Lauhanvuoren kansallispuisto on perustettu vuonna 1982, kuten moni muukin Suomen kansallispuisto. Lauhanvuoren kansallispuisto sijaitsee Kauhajoen ja Isojoen rajalla Etelä-Pohjanmaalla. 

Lauhanvuori on 231-metrisenä yksi Länsi-Suomen korkeimmista kohdista ja erottuu selvästi Pohjanmaan muuten tasaisesta maastosta. Sen laki kohoaa noin 100 metriä muuta ympäristöä ylemmäs.  

Lauhanvuoren kansallispuisto Terassikierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Terassikierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Terassikierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros Leikkistenkangas

Lauhanvuoren kansallispuiston flora

Lauhanvuoren kansallispuiston kasvillisuus ja geologia poikkeavat sen lähialueesta. Siellä on lähdepuroja, allikkoisia soita, karuja mäntykankaita sekä muinaisia rantakivikoita eli kivijatoja / pirunpeltoja. Koska Lauhanvuori sijaitsee Suomenselän vedenjakajalla, sen luontoon kuuluu sekä pohjoisia että eteläisiä lajeja.

Lauhanvuoren kansallispuistossa on laajoja luonnonmetsiä sekä aapasoita, joita yleensä on vain pohjoisessa Suomessa. Jääkauden jälkeen Lauhanvuoren laki ei ollut veden alla, toisin kuin alueen muu osa. Tämä on johtanut siihen, että lakialue on säilyttänyt irtaimet maamassansa ja ravinteensa. Lakialue onkin tämän vuoksi veden huuhtomia rinteitä rehevämpi. Lauhanvuoren laella kasvaakin mäntyjen sijaan kuusia. Rinteet ovat karuja ja vähäravinteisia.

Lauhanvuoren kansallispuisto Kivijata
Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros
karpalo
lisko Ek Balamin mayaraunioilla

Lauhanvuoren kansallispuiston fauna

Lauhanvuoren kansallispuiston eläimistökin on monipuolinen. Alueella elää hirviä, metsäjäniksiä, oravia ja näätiä. Ajoittain alueella voi liikkua myös saukkoja, ilveksiä, susia, karhuja ja liito-oravia. Alueella tavataan vuosittain myös ahmoja, ja alueen alkuperäiseen lajistoon kuuluneita metsäpeuroja yritetään palauttaa alueelle. 

Lauhanvuoren kansallispuisto on linnustoltaankin monimuotoinen. Kansallispuistossa asusteleekin esimerkiksi ampuhaukka, mustakurkku-uikku, pohjantikka, helmipöllö, palokärki ja laulujoutsen. Me emme lintuja juurikaan nähneet, mutta kuulimme kurkien huudon. 

akropolis Ek Balam Meksiko

Lauhanvuoren kansallispuiston reitit

Lauhanvuoren kansallispuistossa on patikoitsijalle kolme rengasreittiä. Terassikierros on 8,7 kilometrin mittainen ja lähtee Lauhanvuoren huipulta (osoite Lauhanvuorentie 656, Isojoki) tai Spitaalijärven tuntumasta (Lauhanvuorentie 639, Isojoki). Reitin kanssa osin päällekkäin kulkee 2,3 kilometrin pituinen Rantapolku (Lauhanvuorentie 656, Isojoki). 4,4 kilometrin mittainen Pirunkierros lähtee omalta pysäköintialueeltaan (Lauhanvuorentie 603, Isojoki) ja reitin varrella on 800 metrin pituinen muinaisrantakivikko Kivijata. Kaikki kolme reittiä ovat helppokulkuisia.

Osin kansallispuiston ulkopuolella, talousmetsien ja peltojen kautta kulkee 23,2 kilometrin pituinen Lauhanvuoren kierros. Lisäksi Lauhanvuoren kansallispuistossa kulkee 35 kilometrin pituinen maastopyöräilyreitti.

Lauhanvuoren kansallispuisto kartta

Pirunkierros

Kivijata on mielestämme Lauhanvuoren kansallispuiston kiinnostavin nähtävyys ja halusimme sen vuoksi aloittaa retkemme Pirunkierroksesta. Ja erittäin vaikuttava Kivijata olikin. Paljon suurempi kuin aiemmin esimerkiksi Teijon kansallispuistossa näkemämme muinaisranta. 

Lauhanvuoren kansallispuisto Kivijata
Lauhanvuoren kansallispuisto Kivijata
Lauhanvuoren kansallispuisto Kivijata
Lauhanvuoren kansallispuisto Kivijata

Pirunkierros oli muutenkin varsin kiinnostava rengasreitti. Kivijatan jälkeen reitti oli parin kilometrin verran rutikuivaa kangasmetsää, jota ei aiemmin Rokuan kansallispuistoa lukuun ottamatta ole muualla tullut vastaan. Mielenkiintoisesti kuiva kangasmetsä muuttui suoksi ja maisema vaihtui täysin nopeasti. Pirunkierroksella oli paikoin laajoja alueita kanervaa, ja reitti on varmasti näyttävä syksyisin.

Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros

Pirunkierros oli todella hieno ja siellä sai kulkea aivan rauhassa. Vaikka parkkipaikalla oli useita autoja, niin itse reitillä Kivijataa lukuun ottamatta emme törmänneet muihin retkeilijöihin. Saattaakin olla, että moni käy katsomassa pelkän Kivijatan, eivätkä kierrä koko Pirunkierrosta. Kivijata sijaitsee aivan parkkipaikan vieressä ja on siten helposti tutustuttava kohde ilman, että sen nähdäkseen pitäisi lainkaan patikoida. Samalta parkkipaikalta menisi myös 1,6 kilometrin ns. janareitti Aumakivelle. Kyseinen nähtävyys ei meitä kuitenkaan kovin paljoa kiinnostanut, jonka vuoksi jätimme sen tällä kertaa väliin. 

Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Pirunkierros Leikkistenkangas

Terassikierros

Pirunkierroksen jälkeen siirryimme Spitaalijärvelle, josta lähdimme 8,7 kilometrin mittaiselle Terassikierrokselle.  Spitaalijärven veden on uskottu parantavan ja sitä on jopa viety Venäjän ruhtinaillekin. Tämän kierroksen varrella oli runsaasti muurahaiskekoja.

Reitti nousee Lauhanvuoren laelle, jossa on näkötorni.  Lauhanvuoren päällä yllätyimme, sillä siellä oli vielä reilusti lunta, vaikka muualla ympäristössä sitä ei enää ollut.

Lauhanvuoren kansallispuisto Terassikierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Terassikierros näkötorni
Lauhanvuoren kansallispuisto Terassikierros
Lauhanvuoren kansallispuisto Terassikierros
muurahaisia
Lauhanvuoren kansallispuisto Terassikierros

Pidimme Lauhanvuoren kansallispuistosta. Se tarjosi monipuolisesti erilaisia maisemia, kuten rutikuivaa kangasmetsää sekä Kivijatan, erittäin laajan muinaisen rantakivikon. Lauhanvuoren kansallispuisto saakin meiltä suosituksen. Jos seudulla liikkuu, kannattaa ilman muuta pistäytyä!

Onko Lauhanvuori sinulle tuttu paikka? 

20 Kommentit

  1. Olen käynyt Lauhanvuorella ihan pienenä, joten mitään en tuosta reissusta muista. 😀 Olenkin haaveillut patikointiretkestä Lauhanvuorella! Tosin asun sellaisessa kohtaa Suomea, että myös Karvian ja Kauhajoen rajalla sijaitseva Kauhanevan-Pohjankankaan luonnonsuojelualue sekä Parkanon ja Kurun rajalla sijaitseva Seitseminen ovat molemmat lyhyen ajomatkan päässä. Näissäkin olen käynyt, suosittelen lämmöllä molempia! 🙂

    Vastaa
    • Se onkin kiva, kun lähettyvilläsi on useampia kansallispuistoja. Etenkin Kauhaneva-Pohjankangas on noista suosikkini, vaikkakin kivoja kaikki kolme. Minä olin käynyt lapsena Helvetinjärven kansallispuistossa ja oli jännä käydä siellä aikuisiällä uudelleen. Muistin osittain aluetta ja jonkin verran oli havaittavia muutoksia tullut. Lauhanvuoren kansallispuistossa on kiinnostava, omanlaisensa luonto ja me tykättiin kiertää siellä.

      Vastaa
  2. Lauhanvuori on kyllä tuttu, taitaa itseasiassa olla jopa meidän lähin kansallispuisto. Useita kertoja oon käynyt ja muutaman kerran yöpynyt. Oli ihana lukea ja katsoa kuvia Lauhanvuoresta, sillä itseasiassa meillä oli kaverin kanssa tänne suunniteltu ihana yön yli retki juuri täksi viikonlopuksi, mutta katsottiin säätiedotusta joka lupasi niin epävakaata säätä, että retki siirtyi ihan viime tipassa myöhemmäksi. Oltaisiin pyöräilty koko puisto ympäri. Mäkin tykkään Lauhanvuoresta, se on yllättävän monipuolinen puisto. Noista kanervista tuli mieleen kun kerran sieltä lähdettiin takaisin autolle, niin jo edesmennyt lapinkoira ei suostunut enää kävellä vaan meni kanervien sekaan makoilemaan. Mies sai sitten kantaa koiran koko matkan autolle. Pääsispä pian taas Lauhanvuorelle! 🙂

    Vastaa
    • Kiitos Elina, kun jaoit meille muistosi Lauhanvuorelta. Sinulla on tosi kiva lähikansallispuisto. Harmi, että pyöräretkenne peruuntui. Onneksi kesä on vielä aluillaan ja pääsette varmasti toteuttamaan pyöräretken. Kanervia oli aivan valtavasti Lauhanvuorella! Voin vain kuvitella, kuinka kaunista siellä on syksyllä.

      Vastaa
  3. Lauhanvuoren pirunpelto on kyllä poikkeuksellisen mahtava! Siellä koin jotenkin maagisen hetken

    Vastaa
    • Samaa mieltä Mari, tuo pirunpelto on upea. Pirunpellot ovat muutoinkin vaikuttavia, ja Lauhanvuoren on uskomattoman suuruinen.

      Vastaa
  4. Pakko myöntää, että otsikon luettuani piti hetken aikaa miettiä, onko Suomessa tosiaan tuon niminen kansallispuisto. Nimi ei soittanut minkäänlaisia kelloja 😀

    Vaikuttaa kuitenkin varsin mielenkiintoiselta paikalta, ja tuo pirunpelto on huikea!

    Vastaa
    • En ihmettele, että Lauhanvuori ei kuulostanut tutulta. Suomessa on kuitenkin niin monta kansallispuistoa, ja Lauhanvuori ei ole niitä suosituimpia. Kivijata on mahtava, ehdottomasti kannattaa käydä katsomassa, jos tuolla päin liikkuu.

      Vastaa
  5. Lauhanvuorella polun varren kyltit tosiaan kertoivat asioita, joita ei muuten – vain laiskasti valmistautuneena – olisi tiennyt tai tullut ajatelleeksi, että tässä on ennen ollut vettä ja tämä on yksi Suomen korkeimmista vuorista!
    Myös tuo Pirunpelto on kyllä näkemisen arvoinen, ehdottomasti.

    Vastaa
    • Tykkään kansallispuistojen kylteistä, niitä on kiva lukea. Ja niistä saa mielenkiintoista tietoa alueesta, luonnosta ja eri luonnonilmiöistä. Heh, eniten mieleeni ovat tarunomaiset kyltit kauniine kuvineen. Ja kyllä sitä ihmetteli Lauhanvuorella kulkiessa, että tässä on tosiaan ollut aiemmin vettä ja Lauhanvuori on jopa yksi Suomen korkeimmista vuorista.

      Pirunpellot ovat upeita ja vau, kuinka iso tämä Lauhanvuoren Kivijata onkaan. Olen Pirkko kanssasi samaa mieltä, ehdottomasti kannattaa käydä katsomassa, jos seudulla liikkuu.

      Vastaa
  6. Lauhanvuori ei ole entuudestaan tuttu, mutta olen kiinnostunut siitä kovasti lukemieni blogijuttujen perusteella. Tosi hieno tuo Kivijata!

    Vastaa
    • Joo, Kivijata on mahtava. Kannattaa Sonja ehdottomasti käydä tutustumassa Lauhanvuoreen. Viime kesänä teit tosi kivan reissun kansallispuistoja kiertäen, ehkäpä tänä kesänä Lauhanvuori on osa lomasuunnitelmia?

      Vastaa
  7. Lauhanvuori oli minulle kyllä ihan uusi tuttavuus. Muutoinkin tunnen esimerkiksi USA:n kansallispuistot kotimaisia paremmin, ja olen varmaan vieraillut useammassa siellä kuin täällä. Sijaintinsa puolesta Lauhanvuori voisi hyvinkin olla sovitettavissa reitille jossain vaiheessa, joten täytyy laittaa paikka korvan taakse. Tuo Pirunkierros kuulostaa sopivan pituiselta reitiltä. Toisaalta on hyvä, että Kivijataa pääsee vilkaisemaan kulkematta koko reittiä.

    Vastaa
    • USAn kansallispuistoja olisi kiva kiertää tähän astista kokemustamme enemmän. Meillä oli 2020 suunniteltu ja varattunakin useamman viikon reissu Pohjois-Amerikkaan, ja oltaisiin kierretty monet kansallispuistot. Vielä jonain vuonna toteutetaan se. Ainakin on sitten pohjatyö valmiiksi tehtynä.

      Joo, on kätevää, että Kivijataa pääsee katsomaan helposti parkkipaikalta, ilman että tarvitsee kiertää pitkää matkaa. Siten tuo upea luonnonnähtävyys on useamman saavutettavissa.

      Vastaa
  8. Tämä hienosti kuvaamasi kohde on lähes mökkireittimme varrella, mutta ei ole koskaan ollut muka aikaa tai inspiraatiota pysähtyä. Nyt kun on tottunut elämään tätä pysähtyneisyyden aikaa voisi etsiä sisältään uuden inspiraation: )

    Vastaa
    • Kiitos Jaana. Teillähän on upeaa maastoa mökkireittinne varrella. Kannattaa joku kerta pysähtyä Lauhanvuorelle ja käydä Pirunkierroksella ja katsomassa vaikuttava Kivijata. Vastaavia laajoja pirunpeltoja tulee Suomessa harvoin vastaan.

      Vastaa
  9. Lauhanvuoren kansallispuisto on lähin kansallispuisto kotoani käsin, missä en ole vielä vieraillut. Tässä olisi hyvää ennakkoinfoa ja tunnelmaa tulevaa käyntiä varten. Niin kuin teidän luontopostauksissa aina!

    Vastaa
    • Kiitos Rami, kiva kuulla, että meidän kirjoituksista saa tietoa ja pääsee jo ennakkoon retkitunnelmaan. Sitä toivookin, että näistä olisi hyötyä muillekin.

      Vastaa
  10. Tuntematon paikka nimeä lukuunottamatta, mutta vaikuttaa poikkeuksellisen kiinnostavalta tuo Pohjanmaan Mount Everest. Etenkin eläimistöltään, vaikka eipä patikoijat suurpedoista näe kuin ehkä tassunjäljet tai raapimisjäljet puussa.

    Vastaa
    • Suurpetoja ei tosiaan jälkiä lukuun ottamatta pääse näkemään. Paikka on kuitenkin kiinnostava ja maisemiltaan sekä maastoltaan monipuolinen. Ilman muuta kannattaa Ismo joskus piipahtaa paikalla, jos lähialueella sattuu olemaan.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa