Mietimme, että miten viettäisimme viimeisen päivämme Kapkaupungissa. Kapkaupungin läheisyydessä sijaitsee muutama maailmankuulu viinialue. Meitä ei viinit juurikaan kiinnosta, mutta alueet olisivat olleet kuuluisuutensa vuoksi tavallaan kiinnostavia ja alueiden maisemat kauniita. Mietimme myös mahdollisuutta vierailla Cape Agulhasissa, Afrikan eteläkärjessä, jossa valtameret kohtaavat. Alueella olisi ollut myös vaikuttava kalkkikiviluola. Kolmantena mahdollisuutena olisi ollut kiipeäminen Lions Headille.
Koska emme tosiaan juurikaan välitä viineistä, niin päätimme jättää viinialueet siksi väliin. Cape Agulhas olisi kyllä kiinnostanut, mutta matka sinne oli mielestämme tällä kertaa turhan pitkä. Olimme kiivenneet jo Pöytävuorelle, niin Lions Head ei kiinnostanut tarpeeksi.
Emme yleensä, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, välitä kovinkaan paljoa museoista. Kapkaupungissa oli kuitenkin muutama aiheeltaan lähtökohtaisesti todella kiinnostava museo. Kapkaupungista nimittäin löytyy apartheid-, orja- ja luonnontieteellinen museo.
Aloitimme apartheidmuseosta. Apartheidpolitiikka on niin merkittävä osa koko Etelä-Afrikan historiaa, että ajattelemme siihen tutustumisen olevan ”pakollista”, jos matkustaa Etelä-Afrikkaan. Periaatteessa museossa tuli selväksi apartheidin historia pääpiirteittäin, mutta ei juuri muuta. Sisäänpääsymaksu museoon oli noin kuusi euroa ja olemme edelleen sitä mieltä, että apartheidiin kannattaa tutustua ja museo tarjoaa siihen hyvän vaihtoehdon, joskin itse odotimme museolta enemmän. Toisaalta paljon voimakkaammin meille on jäänyt mieleen Shooterin Langassa meille kertomat kokemukset apartheidista.
Apartheid-museon jälkeen päätimme tutustua orjamuseoon. Sisäänpääsymaksu orjamuseoon oli paljon edullisempi, alle 2 euroa. Museo on yksi Kapkaupungin vanhimpia rakennuksia ja on iältään yli 300 vuotta vanha. Orjia on eri ajanjaksojen aikana haettu eri puolilta Afrikan mannerta ja jonkin verran myös Aasiasta. Orjamuseo antaa hyvän käsityksen siitä, mistä mihin orjia vietiin milloinkin. Olot orjilla olivat tietysti järkyttävät. Onneksi noista ajoista on tultu kauas. Museo antoi ajattelemisen aihetta ja oli ihan hyvä, vaikka noin merkittävästä aiheesta olisi saanut varmasti rakennettua vielä vaikuttavamman kokonaisuuden.
Kolmanneksi ja viimeiseksi menimme luonnontieteiden museoon. Tai oikeastaan museo on nimeltään The South African museum, mutta tarjoaa pääasiassa nähtävää luonnontieteiden osalta. Odotimme museolta varsin paljon, sillä olemme todella kiinnostuneita luonnontieteistä ja luonnontieteiden museo New Yorkissa on ollut paras museokokemuksemme ikinä. Valitettavasti museo ei aivan täyttänyt odotuksiamme. Museossa oli varsin isot alueet kunnostuksessa eikä niissä päässyt vierailemaan, joka varmasti vaikutti meidän kokemukseemme. Toisaalta voi tietysti ajatella, että lähtökohta ei ole reilu, jos vertailukohtana pidetään maailman kuuluisinta luonnontieteiden museota. Sisäänpääsy oli muutaman euron ja kyllä museo sille rahalle tarjosi ihan hyvin nähtävyyttä. Jälleen kerran loppufiiliksemme oli kuitenkin sama kuin monien museovierailujemme jälkeen aiemminkin, eli ihan kiva, mutta olisi voinut olla vielä vaikuttavampi.
Tämä antoi jälleen hyvän muistutuksen meille, että museot eivät yleensä ole meitä varten. Jos sinä kuitenkin pidät museoista, voivat Kapkaupungin museot olla käymisen arvoisia kohteita!
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa
0 kommenttia