Bo Kaapin jälkeen matkasimme Langan Townshipiin (slummi). Langa on suunniteltu mustien asuinalueeksi jo ennen apartheid-aikaa ja se on Kapkaupungin vanhin tällaisista lähiöistä.  Erityisesti Langa suunniteltiin asuinpaikaksi työntekijöille, jotka rakensivat Kapkaupungin satamaa. Keskeistä oli antaa viranomaisille mahdollisimman suuri näkyvyys lähiössä ja mahdollisuus valvoa sen asukkaita.

Langa on pinta-alaltaan todella pieni, vain 1,5 neliökilometriä ja se onkin yksi pienimmistä Kapkaupungin Townshipeista. Vielä kymmenen vuotta sitten siellä asui ”vain” 50 000 asukasta, mutta sittemmin väkiluku on kasvanut hurjasti ollen nyt jo 80 000 asukasta. Langaan on muuttanut runsaasti työntekijöitä ja heidän perheitään ympäröivältä maaseudulta, sillä Kapkaupungissa olevat työpaikat vetävät ihmisiä kaupunkiin.

Pääsimme retkellämme käymään muutamien perheiden kodissa. Asuinolot olivat pahimmillaan järkyttävät, sillä useiden, jopa 20-henkisten perheiden kotina saattoi olla tavallinen kontti, tavarankuljetussäiliö. Nämä olivat pituudeltaan 9 metrisiä, 2,5 metriä korkeita ja 2,5 metriä leveitä. Kesällä kontit ovat tietysti järkyttävän kuumia ja talvella taas kylmiä, sillä mitään lämmitystä niissä ei tietenkään ollut. Myöskään vesijohtovettä ei näihin kontteihin tule. Sähköä sen sijaan tulee ainakin osaan konteista, sillä asukkaat ovat keksineet varastaa sähkönsä kaupungin sähköjohdoista. Tapasimme naisen, joka otti luokseen pieneen kotiinsa asumaan Langan orpoja lapsia. Kyyneliä tuli pyyhittyä silmäkulmasta, kun tämä sydämellinen nainen kertoi elämästään.

Eräs henkilö, jonka luona kävimme, oli nimeltään Shadrack, lempinimeltään Shooter. Hän kertoi olleensa poliisina apartheidin aikaan. Hänellä ei silloin ollut oikeutta pidättää valkoihoisisa ja poliisiyhteisössä hän oli alisteinen jopa alempitasoisille valkoisille virkamiehille. Shooteria kuunnellessa ymmärsimme hyvin, että valkoihoisina emme välttämättä kohtaa Langassa (tai muuallakaan Kapkaupungissa) pelkkää ystävällisyyttä, vaikka emme tietenkään ole millään tavalla vastuussa Etelä-Afrikassa aiemmin harjoitetusta järkyttävästä sortopolitiikasta.

Vaikka osa asui em. konteissa, oli alueella myös parempaa asutusta. Alueella oli jopa ihan tavallisia pieniä kerrostaloja. Asuinolot ovatkin kehittyneet huomattavasti alkuajoista ja kehittyvät jatkuvasti yhä edelleen. Langan paremmalla alueella näimme lastentarhan, kirjaston, poliisitalon ja terveydenhoitolaitoksen. Suurin muutos ihmisten elämään on kuitenkin ollut apartheidin poistuminen. Nyt Langan mustaihoisillakin ihmisillä oli oikeus mennä minne haluavat, oikeus olla pysähtymättä ilman syytä ja oikeus olla tulematta pidätetyksi, jos henkilöllisyystodistus ei olisi ollut mukana.

Pääsimme myös juomaan paikallisen miesjoukkion kanssa Langassa pantua ”olutta” (beer), vaikka ei se olutta maultaan muistuttanutkaan. Juoma oli miedohkoa ja alkoholia siinä oli noin 2 %. Juoma oli myös hieman hapanta ja sitä juotiin isosta peltiämpäristä, joka kiersi ringissä. Pohdimme hieman homman hygieenisuutta, mutta päätimme maistella juomaa paikallisten tapaan! Meille kerrottiin, että ”oluttupa” oli vain miehille sallittu ja se oli paikka, jossa miehet kertoivat toisilleen murheistaan.

Pääsimme myös maistamaan paikallista lampaan lihaa. Lampaiden päät ovat herkkua, niinpä päätimme maistaa sitä. Pää valmistetaan keittämällä ja sen jälkeen sitä maustetaan runsaasti. Olemme me parempaakin lihaa joskus maistaneet, mutta kokemus oli jälleen kerran ikimuistoinen.

Välillä kuulee keskustelua siitä, onko townshipiin eettistä matkustaa. Meidän mielestämme on, kunhan valitsee vastuullisen yrityksen, jolloin iso osa rahoista jää alueelle. Samaa kertoivat myös alueelta kotoisin olevat oppaamme ja sen huomasi myös siitä, kuinka paikalliset meihin suhtautuivat. Kyse ei myöskään meidän mielestämme ole paikallisten ”tirkistelystä”, vaan kokemuksessa kiinnostavinta on vuorovaikutus paikallisten ihmisten kanssa ja kuulla heidän tarinoitansa elämästä ja vastaavasti kertoa heille omastamme. Olemme saaneet huomata, että paikallisia kiinnostaa erittäin paljon myös meidän elämämme Suomessa.

Edellä mainituista syistä uskallammekin mielellämme suositella township-kierrosta Langassa. Me teimme kierroksen Siwiwe Tours-nimisen firman kanssa ja kaikki sujui hyvin ja toiminta vaikutti kestävältä. Ilman kuljetusta retken hinta oli hieman yli 20 euroa henkilöä kohden ja Kapkaupungista otettavan kuljetuksen kanssa vajaan 35 euroa. Kierroksen kesto oli noin 2,5 tuntia.

Oletko sinä käynyt vastaavilla kierroksilla ja mitä mieltä tällaisista kierroksista olet?

2 Kommentit

  1. Kiitos linkkaamisesta juttuun! Samaa mieltä siitä, että näille retkille kannattaa lähteä, sillä antaa townshipeissä asuville mahdollisuuden saada myös tuloja turismista sen sijaan, että matkaajien rahat jäävät pääsääntöisesti länsimaalaisille ketjuille.

    Vastaa
    • Totta, township-retkeä valitessa suosisin kyllä ehdottomasti tällaista paikallista retkenjärjestäjää. Ja kokemuksena kierros oli ikimuistoinen.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa