Kirjotimme toissa viikolla safaristamme Ugandassa Queen Elizabethin kansallispuistossa. Yksi erityisesti odottamamme aktiviteetti Queen Elizabethin kansallispuistossa oli ilman muuta venesafari Kazingan kanavassa.
Kannattaako venesafari?
Kirjoitimme taannoin myös Costa Rican Tortugueron kansallispuiston yhteydessä, että pidämme venesafareista varsin paljon. Queen Elizabethin kansallispuistossa oleva Kazingan kanava ei tehnyt tähän poikkeusta. Paitsi että venesafareilla näkee yleensä todella paljon lintuja, myös eläinten näkeminen vedessä tarjoaa vaihtelua normaalisti autosta kuvattuihin kuvakulmiin, ja ylipäätään paikkoihin, jossa eläimiä näkee.
Kazingan kanava
Kazingan kanava on leveähkö, 32 kilometriä pitkä kanava Ugandassa, ja se yhdistää Edward-järven ja George-järven. Järvet ovat osa Afrikan suurten järvien kokonaisuutta. Kazingan kanava on varsin hallitseva osa Queen Elizabethin kansallispuistoa, ja suurin osa kansallispuistoista vierailevista ihmisistä tekee myös veneretken Kazingan kanavassa.
Ugandan George-järvi on pieni järvi, jonka keskisyvyys on vain 2,4 metriä. Järvi saa suuren osan vedestä Ruwenzori-vuorilta tulevista puroista. Tämä vesi puolestaan virtaa George-järvestä Kongon demokraattisen tasavallan ja Ugandan rajalla sijaitsevaan Edward-järveen nimenomaan Kazingan kanavan kautta. George-järven pinta-ala on noin 250 neliökilometriä eli lähes kymmenen kertaa pienempi kuin Edward-järven, jonka pinta-ala on noin 2 325 neliökilometriä. Itse Kazingan kanavan enimmäissyvyys on 8 metriä, joten sekin on varsin matala ja siten ideaali paikka monille kahlaajalinnuille.
Kazingan kanavan sanotaan olevan yksi maailman suurimmista virtahepojen keskittymistä (noin 2 000 yksilöä) ja siellä elää myös lukuisia krokotiileja. Lisäksi elefantit viihtyvät Kazingan kanavassa hyvin. Tunnetuin Kazingan kanava on kuitenkin lukuisista linnuistaan.
Venesafari Kazingan kanavassa
Veneajelut järjestetään päivittäin kello 15 ja 17 välillä. Vaikka käytännössä kaikki Queen Elizabethin kansallispuistossa olevat vieraat osallistuvat veneajelulle, emme kokeneet veneajelua ruuhkaisiksi. Yleensä suosimme myös mahdollisimman pieniä veneitä, mutta tällä kertaa veneet olivat kuitenkin melko suuria. Tämäkään ei meitä häirinnyt, vaan kapteeni pääsi hyvin lähelle lintuja ja muita eläimiä. Veneiden suuruus vaikutti todennäköisesti myös siihen, että Kazingan kanava ei tuntunut ruuhkaiselta.
Kazingan venesafarin hinta
Yleensä kaikki safareihin liittyvä on Afrikassa varsin kallista. Veneajelu Kazingan kanavassa tekee tähän kuitenkin mukavan poikkeuksen. Venematkan hinta nimittäin on vain noin 30 dollaria henkilöä kohden. Käsittääksemme venematkanjärjestäjiä on kaksi eri tahoa, mutta matkat ovat sisällöltään käytännössä samanlaisia, kestoltaan vastaavia ja lähtevät samaan aikaan. Me emme varanneet venematkaa itse, vaan teki firma, jonka järjestämällä safarilla Ugandassa olimme.
Kokemuksemme Kazingan kanavan venesafarista
Veneessä oli mahdollista valita joko alakerrassa tai yläkerrassa oleva paikka. Jostain syystä suurin osa osallistujista änkesi heti yläkertaan. Vinkkinä kaikille valokuvia ottaville voi kuitenkin todeta, että alakerrasta, mahdollisimman lähellä vedenpinnantasoa, saa paljon hienommat kuvat villieläimistä kuin yläkerrasta. Lisäksi alakerrassa oli niin vähän ihmisiä, että pystyimme vaihtelemaan paikkoja haluamallamme tavalla juuri sinne, missä kulloinkin oli paras kuvakulma.
Meidän retkemme Kazingan kanavalla oli siis todella onnistunut. Näimme lukuisia elefantteja ja virtahepoja. Lisäksi näimme valtavasti lintuja, kuten erilaisia haikaroita,kuten afrikaniibishaikaroita (yellow-billed stork), afrikanmarabuja (marabou stork) ja afrikansatulahaikaroita (saddle-billed stork). Lisäksi näimme lukuisia pelikaaneja. Erityisen mukavaa oli nähdä useita vesimonitoriliskoja (water monitor) rantatörmillä saalistamassa.
Mikä on sinun mukavin veneretki joko maisemien ihailuun tai eläimien bongailuun?
Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:
22 Kommentit
Lähetä kommentti
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa
Upeita kuvia! Eikä kyllä ollut lainkaan pahanhintainen retki etenkään siihen nähden miten paljon eläimiä olette nähneet.
Kai sitä itsekin varmaan tunkis yläkertaan laivassa ajatuksella ylhäältä näkee kauemmas, mutta toisaalta tuohan on ihan loogista, että paremmat kuvat saa eläimien tasolta. Ja varmaan jos on kuumempi päivä, on alhaalla varmaan myös viileämpää (ainakin varjoisampaa).
Kiitos! Itsekin olen tyytyväinen siitä, millaisia kuvia saimme. Ja tämä ei tosiaan ollut pahanhintainen. Ja noinhan se varmasti on, että sen takia sinne yläkertaan mennään, mutta jos valokuvausta miettii, on alakerta parempi!
Vaikka olenkin muutamalle safarille osallistunut, en ole koskaan nähnyt virtahepoa luonnossa. Jotenkin jännä ajatus, että ne on niin vaarallisia, kun kuvissa näyttävät usein hyvin leppoisilta. Toivottavasti joskus pääsee turvallisesti näkemään.
Näyttävät tosiaan varsin leppoisilta, mutta se ei ole totta – ovat todella aggressiivisia. On jäänyt ikuisesti mieleen, kun sellainen Botswanan Okavangossa hyökkäsi. Siinä olisi voinut käydä huonosti.
Siis upeita hippokuvia. Toivon aina, että rahoista osa menisi alueen kehittämlseen ja luonnonsuojeluun – epäilen asiaa, vaikka niin sanovatkin..
Kiitos! Paljon olemme safareilla olleet, mutta tuolta sai kenties parhaat hippokuvat. Itse kyllä uskon nimenomaan niin, että osa rahoista menee, mutta ei tietenkään kaikki.
Upeita kuvia virtahevoista! 🙂 Olisiko tuolla ollut mahdollisuutta yksityiselle/pienen ryhmän veneretkelle? Jotenkin tuntuu ahdistavalta ajatukselta, että ”kaikki kävijät” ovat joella veneisiin ahtautuneina 😀
Miten eläimet reagoivat turistimassoihin? Ja jos vielä mentiin veneellä ihan viereen?
Tuli ehkä kirjoitettua hieman epäselvästi, veneessämme oli ehkä 15 henkilöä eli mistään jättiryhmästä ei puhuta. Yksityisiä retkiä tuolla ei taideta järjestää, mutta päivittäisiä kävijöitä ei siis ole mitään älytöntä määrää.
Kuvat on otettu teleobjektiivilla, joten aivan vieressä ei oltu. Ja ei eläimiä, linnut mukaan lukien, tunnu veneet häiritsevän.
Hienoja kuvia! Ihan kivan hintainen tuo veneretkenne on ollut. Ilmeisesti kannatti mennä tälle retkelle.
Joo, tuo oli varsin edullinen ja kokemuksena todella kiva. Ei varmasti olekaan siinä mielessä sattumaa, että suurin osa vierailijoista tuon tekee.
No tällaiselle safarille minäkin voisin lähteä! Tykkään ylipäätään olla vesillä ja katsella maisemia. Olisihan se hienoa nähdä eläimiä samalla. Mieleen tuli nyt ensimmäisenä Bentota River Sri Lankassa. Ja Negombon kanavia mentiin myös… Ei kun nythän mie tiedän mikä on ollut hienoin: tietenkin Intiassa Backwaters-ajelu Alappuzhassa.
Joo, tämä oli kyllä hieno kokemus! Täytyikin vähän googletella tuota Backwaters-ajelua Alappuzhassa. Näyttää tosiaan upealta!
Ah, Kazingan kanava, mukavia muistoja tuolta – erityisesti eläinten suuri määrä yllätti ja jäi mieleen.
Muita hyviä venesafaripaikkoja on ollut ainakin Chobessa Botswanassa ja tietysti Okavangolla.
Kyllä, eläimiä (ja lintuja) ole enemmän kuin olin ajatellutkaan. Kivat muistot on jäänyt. Samaa mieltä olen noista Botswanan safareista, sekä Chobessa että Okavangolla. Niiden osalta on myös oppaista jäänyt todella hyvät muistot.
Miten voikaan nuo virtahepot olla niin söpöjä ja veikeitä, ja sitten kuitenkin niin vaarallisia 😀 Huikeita kuvia jälleen kerran! Ja ehdottomasti yksi kohde lisää haavelistalle 🙂
Heh, monet eivät taida pitää niitä varsinaisesti söpöinä, mutta säyseiltä kyllä vaikuttavat. Eipä tosiaan uskoisi, miten vaarallisia ovat.
No wau mitä kuvia virtaheposista! Upeita, mutta tosiaan vaarallisia otuksia. Veneretken hinta ei tosiaankaan kuulostanut pahalta.
Veneestä käsin saa kivasti otettua kuvia vedentasolta, näyttää paljon hienommalta kuin ylhäältä päin. Ja kyllä, oli tosiaan edullinen.
Ihana tuo ”pumba” ! Mikä eläin se on oikeasti? Pahkasika? 😀 En oo tullut ajatelleeksi, että safarille voisi mennä myös vesiteitse, mutta nyt kun miettii niin onhan se luonnollista. Ite menisin ehkä ensimmäiselle safarille maalle, enkä vesille. Näin vedestä päin eläimiä näkee kyllä yllättävän hyvin! 🙂
Joo, pahkasika se on! Ovat tosiaan veikeitä eläimiä ja hauskaa on aina se, kun niillä on häntä usein tuolla tavalla pystyssä. Usein Afrikan safareilla on niin, että tuollaiset venesafarit ovat osa maalla tapahtuvaa safaria, jotka kestävät muutaman päivän. Täydentävät hienosti siis muuta safaria.
Upeita eläimiä ja kuvia, Kazingan kanava todella vaikuttaa mahtavalta venesafarikohteelta! Hieman kyllä harmittaa että emme ehtineet Queen Elizabethin kansallispuistoon kun olimme Ugandassa viime talvena – oli tarkoitus mennä maahan vielä uudelleen ennen kuin palattiin Eurooppaan, mutta se sitten jäi. Mutta tämä kohde pitää pitää mielessä tulevia Itä-Afrikan matkoja silmällä pitäen! Meille tähän mennessä mieleenpainuvin venesafari on ollut Chobe-joella Botswanassa. Sielläkin oli todella paljon virtahepoja!
Kazingan kanava tosiaan oli kiva – ja kannattaa pitää mielessä, jos tuolla päin on. Ollaan myös koettu venesafari Chobe-joella ja on kyllä lämpimät muistot siitä, upea paikka!