Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto sijaitsee Pirkanmaan ja Satakunnan maakunnissa Huittisten, Kokemäen ja Sastamalan kaupunkien alueella. Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto on melko uusi kansallispuisto, sillä se on perustettu 1993. Kansallispuisto koostuu kansainvälisestikin arvokkaana lintujärvenä tunnetusta Puurijärvestä ja viidestä kermikeidassuosta: Aron-, Iso-, Kiettareen-, Korkea- ja Ronkansuosta, mutta näistä vain Isosuolla ja Ronkansuolla on merkityt reitit.

Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto
Ahvenuksen lintutorni
Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston kartta

Puurijärven linnut

Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto on erityisen merkittävä linnustoltaan, sillä Puurijärvi on yksi Etelä-Suomen rikkaimmista lintujärvistä, jonka lisäksi Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston alueella elää runsaasti suoalueella tyypillisesti viihtyviä lintuja.

Puurijärvi on erikoinen järvi, sillä sen keskisyvyys on vain 0,5 metriä ja se tulee tulevina vuosina ilman ihmisen toimia kasvamaan umpeen. Tällainen järvi tarjoaa loistavat puitteet linnuille, ja siellä elääkin useita eurooppalaisestikin merkittäviä lintulajeja, kuten kaulushaikara, ruskosuohaukka, luhtahuitti, kurki ja mustatiira. Arvokkaan linnuston lisäksi järven ympäristössä esiintyy myös uhanalaisia nisäkäslajeja, esimerkiksi saukko ja liito-orava.

Teijon kansallispuisto kartta
Teijon kansallispuisto kartta
laulujoutsen

Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston suot

Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston suot kuuluvat Rannikko-Suomen keidas- eli kohosuovyöhykkeeseen. Keidassoiden karut keskustat kohoavat useita metrejä korkeammalle kuin rehevämmät ja märät reunat. Kansallispuiston soilla kasvaa harvalukuisia kitukasvuisia mäntyjä. Kansallispuiston suot ovat säilyneet lähes luonnontilaisina. Joidenkin soiden reunoja oli kuitenkin ojitettu ennen kansallispuiston perustamista. Nyt ojitusalueet on kuitenkin palautettu luonnontilaan patoamalla ojat.

Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto
Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto
Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto

Isosuon reitit

Mikä tekee Puurijärvi-Isosuon kansallispuistosta sitten erikoisen? No se, että patikointireittejä kansallispuistossa ei juurikaan ole.

Kansallispuiston pääpysäköintialueelta osoitteesta Mutilahdentie 210 lähtee noin kahden kilometrin mittainen luontopolku Isosuolle. Reitin varrella on myös lintutorni sekä pienen piston päässä turvesuuli, jota on aikoinaan käytetty turpeen kuivatukseen ja säilytyksen. Nyt turvesuulissa esitellään turpeennoston historiaa.

Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto
Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto
Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto
Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto, näköalatorni
Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto
opaskyltti Isosuolla
turvesuuli
turvesuuli

Isosuon rengasreitiltä voi myös tehdä 200 metrin piston Mutilahden lintutornille. Tänne pääsee myös parkkipailta metsätietä pitkin.

reitti Mutilahden lintutornille
Mutilahden lintutorni
leskenlehtiä
näkymät Mutilahden lintutornilta

Niin ikään rengasreitiltä voi kulkea pitkospuita pitkin Ala-Kauvatsanjoen nuotiopaikalle. Pitkospuuosuus uusittiin 2021. Me kulkimme Isosuolla 2020, jolloin menimme 2,1 kilometrin matkan metsätietä pitkin. Tämä ei ole maisemiltaan kummoinen. Pitkospuuosuuden ja metsätien yhdistämällä saa kuitenkin aikaan rengasreitin.

Nuotiopailla näimme aivan Puurijärven ja Isosuon kansallispuiston vieressä asustelevan ystävällisen perheen, joiden kanssa oli mukava jutella. He olivat paistaneet nuotiolla enemmän makkaraa kuin jaksoivat syödä, jonka vuoksi tarjosivat makkarat meillekin. He myös ehdottivat, että voisimme käydä Huittisten kuuluisalla Ripovuorella ennen kuin lähdemme kotiin.

 • Luontopolun pituus: rengasreitti, 2 kilometria
 • Pysäköinti: Mutilahdentie 210, Huittinen
 • Reittimerkintä: oranssi vinoneliö
 • Luontopolulta haarautuu polut Mutilahden lintutornille, turvesuulille ja Ala-Kauvatsanjoen tulentekopaikalle, jossa on huussi, laavu, tulentekopaikka ja laituri.
Puurijärvi-Isosuon kansallispuisto
Totin luontopolku, Teijon kansallispuisto
Totin luontopolku, Teijon kansallispuisto

Kärjenkallion lintutorni

Kun pääsimme takaisin parkkipaikalle, lähdimme kohti Kärjenkalliota ja sen kuuluisaa lintutornia. Lintutornille oli 800 metrin matka ja matkan varrella oli hieno näköalatasanne. Kärjenkallion lintutornin sanotaan olevan yksi Pohjoismaiden suurimpia lintutorneja, korkeutta sillä on 18 metriä. Tornista näkikin hyvin koko järven alueelle. Toisaalta näin korkeista lintutorneista lintujen kuvaaminen ainakin meidän objektiivilla (300mm) on lähes mahdotonta.

 • Pituus: janareitti, 800m suunta
 • Pysäköinti: Yttiläntie 981, Kokemäki
 • Reittimerkintä: oranssi vinoneliö
 • Esteettömyys: vaativa esteetön reitti 400m matkalta, reitillä esteetön katselutasanne
polku Kärjenkallion lintutornille
Kärjenkallion katselulava
Kärjenkallion katselulava
polku Kärjenkallion lintutornille
Kärjenkallion lintutorni
Kärjenkallion lintutorni
Kärjenkallion lintutorni

Ahvenuksen lintutorni

Kärjenkalliolta lähdimme käymään Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston kolmannella pysäköintialueella, Ahvenuksella, josta oli 500 metrin matka läheiselle lintutornille. Täällä ei ollut muita autoja. Ei niitä aiemmillakaan pysäköintialueilla tosin kovinkaan monia ollut. Polulla oli ajoittain varsin paljon vettä ja kummankin kengät kyllä kastuivat, vaikka yritimme syvimpiä lätäkköjä parhaimpamme mukaan väistellä. Pysähdys osoittautui vähän pettymykseksi, sillä emme nähneet ainoatakaan lintua, eivätkä maisematkaan olleet kummoiset. Lintutornille vievän polun pysäköintialue löytyy osoitteesta Kyttäläntie 1121, Kokemäki.

Jeturkasti, Teijon kansallispuisto
Ahvenuksen lintutorni
Ahvenuksen lintutorni

Ronkansuon luontopolku

Ronkansuolla kulkee 0,8 kilometrin pituinen luontopolku. Ilmeisesti reittiä ei ollut pitkään aikaan ylläpidetty, mutta viime vuoden syksynä Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston 30-vuotisjuhlien kunniaksi pitkospuut saatiin uusittua.

Raijalanjärvi

Edellä mainittujen kohteiden lisäksi Puurijärvi-Isosuon kansallispuiston läheisyydessä on Raijalanjärven lintutorni. Nytkään itse lintutornista ei oikeastaan näkynyt mitään erityistä, mutta näimme alueella satoja metsähanhia, kurjen ja laulujoutsen pariskunnan. Siinä mielessä matka Raijalanjärvelle kannatti. Mielenkiintoisena yksityiskohtana voisimme mainita, että nykyisin tämä 220 hehtaarin alue on Satakunnan vankilan Huittisten osaston hallinnassa ja hoidossa.

Raijalanjärven lintutorn
Raijalanjärven lintutorn
Raijalanjärven lintutorn
kurki
laulujoutsenia

Ennen kotimatkaa päätimme vielä käydä katsomassa Ripovuoren näköalapaikkaa. Ripovuori on suuri kallio, joka kohoaa noin 34 metriä viereisen Kokemäenjoen pinnan yläpuolelle. Merenpinnasta sen korkeus on jopa 77 metriä. Ja avautuihan Ripovuoren näköalapaikasta upea näky Kokemäenjoelle ja satakuntalaiseen kulttuurimaisemaan.

Ripovuoren näköalapaikka

Kotimatkalla meillä oli tuuria. Mietimme matkan aikana, että olisi mukavaa nähdä metsäkauriita. Ja kuinka ollakaan Marika onnistui yhden sellaisen bongaamaan lähellä tietä ruokailemasta. Ehdimme ottamaan siitä muutaman kuvan, kunnes se pelästyi ja juoksi pois. Eläinbongausmielessä päivämme oli siten varsin onnistunut, vaikka kummoisia patikointielämyksiä se ei tarjonnutkaan.

metsäkauris
metsäkauris

28 Kommentit

 1. Puurijärvi-Isosuon kansallispuistossa useamman kerran käyneenä piti hetki oikein miettiä, mikä siitä tekee erikoisen 😀 Mutta totta tosiaan, tuo järvi on melko ainutlaatuinen. Ihanan paljon olette bongailleet lintuja reissullanne!

  Vastaa
  • Joo, järvi tosiaan on varsin erityinen. Jos olisi lyhyempi matka, kävisin tarkkailemassa lintuja siellä useamminkin. Toinen mikä oli meiden mielestä hieman erikoista, oli se, että patikointireittejä oli yllättävän vähän. Näin siitä huolimatta, että pinta-alaa puistolla kuitenkin on huomattavasti enemmän kuin pienimmillä kansallispuistoilla, joissa kuitenkin reittejä on huomattavasti enemmän. Maisemiltaan Puurijärvi-Isosuo on kuitenkin niin kiva, että mielellään siihen tutustuisi laajemminkin!

   Vastaa
    • Joo, usein meillä on ollut hyvä tuuri noiden eläinten suhteen. Toisaalta, ihan pelkästä tuurista ei kuitenkaan ole kysymys, vaan aika paljon tulee pohdittua sitä, miten oltaisiin oikeaan aikaan oikeassa paikassa!

     Vastaa
 2. Hienoja eläin/lintuotoksia taas kerran. Itse kävin puistossa aikoinaan auringonlaskun aikaan ja on hienot muistot tunnelmasta.

  Vastaa
  • Oli tosiaan taas ihan hyvä tuuri eläinten ja lintujen kanssa. Voin kuvitella, varmasti paikka näyttää auringonlaskun aikaan todella hienolta! Me ajoimme samana päivänä vielä kotiin ja halusimme ajaa valoisaan aikaan, niin auringonlasku jäi meiltä väliin.

   Vastaa
 3. Onpa todella erikoisen matala tuo järvi. Toivottavasti se säilyisi tai säilytetään, jotta linnuilla olisi jatkossakin hienot puitteet elellä. Nuo lintutornit ovat kivoja kohteita reiteillä ja niihin tulee aina kiivettyä ja on kiva tähystellä, jos vaikka jotain mielenkiintoista näkyisi.

  Vastaa
  • Joo, täytyy toivoa, että se säilytetään. Välillä tuntuu, että pitkospuidenkin uusiminen tuntuu olevan varsin haastavaa, niin vähän mietityttää, panostetaanko tuohonkaan. Lintutorneihin tosiaan tulee aina kiivettyä. Joskus tuntuu, että lintuja harvemmin näkee, mutta näkymiä niistä on aina mukava katsella.

   Vastaa
 4. Kivankuuloinen päiväretkikohde! Ymmärsinkö oikein, että täällä on muutama lyhyempi kävelyreitti, muttei mitään pidempää reittiä tai yöpymispaikkoja? Ajomatkaa pääkaupunkiseudulta on sen verran, ettei välttämättä tule ihan päiväseltään lähdettyä käväisemään.

  Vastaa
  • Joo ymmärsit oikein, on ainoastaan muutama parin kilometrin reitti, eikä myöskään ole yöpymispaikkoja. Ymmärrän hyvin, että pääkaupunkiseudulta ei välttämättä tule lähdettyä. Toisaalta, kannattaa Puurijärvi-Isosuo kuitenkin pitää mielessä, jos sattuu lähistöllä olemaan, niin sellaisessa tilanteessa se on varsin näppärä pysähdyskohde. Ja jos hanhia, joutsenia tai vaikka kurkia tykkää katsella, niin kevät ja syksy ovat erinomaista aikaa tästä näkökulmasta.

   Vastaa
 5. Ihanaa kun bongasitte vielä tuon metsäkauriin, muutenkin näitte tälläkin reissulla tosi kivasti lintuja. En oo ite täällä vielä käynyt, mutta reittien lyhyydestä huolimatta haluaisin käydä. Tuo suomaisema muistuttaa tosi paljon Levanevaa.

  Vastaa
  • Joo, metsäkauris oli mukava nähdä vielä patikointipäivän lopuksi, ja muuttolintuja tosiaan näkyi kivasti. Kyllä tuo reittien lyhyydestä huolimatta kiva paikka on, ja suomaisemat ovat tosiaan aina hienoja. Sen verran lyhyitä ne reitit kuitenkin on, että kovin pitkän matkan takaa en ehkä itse vain tuota varten lähtisi. Levaneva oli itselleni tuntematon paikka, mutta hienolta kuitenkin näyttää – ja ilman muuta sillä on paljon yhteistä Kauhaneva-Pohjankankaan kanssa.

   Vastaa
 6. No hitsi. Viime kesänä oltiin Sastamalassa ja katselin kylttejä kansallispuistoon. Enpä kyllä tiennyt, ettei siellä juurikaan ole patikointireittejä. Lasten kanssa tosin ihan pienikin ulkoilu ja laavulla olo on jo ihan mukavaa, mutta itse kaipaan aina reippalua. Te olette ainakin onnistuneet näkemään kaikenlaisia eläimiä teidän vierailulla.

  Vastaa
  • Tuo olisikin voinut tosiaan sopia teille hyvin jo senkin takia, että reitti ei ole liian pitkä, joten seveltunee lapsille varmasti hyvin. Toisekseen, suomaisemia ei kovin paljoa taida Yhdysvalloissa olla, joten niitä ei välttämättä kovin usein teille tule siellä vastaan, niin niihin voisi olla hyvä tutustua juurikin Suomessa! 🙂

   Vastaa
 7. Upeita kuvia olette saaneet ja mukava että eläinbongauksessa onnisti! Kiva päiväretkikohdehan tämä paikka olisi!

  Vastaa
  • Suomaisema on todella kiva. Se on myös siitä kiva, että ainakin omasta mielestäni se on kaunis ympäri vuoden ja hyvin erilainen vuodenajasta riippuen. Kuitenkin kaikkina vuodenaikoina näkyvyys on erinomainen ja siksi siellä on mukava käydä kuvailemassa. Kannattaa pitää paikka mielessä, jos tuolla päin joskus liikkuu!

   Vastaa
 8. Olemme joskus käyttäneet kansallispuistoja taukopaikkojen tapaan ihan muilla reissuilla ja sen myötä poikkesimme joskus tuonne Puurijärven lintutornille. Eteläsuomalaiselle se tarjosi jo
  mahtavan avarat maisemat!

  Vastaa
  • Puurijärvi-Isosuo soveltuu erityisen hyvin taukopaikaksi! Meilläkin on monesti ollut tapana käyttää jotain luontokohteina ”taukopaikan” tapaan. Mukavaa päästä välillä hieman jaloittelemaan, ja mikäs hienompaa, jos samalla pääsee katsomaan kivoja maisemia!

   Vastaa
 9. Voi tätä mun muistia, otsikon luettuani ajattelin että hmmm uusi kansallispuisto mulle, en muista kuulleeni nimeä aiemmin… mutta kun luin postausta pitemmälle, tajusin että mehän käytiin itse täällä viime heinäkuussa 😀 Ei vaan ollut jotenkin jäänyt nyt tuo nimi mieleen.
  Tosi paljon lintuja sai bongailla kyllä heinäkuussakin, myös alueella laiduntavia lehmiä oli hauska seurata kun ne oli ihan siinä lintutornin alla silloin kun me oltiin korkeuksissa kiikaroimassa.
  Lintukuvia ei kyllä saatu mekään, mutta kiikareilla nähtiin vaikka ja mitä. Mulla oli jäänyt tarkempi taustatutkimus tekemättä kyllä muutenkin, en olis yhtään tiennyt että tuolla ei oikein muitakaan patikkareittejä ois ollut. Tai sitten olin vaan kerennyt jo unohtaa sen 😀
  Mietittiin kyllä, että sinne suollekin pitää joskus päästä.Mistäs sitä tietää jos jo tulevana kesänä, meillä kun sattumalta on molemmilla tänä kesänä normaalia enemmän vapaa-aikaa!

  Vastaa
  • Hauska kuulla, että lintuja on myös heinäkuussa. Jotenkin ajattelin, että olisivat enemmän kevään ja syksyn juttu. Voisi olla hauskaa käydä muutenkin katselemassa suomaisemia myös kesällä, kun ovat niin erilaisia. Katsotaan mitä sitä ehditään itse puuhailemaan kesällä, meillä kun päinvasoin näyttää siltä, että kalenterit alkaa jo olemaan aika täynnä…

   Vastaa
 10. Mukavan matkan päässä Hämeenlinnasta, joten tuon voisi ottaa päiväretkikohteeksi ja mennä vähän yytsimään, että ketäs muuttolintuja sitä onkaan jo palannut:) Hienoja kuvia taas!

  Vastaa
  • Joo, ei ole Hämeenlinnasta mikään mahdoton matka. Jonain kesäviikonloppuna teet retken Poriin ja pysähdyt tuolla joko meno- tai paluumatkalla. Olisiko siinä hyvä suunnitelma? 🙂 Tai sitten ihan lähiviikkoina, niin ehtii tosiaan niitä muuttolintujakin näkemään!

   Vastaa
 11. Tämä kansallispuisto on minulle aivan tuntematon vaikka todennäköisesti olen nimen kuullut. Kysyin mieheltäni: ”tiedätkö missä tällainen puisto on” ja hän heti vastasi:”olen ollut siellä vuosikymmeniä sitten ja xx kaveri ehdotti, että se lisättäisiin kansallispuistoverkostoon”. Ja niinhän siinä sitten kävi 🙂 . Näyttää kivalta ja olisi mukava päiväretkikohde, jos tuonne päin tulisi joskus lähdettyä.

  Vastaa
  • Heh, aikamoista! 🙂 Suomaisemat ovat aina mukavia. Marika tykkää enemmän metsämaisemasta, mutta itse pidän suomaisemasta enemmän. Sen verran niukasti tuolla on patikoitavaa tai laavu- ja nuotiopaikkoja, että kovin pitkää matkaa ei ehkä kannata pelkästään tuon vuoksi lähteä ajamaan. Toisaalta, jos sattuu olemaan lähialueella, niin ilman muuta kannattaa pistäytyä!

   Vastaa
 12. Jälleen kiinnostava ja meille sopiva paikka, jossa reittien välillä pääsee käymään autolla ja pitämään autossa säilyneillä eväillä tauon. Ja jälleen kerran paikka, jossa olette löytäneet aika harvinaisia lintuja. Ruskosuohaukka, luhtahuitti, ja mustatiira ovat lintujen nimiä, joita en ole koskaan kuullutkaan. Lisäätte kivasti tietoa. Aila

  Vastaa
  • Joo, tämä on tosiaan sellainen paikka, jossa pääsee kätevästi käymään autolla pitämässä evästaukoa. Erityisen hyvin tämä sopii myös sellaiseksi paikaksi, jossa on näppärä pysähtyä tarvittaessa varsin nopeastikin, jos on ohikulkumatkalla.

   Vastaa
 13. Puurijärvi-Isosuon kansallispuistossa ei tullut käyttyä vaikka asuimmekin siellä ihan naapurissa. Ehkäpä se olisi kiinnostanut enemmän, jos olisimme olleet perillä siitä, mitä kaikkea sieltä pääsee bongaamaaan.

  Vastaa
  • Oho, enpä tiennytkään, että olette asuneet tuolla päin. Asuitteko Pirkanmaan vai Satakunnan puolella? Isovanhempani ovat kotoisin Huittisista. Enpä itsekään tuolla ollut käynyt Satakunnassa asuessani. Paikan suoalueet ovat hienoja, jos tuolle suunnalle vielä sattuu, kannattaa alueella piipahtaa!

   Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa