaikkoja kuin Pahakurun tulipaikka, mutta ensi kesäksi ja ruskakaudeksi on sitten jo mainiot oltavat, kun uudet päivätuvat ja laavut valmistuu 🙂

    Sallasta suosittelen lyhyille eväsretkille Kolmiloukkosta kansallispuistosta ja Ämmin polkua sen ulkopuolelta. Taivaan tavoittelijan taival (eli reitti Iso Pyhätunturin päälle) toki maisemien ihailuun. Ruuhitunturissa en ole vielä itse kerennyt käymään, mutta se kiinnostaisi kovasti. Ja toinen minne haluaisin, on Topsakan taival, eli osa UKK-reittiä, Karhunkierroksen pohjoispäästä Sallaan.

    Vastaa
    • Joo, viime vuonna tosiaankin Pahakurun lenkki kierrettiin. Kiva päästä myöhemmin näkemään, millaisia uusia taukopaikkoja rakennettiin. Luinkin luontoon.fi-sivustolta, että vielä on taukopaikkojen uudistus kesken. Toivottavasti ensi syksyn sesonkiin mennessä ovat valmiita, eikä isompia viivästyksiä tule.

      Oi kiitos Milla suosituksistasi! Jatkossa palataan varmasti Sallan kansallispuistoon ja kierretään Pahakurun kierroksen lisäksi vielä muutkin reitit.

      Vastaa
  10. Salla on jäänyt tuntemattomaksi, mutta komean näköistä suomaisemaa siellä näkyy kyllä olevan.Ja hyvin olette bonganneet myös teeren aika läheltä. Pahakuruja tuntuu Lapissa riittävän, mutta ei ne varmaan kovin hyviltä ole noiin jalkapatikassa tuntuneetkaan.Ja muutenkaan ei ole oikein päässyt.

    Vastaa
    • Nuo lintubongaukset ovat aina niin kivoja! Toki muidenkin eläinten näkeminen ilahduttaa, mutta harvemmin isompia nisäkkäitä tulee nähtyä. Ne harvat kerrat ovat jääneet hyvin mieleen.

      Vastaa
  11. Kivan näköistä tuo pohjoisen ruska vaikka etelän ruska ainakin puiden osalta taitaa olla värikkäämpi kun on noita kirsikka- ja vaahterapuita. Sen verran paljon taitaa reiteillä tuolla olla pitkospuita tai portaita, että tavallaan reitti on helppokulkuinen, eli ei pelkkään pujottelua puiden juuristojen tai ”kivipelloilla” kiveltä toiselle hyppien 🙂

    Vastaa
    • Lapin ruskassa on oma taikansa. Etenkin maaruskan kauneus hätkähdyttää. Onneksi myös kaupungeissa saa nauttia upeasta ruskasta juurikin esimerkiksi vaahteroiden myötä. Ja kirsikkapuut ovat ihania myös keväisin, kun kukkivat kauniisti. Ja oikeassa Pirkko olet, polku oli helppokulkuinen eikä mitään hankalampaa kivikkoa tai juurakkoa ole reitillä. Edeltävästi oli satanut melko runsaasti ja paikoitellen oli hyvinkin mutaista, mutta hyvien vaelluskenkien kanssa sekään ei aiheuttanut ongelmia.

      Vastaa
  12. Tämä uusi kansallispuisto olisi joskus mukava nähdä. Kivasti olitte kuvanneet tuon reitin alun, matkan varrelta ja sitten reitin päätöksen. Tästä sai hyvin kokonaisvaltaisen kuvan millainen reitti on kyseessä. Ja upeat ruskan värit teillä siellä on olleet!

    Vastaa
    • Voi kiitos Paula, kiitos kommentistasi. Ruska oli mahtava, oltiin kiertämässä Lappia sen kannalta juuri oikeaan aikaan. Mukava kuulla, että tästä sai kattavan kuvauksen reitistä.

      Vastaa
  13. En ole käynyt varsinaisesti Sallan kansallispuistossa, sillä oltiin täällä tyyliin 1-2 syksyä ennen kuin kansallispuiston titteli myönnettiin. Mutta moni tuttu paikka vilahti tässä postauksessa. Salla on kyllä mainio luontomatkailukohde!

    Vastaa
    • Kiva kuulla, että tunnistit monta tuttua paikkaa kuvista. Sallaan haluan ehdottomasti palata lähiaikoina uudelleen, siellä olisi vielä kiertämättömiä reittejä.

      Vastaa
  14. Tämä oli loistava juttu kaikin puolin ja linkitin heti tämän omaani vähän aika takaperin kirjoittamaani Sallan kansallispuiston postaukseen: https://kohteenamaailma.fi/kotimaa/sallan-kansallispuisto-ja-parhaat-retkikohteet/

    Oli hauska huomata, että muutamista kuvista tuli mieleen omat retkeilyt Sallan kansallispuistossa. Mieleen jäi mm tasaisesti nousevat pitkospuut, jolla itse istuskelin, nautin Karhun ja kuvailin dronella. Syksyiset maisemat ovat kyllä Sallassa upeat, ei siitä päästä mihinkään.

    Vastaa
    • Mukava Rami kun linkkasit kirjoituksesi ja kiitos maininnasta. On aina kiva lukea muiden kokemuksia tutuista paikoista. Minulle kuvat tuovat parhaiten mieleen muistoja kyseisestä kohteesta, sen takia on kiva taltioida näitä retkiämme.

      Vastaa
  15. Kesäkuussa tuli vierailtua Sallan kansallispuistossa, kun kunnassa vietimme aikaa. Emme niinkään paljoa kumminkaan kerinneet kiertämään, mutta jotakin kumminkin. Ehkä vielä joskus palaamme uudelleen, ja kierrämme enemmän. ?

    Vastaa
    • Meilläkin jäi Sallaan paljon kierrettävä. Kiva oli kuitenkin päästä jo hieman tutustumaan kansallispuistoon. Ja kiva sinne on palata siinä mielessä myöhemmin, kun kansallispuiston rakenteita ollaan vielä kunnostamassa ja taukopaikkoja uusitaan.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa