Kirjoitamme seuraavaksi mukavamman artikkelin meidän retkestä Isolle valliriutalle, mutta ensin on pakko kirjoittaa Ison valliriutan tilanteesta yleisesti. Tämä artikkeli tulee keskittymään vakavaan aiheeseen, josta toivoisi näkevänsä enemmän keskustelua.

Viime aikoina on mediassa ollut paljon juttua Australiassa riehuvista metsäpaloista ja aivan aiheesta. Palossa tuhoutuneet alueet ovat pelkästään pinta-alaltaan järkyttävän suuria, mutta palot ovat tappaneet myös lukemattomia viattomia eläimiä ja ovat vaatineet lisäksi ihmisuhreja. Väillä kuitenkin tulee mietittyä, miksi jotkin asiat saavat Suomessa ja miksei koko Euroopassakin valtaisaa medianäkyvyyttä ja jotkin asiat taas eivät. Mielestämme lähes metsäpaloihin verrattava katastrofi on nimittäin käynnissä Isolla valliriutalla ja siitä ollaan uutisoitu ainakin Suomessa käsittämättömän vähän. National Geographic -lehti vertasi kuitenkin jo vuonna 2016 Ison valliriutan tilannetta metsäpaloon (https://www.nationalgeographic.com/magazine/2018/08/explore-atlas-great-barrier-reef-coral-bleaching-map-climate-change/)

Ison valliriutan nykytila saa mielen surulliseksi. Mielestämme merenalainen maailma koralleineen on ehkä kauneinta maailmassa. Uskomme, että emme ole ainoita, jotka ajattelevat näin. Tämän vuoksi Ison valliriutan nykytilaa on melkein mahdotonta käsittää.

Ison valliriutan merkityksestä maailmanlaajuisesti kertoo jotain se, että se on kooltaan hieman jopa Suomea suurempi. Iso valliriutta on maailman suurin meriluonnonsuojelualue ja sen muodostuminen on kestänyt yli kaksi miljoonaa vuotta.

Isoa valliriuttaa uhkaavat monet ihmisen aiheuttamat uhat. Yksi niistä on ilmaston lämpeneminen, jonka yleisesti katsotaan johtuvan ihmisen toiminnan aiheuttamista kasvihuonepäästöistä tai ainakin niiden katsotaan pahentavan tai nopeuttavan sitä. Australian ei mielestämme voi erityisesti katsoa kunnostautuneen kasvihuonepäästöjen vähentämisen puolestataistelijana, sillä maa on pikemminkin tukenut hiili- ja kaasuteollisuutta, jonka johdosta kasvihuonepäästöt ovat vain jatkaneet kasvuaan. Ilmaston lämpeneminen johtaa tietysti puolestaan merivesien lämpenemiseen. Merivesien liiallinen lämpeneminen aiheuttaa puolestaan koralleille stressiä, jonka seurauksena ne häätävät niiden sisällä elävät värikkäät levät pois. Tämän jälkeen korallit jäävät suojattomiksi ja sairastuvat tai jopa kuolevat.

Voidaan toki ajatella, että ilmiö on globaali ja valtavaan pinta-alaansa nähden hyvin vähän, hieman yli 20 miljoonaa asustavan Australian tosiasialliset mahdollisuudet vaikuttaa koko maailman kasvihuonepäästöihin ovat minimaaliset ja Australian omat toimet olisivat lähinnä symbolisia. Tämä on toki ainakin osittain totta. 

Ilmaston lämpeneminen saattaa olla pahin Isoa valliriuttaa uhkaava ongelma, mutta se ei kuitenkaan ole ainoa. On nimittäin täysin mahdotonta käsittää, minkä vuoksi Australia sallii kalastuksen Ison valliriutan alueella. Itse asiassa kalastus sallitaan 98 % osuudella koko Ison valliriutan alueella. Puolella Ison valliriutan alueella sallitaan jopa pohjatroolaus, joka käytännössä tuhoaa korallit. Lisäksi maanviljelys aiheuttaa valuvien ravinteiden vuoksi paljon tuhoa. Ison valliriutan nykytila on itse asiassa jopa niin huono, että sen asema Unescon maailman perintökohteena on vaarantunut.

Toivomme syvästi, että Australia heräisi ja tekisi asialle jotain. Tai oikeastaan, että se lopettaisi tekemästä asioita, jotka tuhoavat Isoa valliriuttaa, tuota maailman ehkä ainutlaatuisinta ekosysteemiä.

4 Kommentit

  1. Oon käynyt tuolla itse vuosina 2017 ja 2018 ja molemmilla kerroilla koralliriutan tuhoutuminen oli selvästi näkyvissä. Tuntuu todella lohduttomalta ajatella, että korallit todennäköisesti katoavat maapallolta. Tää on niin surullista, ja tämä aihe pitäisi todellakin nostaa mediassa esiin!

    Vastaa
    • Olet oikeassa, on lohdutonta ajatella korallien tuhoutumista! Seychellien koralleista jo lähes kaikki ovat tuhoutuneet, täällä Suomessa tuli juuri hetki sitten dokumentti Seychelleistä. Korallikolmio taitaa olla ainoa paikka, jossa korallit ovat hyvinvoivia, mutta myös me pelkäämme, että korallit tulevat tuhoutumaan koko maapallolta.

      Vastaa
  2. Hyvä kun kirjoititte tästä! Käytiin tuolla muutama vuosi sitten ja jäi kyllä mietityttämään, että Suomessa on vähän liiaksi tapana keskittyä omiin nurkkiin ja unohtaa, että yhteisellä pallolla tässä eletään.

    Vastaa
    • Korallien tuhosta on kyllä ollut ihmeen vähän uutisointia, kun ajattelee, kuinka suuresta tuhosta ja menetyksestä maapallon monipuolisuuden kannalta onkaan kyse. Oli ilahduttavaaa huomata Indonesian Länsi-Papualla ja Sulawesin alueella, että siellä oli erittäin elinvoimaisia koralliriuttoja. Toivottavasti korallien suojelutyöhön havahdutaan ajoissa.

      Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa