Margitinsaari sijaitsee keskellä Tonavaa. Saaren nimen tarina on mielenkiintoinen, sillä se on saanut nimensä Unkaria 1200-luvulla hallinneen kuninkaan Béla IV:n tyttären Margaretin mukaan. Béla oli vannonut, että antaisi tyttärensä Jumalalle, jos Unkari pelastuisi maahan hyökänneiltä mongoleilta ja hän pystyisi jälleenrakentamaan Unkarin uudestaan. Mongolit perääntyivätkin yllättäen, ja Béla lähetti tyttärensä luostariin. Margaret kuoli saarella 29-vuotiaana.

Nunnat asustelivat saarella lähes 300-vuotta, mutta pakenivat saarelta 1541, kun osmanit valloittivat Budapestin alueen ja tuhosivat Margitinsaarella olleen luostarin ja Mikaelinkirkon. Sen jälkeen saari pysyi pitkään kehittymättömänä, mutta kehittyi 1800-luvulla hiljalleen puistokaupunginosaksi, jonne pääsi sekä Budasta että Pestistä siipirataslaivalla.

Margitinsaarelle rakennettiin 1800-luvulla myös hotelli ja kylpylä ja lisäksi saarelle määrättiin pääsymaksu, jotta köyhä kansa pysyisi alueelta poissa. Yhdyssilta rakennettiin vuosina 1899-1900.

Nykyisin saari on todella suosittu paikallisten keskuudessa, jonne paikalliset tulevat viettämään vapaa-aikaansa. Margitinsaarelle pääsee kätevästi bussilla numero 26, joka kulkee koko saaren läpi. Bussien lisäksi muita autoja ei saarella olekaan, sillä yksityisautoilu on kokonaan kielletty.

Margitinsaaren keskivaiheilla on suosittu Palatinuksen uimala, jossa näytti olevan todella paljon ihmisiä. Uimala ei kuitenkaan kiinnostanut meitä niin paljoa, että olisimme menneet pulikoimaan. Sen sijaan päätimme käydä katsomassa Margitinsaaren pohjoispäässä olevaa japanilaista puutarhaa. Olemme nähneet lukuisia puutarhoja Japanin Kioton ja Naran temppeleillä, mutta siitä huolimatta niitä on mukavaa käydä katsomassa, jos sellainen vierailemassamme kaupungissa on. Japanilaiset puutarhat ovat usein viihtyisiä ja kauniita ja ennen kaikkea rauhallisia, sillä vierailijoita ei yleensä ole riesaksi asti. Japanilaisen puutarhan vieressä on myös yksi puiston kuuluisista maamerkeistä, Bodorin musiikkikaivo.

Japanilaiselta puutarhalta lähdettyämme päätimme käydä katsastamassa Margitinsaaren kuuluisan vesitornin. Vesitorniin oli pääsymaku, noin 4,5 euroa. Vesitornilta avautuvia näkymiä kuulee usein kehuttavan ja monissa turistioppaissa todetaan, että vesitornilta avautuvat upeat maisemat Margitinpuistoon. Meidän mielestämme maisemat olivat hieman keskinkertaiset, sillä tiheä kasvusto peitti näkymät varsin tehokkaasti.

Vesitornin vieressä sijaitsi Pyhän Mikaelin kirkko, jossa tornissa sanotaan olevan Unkarin vanhin kello! Lisäksi Margitinsaarella on fransiskaanikirkon sekä dominikaaniluostarin rauniot, joka on myös se nunnaluostari, johon Béla tyttärensä Margaretin lähetti. Me tyydyimme katselemaan fransiskaanikirkon rauniota vain bussin ikkunasta ja dominikaaniluostarin raunioilla emme käyneet lainkaan. Fransiskaaniluostarin rauniot eivät kovin erikoisilta vaikuttaneet eivätkö dominikaaniluostarinkaan rauniot niistä nähtyjen kuvien perusteella kovin erityiset ole.

Margitinsaarella on myös kaunis laulava suihkulähde, joka sijaitsee saaren eteläpäässä. Tämä onkin selvästi Margitinsaaren ruuhkaisin alue. Pohjoispäässä muita ihmisiä näkyi vain kourallinen, mutta laulavan suihkulähteen luona ihmisiä taisi olla muutama sata. Suurin osa näytti kuitenkin olevan paikallisia, joka ainakin meitä häiritsee huomattavasti vähemmän kuin vastaava määrä turisteja. Satavuotisjuhlamuistomerkki sijaitsee laulavan suihkulähteen vieressä ja se juhlistaa Budan, Pestin and Óbudan 100-vuotista yhdistymistä.

Kun saarelle saapuu, on todennäköistä, että saarelle saapuu etelästä. Ensimmäisenä tulee vastaan kaunis, mutta ruuhkainen laulava suihkulähde ja satavuotismuistomerkki. Ei kannata kuitenkaan tyytyä ihastelemaan vain näitä kohteita, vaan kannattaa tutustua myös Margitinsaaren rauhallisimpiin osiin pohjoisempana. Yksi hyvä keino on esimerkiksi se, että kulkee bussilla saaren pohjoisreunaan ja sieltä kävellen kohti etelää tutustuen samalla Margitinsaaren itseä kiinnostaviin nähtävyyksiin!

4 Kommentit

  1. Margitinsaarella tulee käytyä aina Budapestin reissuilla. Siellä on ihanaa hengähtää hetki kaupungin kiireistä. Meillä on yleensä myös eväät mukana, ja bongaillaan saarella kierrellessä myös vizsloja, eli paikallista koirarotua. Tuo suihkulähde on kyllä hieno! Mutta tosiaan aina ruuhkainen. Me käytiin jommat kummat luostarinrauniot katsastamassa eikä ne kyllä ihmeelliset olleet.

    Vastaa
    • Margitinsaari vaikuttikin ihanalta levähdyspaikalta kaupungin hulinalta! Mukava kuulla, että siitä on tullut teille vakiovierailukohde Budapestin reissuillanne, eväsretki saarelle kuulostaa oikein idylliseltä. 🙂 Mikäli Unkariin vielä palaamme, täytyypä itsekin pongailla vizsloja!

      Vastaa
      • Vizsloja (ja toki muitakin koiria) Margitinsaarella kyllä riittää, sillä paikka vaikuttaa olevan paikallisten koiranulkoiluttajien suosiossa. Vizsla on helppo tunnistaa meripihkanvärisistä silmistään 🙂
        Margitinsaarelta löytyy myös mukavia rantapaikkoja, joissa istuskella, jos Tonavan äärellä haluaa fiilistellä.

        Vastaa
        • Kiitos tuosta vinkistä koskien vizslojen silmien väriä! Margitinsaari olisi kyllä mainio paikka varhaiselle aamulenkille tai illalla kiireettömästi istuskella saaren rannalla. 🙂

          Vastaa

Lähetä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa