Pikku-Pyhävaara sijaitsee Pohjois-Pohjanmaalla Kuusamossa, Rukan matkailukeskuksen läheisyydessä. Pyhän jyssäys -patikointireitti kulkee Pikku-Pyhävaaralla, joka on osa Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualuetta. Luonnonsuojelualue on perustettu vuonna 1991, ja jota on laajennettu vuonna 2021.

maisemia Pyhän jyssäys, Ruka
Pyhän jyssäys talvella
tykkylumipuita Rukalla
Pyhän jyssäys talvella

Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualue

Luonnonsuojelualueen matkailijamärät ovat olleet kasvussa, ja vuotuisia kävijöitä on jo yli 100 000 kävijää. Luonnonsuojelualue on pinta-alaltaan 10,2 neliökilometriä. Se koostuu kolmesta erillisestä osasta: Valtavaarasta, Pyhävaarasta ja Juhannuskallion alueesta. 

Ruka-Valtavaaran alueen vaarat ovat jäänteitä muinaisesta svekokarjalaisesta vuoristosta, jotka aikojen saatossa ovat kuluneet niin, että vain kovimmista kivilajeista koostuneet osat ovat säästyneet. Alue sijaitseekin muuta Kuusamoa korkeammalla, jonka johdosta alueella on paljon erilaisia luontotyyppejä. On paljaita kallioita, kuusimetsiä sekä soita. Ruka-Valtavaaran vaaraketjusta löytyvät Kuusamon korkeimmat vaarat.  

Lietteiden reitti, Selkämeren kansallispuisto
tykkylumipuita Rukalla
auringonlasku Pyhän jyssäyksen reitillä Rukalla

Pyhän jyssäys on kuljettavissa ympäri vuoden

Pyhän jyssäys on reitti, jonka voi kulkea ympäri vuoden. Sulanmaanaikana patikointireittinä ja talvella lumikenkäreittinä, joskin reitti on talvellakin niin tamppautunut, että sen voi kulkea tavallisilla vaelluskengillä useimmiten ilman ongelmia. Jos hiljattain on ollut erittäin runsasta lumisadetta, niin lumikengät saattavat tosin olla tarpeen. 

Pyhän jyssäys talvella
Pyhän jyssäys talvella
tykkylumipuita Rukalla
Pyhän jyssäys talvella

Pyhän jyssäys ja Pyhävaara tarjoavat puitteet monipuoliseen ulkoiluun

Toisin kuin monilla muilla Valtavaaran ja Pyhävaaran luonnonsuojelualueen reiteistä, Pyhän jyssäyksellä myös maastopyöräily on sallittua. Erityisesti sulanmaanaikaan maastopyöräilijöitä onkin näkynyt runsaasti. Talvella alueella on runsaasti myös hiihtolatuja. 

Pyhän jyssäys talvella
Pyhän jyssäys talvella
Pyhän jyssäys talvella
Pyhän jyssäys talvella

Pyhän jyssäys – lähtöpiste

Reitin parkkipaikka sijaitsee Rukatunturin läheisyydessä osoitteessa Petäjäkuja 1, 93830 Rukatunturi. Vaikka olemme usein kulkeneet Pyhän jyssäyksen oletettavan kaikkein ruuhkaisimpaan puolenpäivän aikaan, on parkkipaikalla ollut aina riittävästi tilaa. 

Pyhän jyssäys, Ruka, kartta

Pyhän jyssäys – retkeilyrakenteet

Reitin varrella on kaksi näköalapaikkaa penkkeineen. Lisäksi Pikku-Pyhävaaran päällä upeissa maisemissa on kota tulentekopaikkoineen. Kodan läheisyydessä on upea maisemapaikka, jonka yhteydessä on puinen tasanne ja opaste, jossa on nimettynä maisemapaikalta näkyvät järvet ja vaarat. Hauskasti joku on kirjoittanut Ihtinkiä osoittavan nuolen kohdalle ”EI OLE”, joten kenties siinä kohdassa opasteessa saattaa olla virhe. 

Pyhän jyssäyksen reitti on selkeästi merkitty tolpilla, joissa on vihreä heijastintappi ja punainen heijastinlevy. Reitin loppupuolella tosin on hyvä olla tarkkana, ettei erehdy kulkemaan väärään suuntaan. 

nähtävyyspaikka penkkeineen Rukalla Pyhän jyssäys-reitillä
maisemia Pyhän jyssäys -reitiltä, Ruka
Pikku-Pyhävaaran kota Pyhän jyssäys -reitillä Rukalla
Pikku-Pyhävaaran kota Pyhän jyssäys -reitillä Rukalla
Pikku-Pyhävaaran retkeilyrakenteet Pyhän jyssäys -reitillä Rukalla
näköalapaikka Pyhän jyssäys -reitin varrella Rukalla
näköalapaikka Pyhän jyssäys -reitin varrella Rukalla
Pyhän jyssäys talvella

Pyhän jyssäys talvella

Reitti on luokiteltu keskivaikeaksi, ja korkeuseroja on reitillä tosiaan jonkin verran. Kulkuajaksi arvioidaan talvisin 3-4 tuntia, mutta aivan niin kauaa ei todennäköisesti ilman taukoja reitin kiertämiseen kulu. Toki Pikku-Pyhävaaran upeassa kodassa on mukava viettää aikaa ihan rauhassa ja välillä käydä ihailemassa maisemia viereisellä näköalapaikalla. Pituutta reitillä sanotaan vähän lähteestä riippuen olevan noin kuusi kilometriä. 

Pyhän jyssäys talvella
talvella Rukalla
Pyhän jyssäys talvella
Pyhän jyssäys talvella
Pyhän jyssäys talvella

Pidimme Pyhän jyssäyksen reitistä. Reitti on varsin rauhallinen ja aina reittiä kiertäessämme on vastaan tullut vain muutama muu retkeilijä. Reitiltä avautuvat maisemat olivat henkeäsalpaavan kauniita.

Pyhän jyssäys talvella
Pyhän jyssäys talvella
Pyhän jyssäys talvella
tykkylumipuita Rukalla

Vaikka Pyhän jyssäys on tuntemattomampi kohde kuin Konttainen tai Valtavaara, tarjoaa se näiden tapaan upeita maisemia tykkylumipuineen. Suosittelemme ilman muuta ottamaan Pyhän jyssäyksen ohjelmaan, jos Rukan suunnalla sattuu olemaan.

Oletko kiertänyt Pyhän jyssäyksen? 

35 Kommentit

  1. Ruka ja Pyhä ovat tuttuja lähinnä laskettelun kautta. En edes tiennyt, että siellä on kävelyreittejäkin talvisin – jotenkin ajattelin kaikkien hiihtävän! 🙂 Toi on kyllä just hyvän mittainen päivän reippailureitti, jos jostain syystä ei viihdy suksilla. Voiko sen lumikenkäillä?

    Vastaa
      • Nämä näköalapaikat ovat mielestäni reitin parhaimmistoa. Talvella on upean näköistä, kun lumihuurteisia puita näkyy silmän kantamattomiin. Osassa Suomen retkeilyalueista on hauskoja reittinimiä, kuten myös Rukan läheisyydessä olevalla Riisitunturilla.

        Vastaa
    • Rukalla on todella monipuolisesti kävelyreittejä myös talvisin. Se onkin kiva, että voi hiihtämisen ja laskettelun lisäksi käydä kiertämässä näitä upeita patikkareittejä. Ehdottomasti Pyhän jyssäyksen reitin voi kiertää myös lumikengillä. Lumikenkien etu on myös se, että reitiltä voi halutessaan myös hieman poikeata.

      Vastaa
  2. Talvireitit pohjoisemmassa ovat aina hieman mysteerejä siinä mielessä, että monessa reittikuvauksessa lukee, että soveltuu vain lumikenkäilyyn. Mutta totuus saattaa tosiaan olla ihan toinen, ja hyvin tamppautunut polku on mahdollista kulkea myös vaelluskengissä.

    Mä olen ehkä lukenut liikaa laturaivoajista, niin siksi aina jännitti mennä normikengillä lumikenkäreitillä 😀 En oikeasti tiedä, onko sillä mitään väliä, millä tarpoo eteenpäin? Kunhan ei tietenkään mene latuja sotkemaan..

    Vastaa
    • Itse en ole ikinä ajatellut, että lumikenkäreitillä ei voisi kävellä vaelluskengillä. Hiihtoladulla ei tietenkään saa kävellä hiihtobaanaa pilaamassa. Usein näillä talvisilla patikkareiteillä näkee, että lumikenkäilijät kulkevat tamppautuneen polun vieressä, ja se lienee heille mukavampaa. Meillä lumikengät jäävät usein autoon, ja kuljemme talvireitit vaelluskengillä, jos reitti on vähänkään tamppautunut.

      Vastaa
  3. Joskus esitteissä luvataan maisemia, mutta puut peittvät maisemat

    Vastaa
    • Näillä kulkemillamme Rukan reiteillä ainakin on saanut ihailla upeita maisemia, eikä muutoinkaan tule mieleen suurempia pettymyksiä patikkareiteiltä. Itselle tulee mieleen lähinnä jotkin majoitukset, joissa puut peittävät avautuvat maisemat.

      Vastaa
  4. Minullekin Rukan seudulla ulkoilu on talviaikaan rajoittunut laskettelurinteisiin ja hiihtoladuille, mutta tämähän näyttää oikein kivalta reitiltä kävellen kierrettäväksi myös talvella. Ja kuvat on jälleen tosi kauniit, jotenkin kovin tunnelmallinen valo ja kaunis lumipeite.

    Vastaa
    • Kiitos Anne. Rukalla pääsee ulkoilemaan monipuolisesti näin talvisin. Pyhän jyssäys ja muut Rukan patikointireitit tarjoavat upeita maisemia ja ovat hyvä lisä mukavaan ja aktiiviseen Rukan lomaan.

      Vastaa
  5. Onpa upean näköistä. Tämä ehdottomasti ohjelmaan seuraavalla Rukan / Kuusamon reissulla. Olen reissannut alueella viimeksi syksyllä, mutta talvi alkoi houkutella näitä kuvia katseltuani. Tai ehkä jopa keväthanget.

    Vastaa
    • Jes, kiva kuulla Martina, että sait inspiraatiota tästä meidän kirjoituksestamme. Talvisesta Rukan lomasta saa koottua todella monipuolisen aktiiviloman. Ajankohtana kevättalvi on siitä hyvä, että valoisaa aikaa riittää huomattavasti pidempään ja lämpötila on usein miellyttävä. Toisaalta kevättalvella aurinko usein jo lämmittää niin, että puut pudottavat lumipeitteensä eivätkä talvimaisemat enää ole niin hienot.

      Vastaa
  6. No vautsi, ehdottomasti täytyy Jyssäys ottaa ohjelmaan, kiitos vinkistä. Huikeita maisemia kuten muuallakin Rukalla! 😍
    Pienen karhunkierroksen olen kulkenut, mutta tästä en ollut kuullutkaan. Pari vuotta sitten kyllä kiivettiin Rukalla asuvan ystäväni kanssa jollekin vaaralle, olisikohan se voinut olla tämä?!

    Vastaa
    • Mahtavaa Jenni, että sait tästä vinkin seuraavaan Rukan vierailuusi. Kuten kirjoititkin, Rukalla on todella kivoja reittejä myös talvisin, upeita maisemia. Itse lähtisin veikkaamaan, että olette kiivenneet ystäväsi kanssa Konttaiselle tai Valtavaaralle (jälkimmäinen näistä kahdesta raskaampi), nämä kaksi ovat Rukan tunnetuimmat patikointireitit.

      Vastaa
  7. Tuo reitti ei ole tuttu, mutta eipä olla Rukalla käytykään kuin kerran ja silloin huputettiin vain Valtavaara. Hienon näköistähän Rukalla on, näemmä reitistä riippumatta. Silti harmittaa, että Kuusamon korkeimmat tunturit, tai itse asiassa ainoat tunturit, jäivät sodan seuraksena rajan väärälle puolelle. Eikäpä niitä siellä ole kuitenkaan mitään merkitystä kenellekään, kun kylätkin pikku hiljaa kuolevat pois, mutta ehkäpä villi luonto sitten kiittää.

    Vastaa
    • Rukalla tosiaan on useita upeita reittivaihtoehtoja. Muutoinkin Ruka on kiva kohde, kun siellä on monipuolisesti erilaista tekemistä ympäri vuoden. Ruka onkin yksi meidän suosikkikohteista Suomessa.

      Vastaa
  8. Piti katsoa tuo salaperäinen Ihtinki. Samalla katsoin monta muuta paikkaa. Osassa olen käynyt, toisissa sitten taas en. Onpas siellä jyrkät rinteet!

    Vastaa
    • Ihtinki ei ole meillekään tuttu, kuten ei moni muukaan opaskyltin paikoista. Paljon olisi tällä seudulla tutkittavaa.

      Vastaa
  9. Sanoitte, että Pyhän Jyssäyksen reitti on ympärivuotinen. Kieltämättä, lumiset maisemat ovat varsin vaikuttavia. Mutta mikä on teidän lempivuodenaika näissä maisemissa? Joko juuri Kuusamossa tai muualla Suomessa? Minne ja milloin kannattaa suunnistaa?

    Vastaa
    • Kiinnostavia kysymyksiä Nadine. Meidän lempivuodenaikoja ovat ehdottomasti syksy ja talvi. Syksyllä juurikin ruska-aika, se väriloisto on upeaa. Ja syksyllä ei ole hyttysiä riesana. Keskitalvella aurinko värjää taivaan kauniin punertavaksi ja puissa on usein upea lumipeite. Kuusamo/Rukan alue ja Lappi lienevät tällä hetkellä meidän suosikit Suomessa.

      Vastaa
  10. Täällä ei olla vielä käyty, mutta ehdottomasti pitää joku kerta käydä kun Kuusamossa ollaan. Kuulostaa juuri sopivalta päiväretkikohteelta! 🙂

    Vastaa
    • Tämä on varmasti teille Elina oikein kiva päiväpatikkareitti, kun Kuusamon mökillenne suuntaatte. Eväät mukaan ja tauko Pikku-Pyhävaaran kodalla, lapsillekin uskoisin olevan mieluisa päiväretki.

      Vastaa
  11. Kiva kuvakertomus patikoinnista. Mukava lukea, vaikka meillä patikointi sujuu paremmin tuolla Välimeren vuoriston maisemissa lämpimässä. Yllättävän samanlaista se kuitenkin on, luonnossa liikkuminen erki puolilla maapalloa.
    Juha

    Vastaa
    • Oi, Välimeren maisemissa ja lämmössä on varmasti oikein mukava patikoida. Me yhdistämme luonnossa liikkumista mielellämme matkoihin, olemme sitten lähellä kotia tai kauempana. Luonnossa liikkuminen on ylivoimainen tapa rentoutua.

      Vastaa
  12. Upeita lumisia maisemia! Ruka on tuttu lähinnä laskettelun tiimoilta ja joskus on tullut käytyä katsomassa myös mäkihyppyä, mutta patikoimaan en ole siellä päässyt. Joskus olisi kiva varata sillekin aikaa kun on noilla kulmilla. Hieno reitti tämäkin.

    Vastaa
    • Tämä on juuri Rukan hienous, siellä on todella monipuolisesti tehtävää. En siis yhtään ihmettele, jos et Paula ole ehtinyt käydä kiertämässä näitä patikkareittejä. Rukan reitit ovat upeat, hienoja maisemia.

      Vastaa
  13. Vau, nyt on upeita kuvia upeasta luonnosta. En ole koskaan ollut tuolla, tuli ihan hirmuinen ikävä Zakopaneen 🙂 Älä kysy miksi, onhan se ihan erilainen paikka kuin Suomen luonto.

    Vastaa
    • En Melissa ihmettele, luontokuvat saavat itsenikin kaipaamaan luontoon. Kiva kuulla, että Zakopane on jäänyt sinulle mieluisaksi paikaksi muistoihin. Olemme suuntaamassa Tatra-vuorille patikoimaan vielä tämän vuoden puolella.

      Vastaa
  14. Mukava katsella tuttuja maisemia ja lukea niistä. Olen Rukalla lomaillut useasti ja se onkin omasta mielestäni Suomen paras paikka aktiivilomailijalle & luonnossa liikkujalle ympäri vuoden.

    Vastaa
    • Ruka on kyllä ihan mahtava paikka kotimaan lomailuun, tekemistä löytyy monenlaista ja kuten sanoit, ympäri vuoden. Lisäksi nämä upeat maisemat.

      Vastaa
  15. Näyttää niin upealta! Hienot talviset maisemat. Tätä lukiessa tuli ihan himo päästä tuonne patikoimaan. 🙂

    Vastaa
    • Jes, kiva kuulla. Rukalla on paljon upeita patikointireittejä ja muutakin kivaa aktiviteettia. Loistava kohde talvella ja muinakin vuodenaikoina.

      Vastaa
  16. Hei!
    Miten reitti onnistuu liukulumikengillä?

    terveisin Pike

    Vastaa
    • Hei Pike! Kiva kun laitoit viestiä. Meillä ei valitettavasti. ole kokemusta liukulumikengillä liikkumisesta. Uskoisimme, että reitin voi kulkea liukulumikengillä. Pyhän jyssäyksessä on kuitenkin melko jyrkkää rinnettä ja alastulovauhti voi kasvaa suureksi, tämä kannattaa ottaa huomioon. Kivoja talvisia retkipäiviä.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa