Ensimmäinen päivämme Borneolla ja Kinabatangan-joella ylitti odotuksemme. Toisen päivän ensimmäinen venesafari oli aamukuudelta. Heräsimme valmistautumaan safarille 5.40, jotta Mikko saisi juotua puolikkaan kupin kahvia ja ehtisimme pakkaamaan mukaan kaiken tarpeellisen. Eilen mukana olleen italialaispariskunnan piti lähteä kohti Sipadania ja sen sukellusvesiä jo klo 7, jonka vuoksi he eivät osallistuneet enää aamun safarille. Niinpä meitä lähti safarille meidän lisäksi vain ensimmäiselläkin safarilla ollut espanjalaispariskunta.
Majapaikassamme on neljä huonetta, joissa kussakin voi majoittua kaksi ihmistä. Myös vene on mitoitettu tämän mukaan, joten veneeseen mahtuu kahdeksan henkilöä. Koska meidän lisäksi mukana oli vain eilenkin venesafarilla ollut espanjalaispariskunta, oli veneessä mukavan väljää.





Borneon linnut
Tällä kertaa lähdimme päinvastaiseen suuntaan kuin aiemmalla venesafarilla. Tämä oli todella onnistunut valinta. Näimme valtavasti apinoita, mutta lisäksi näimme näyttävän perhosen sekä runsaasti erilaisia lintuja, upeimpina näistä rosvokotka (black eagle), sinikorvakalastaja (blue eared kingfisher), jalokotka (changeable hawk-eagle tai crested hawk-eagle), harjakotka (crested serpent eagle), intiansarvinokka (oriental pied hornbill) ja sulttaanikalastaja (stork-billed kingfisher. Hauska bongaus oli myös krokotiilin poikanen, jollaista emme muista luonnossa aiemmin nähneemme.








Monet, erityisesti Borneolla elävät sarvinokat (hornbill), ovat todella näyttäviä. Myös upeat kuningaskalastajat ovat hieno näky, valitettavasti kuva sulttaanikalastajasta ei ole paras mahdollinen oksan peittäessä hieman näkyvyyttä, mutta seuraavana päivänä saimme napattua tästäkin paremman kuvan.



Venesafarien kesto
Yleensä venesafarit kestävät noin 2,5–3 tuntia, mutta koska espanjalaispariskunnan oli määrä ehtiä taksiin yhdeksäksi, jäi aamun venesafarimme hieman lyhyeksi ja kesti pari tuntia. Tämä ei toisaalta haitannut, koska teimme kuitenkin niin upeita havaintoja. Toisaalta, kun aamulla tuntui olevan paljon tuuria matkassa, olisi liikkeellä toisaalta ollut mielellään hieman pidempäänkin.


Iltapäivän venesafari
Iltapäivän venesafarille lähdimmekin sitten kahdestaan. Olemme yleensä olleet tämän suhteen varsin hyvätuurisia. Suosimme yksityisretkiä, mutta aina tällaisia ei ole tarjolla. Niin oli lähtökohtaisesti nytkin, mutta jälleen saimme nauttia venesafareista kahdestaan, koska muita vieraita ei enää sattunut olemaan.
Tällä kertaa lähdimme jälleen samaan suuntaan kuin aamulla, mutta ajoimme paljon pidemmälle ennen kuin tällä kertaa käännyimme valitsemaamme kapeampaan uomaan, jollaisissa yleensä eläimiä näkyy paremmin. Matkalla sinne näimme kuitenkin muun muassa ruskohaikaran (purple heron) ja valkomerikotkan (white-bellied sea eagle).




Palmuöljyviljelmät ulottuvat Borneon sademetsään
Yllätyimme, kun uomaa pitkin jonkin aikaa ajettuamme, alkoi näkyä palmuöljyviljelmiä. Tämä oli hieman surullista, mutta itse olemme siinä käsityksessä, että ainakin Kinabatangan-joen alueella sademetsää ei enää raivattaisi lisää palmuöljyviljelmien tieltä. Mutta toisaalta, kuten aiemmin totesimme, tunnutaan monissa turisteille suunnatuissa mainoslehtisissä korostettavan palmuöljyn hienoutta. Lisäksi palmuöljyn kuva löytyy 50 ringitin setelistä.
Näimme venesafarin aikana kuitenkin runsaasti taas apinoita sekä tällä kertaa saimme paremman valokuvan myös sulttaanikalastajasta (stork-billed kingfisherista). Lisäksi näimme aamun tapaan intiansarvinokan (oriental pied hornbill).






Paluumatkalla majapaikkaamme katselimme ensin kahta nenäapinalaumaa, jossa isonenäisin ja -mahaisin johtajauros vahti laumaansa. Lähietäisyydellä muutamien kymmenien metrien päässä istuikin toinen uros, joka katseli tiiviisti toisen lauman naaraita. Meidän katseluaikana ei kuitenkaan taistelua vielä syntynyt, vaikka tilanne vaikuttikin uhkaavalta.



Safaripäivän kohokohta
Päivän kohokohta oli kuitenkin mielestämme upeimman sarvinokan, uhanalaisen sulttaanisarvinokan (rhinonceros hornbill) näkeminen aivan venesafarimme lopussa. Ensinnäkin lintu on ylipäätään erittäin kauniin värinen. Lisäksi sen nokka on sarvinokkiin kuuluvaksi linnuksi erittäin hieno, jossa on nimenmukaisesti suuri, sarvikuonomainen sarvi.



Kaiken kaikkiaan päivämme oli loppujen lopuksi oikein onnistunut, jonka kruunasi päivän lopuksi nähty sulttaanisarvinokka.
Sinua saattaisi kiinnostaaa myös nämä:
12 Kommentit
Lähetä kommentti
Seuraa meitä sosiaalisessa mediassa
En tosiaan ole Borneolla käynyt, mutta Malakan niemimaan halki Malesian rannikolta toiselle ajellessa muistan, että noita palmuöljyviljelmiä riitti. Harmi, että niitä pitää olla Borneollakin paljon. Jännä, että niistä ollaan niin ylpeitä siellä suunnalla.
On harmillista, miten paljon palmuöljyviljelmiä Malesiassa on. Luontoa on hävinnyt valtavat määrät ja eläinten elinalue on kaventunut hurjasti. Toivottavasti suojelutoimilla tilanteeseen saadaan muutos.
No jo on siellä päin metsät täynnä eksoottista eläintä. Hyvin on teillä jäänyt päähän nuo linnut tai sitten muuten vain olette lintubongareita, jotka tunnistavat linnun kuin linnun. 😉 Saatte papukaijamerkin, kun laitoitte nimet suomeksikin. Yleensähän suomeksi kirjoittavat bloggaajat käyttävät eksoottisista eläimistä pelkkiä englanninkielisiä nimiä, jotka eivät kerro lukijalle mitään.
Afrikan safareiden myötä kiinnostuimme myös linnuista ja aika helposti niitä on oppinut tunnistamaan ja muistamaan. Täytyy myöntää, että englannin kieliset nimet muistuvat helpommin, mutta suomenkieliset nimet joutuu useammin tarkistamaan. Kiitos palautteesta. Onhan se mukavampi käyttää suomenkielisiä nimiä, kun suomeksi muutenkin kirjoitamme.
Oletteko laskeneet reissuillanne nähtyjen lintulajien, nisäkäslajien tai matelijoiden määrän eli kuinka monta lajia näkyi Kinabatangan-joella? Monethan harrastavat sitäkin.
Aika söpö oli tuo krokotiilin poikanen eikä ollenkaan ihme, että jotkut ottavat maailmalla niitä lemmikiksi ja ongelmia tulee, kun ne kasvavat suuriksi ja päästetään luontoon.
Saimmepa taas nauttia aivan uskomattoman hienosta eläinsafarista kanssanne. Niin paljon uusia eläimiä ja lintuja, että en edes ymmärrä, miksi ne kaikki olivat minulle aivan vieraita, olen kuitenkin aina ollut kiinnostunut luonnosta. Kiitos taas! Aila
Borneo vaikuttaa aivan huikealta luontokohteelta ja olipa hienoa, että bongasitte ja tunnistitte sieltä noin monta upeaa lintulajia sekä apinoita.
Ihana tuo postauksen alun yksityiskohta, että Mikko ehtisi juoda puolikkaan kupin kahvia ! 🙂 Täytyy myöntää, etten tietäisi saatikka muistaisi näiden lintujen / eläinten nimiä! Ovatpa erikoisen näköisiä enkä oo muistaakseni aiemmin tämän näköisiin törmännyt (siis edes kuvissa). Mielenkiintoinen kohde ja ihanan elämysrikas jälleen kerran ! Oma suosikkini oli näistä tuo punanokkainen lintu, sinikeltaisella kropalla 🙂
Toi sulttaanisarvinokka on kyllä upea! Toki kaikki muutkin lajihavainnot ovat hienoja, mutta tuo varmasti kruunasi retken, kuten kirjoitittekin. Borneo vaikuttaa kyllä luontomatkailijan paratiisilta!
Ihanaa huomata, miten oikeasti maksimoitte safarien määrät reissuilla. Mutta kyllä hienoja koettekin. Miten valitsette safarien toteuttajatahot?
Onpa upeita eläinkuvia. Varmasti ollut hieno safari kokemus.
Todella upeita lintuja – ja tuo krokotiilin poikanen on niin hellyyttävän näköinen. 😍